Populär söndagsdans i Storfors med Hedins

1 apr

Vad gör man i Storfors en söndag? Jo man kan bland annat gå på Galejan och dansa.

Galejan - Storfors Folkets Hus
Galejan - Storfors Folkets Hus

I 34 år har Korpen Karlskoga arrangerat söndagsdanser. Först höll man till i Karlskoga Folkets Hus men när Saga biografen i Karlskoga brann
2003. Man bestämde sig då för att flytta i Degerfors Folkets Hus och danslokalen Tunet. När man några år sedan restaurerade dessa lokaler blev även dom för små. Då flyttade man ännu en gång till nuvarande Galejan i Storfors mer känt som Folkets Hus.

Arrangörer för danserna är som jag nämnt tidigare Korpen Karlskoga med eldsjälarna Sven och Kerstin Karlsson i spetsen. Det är dom som bokar orkestrar och tar emot gästerna.

Hedins spelar i Storfors Folkets Hus
Hedins spelar i Storfors Folkets Hus

Varje söndag klockan 17 drar danserna i gång och då är det fullt med danssugna människor. Dansen pågår fram till 20.30. Man är riktigt noga med vilka orkestrar man bokar in. Det skall vara välspelande mogeband som även kan spela gammaldans. Här är det varianten fyra moderna danser och en gammeldans som gäller.

Man har ingen servering här så gästerna får själva ta med sig fikakorgen. Dock har kan gästerna köpa sig en ”festis” om man skulle bli törstig under dansens gång.

Arne Bakken i Hedins
Arne Bakken i Hedins

Just denna söndag då jag är på besök är det Skånebandet Hedins som står för kvällens dansmusik. Dom har denna dagen kört hit efter att dagen innan spelat i Kungälvsparken. När vi anländer strax efter klockan tre har grabbarna nyss packat upp och är i färd med att soundchecka.

Arne Bakken visar prov på sitt lårkomponerande och gör under soundcheck en ny låt. ”Nu skall vi dricka Kaffe” blir titeln på denna fyndiga låt som handlar om hans bandkamrater och om att just dricka kaffe. Kan bli en riktigt floorfiller.

Conny Hedin lirar trumpet
Conny Hedin lirar trumpet

Redan kvart över fyra kommer de första gästerna. Mest för att få ”bra fikaplatser”. Fler och fler bilar fyller planen utanför Folkets Hus och stundtals är det kö för att komma in. Precis som det skall vara på dans.
Till Storfors kommer det alltid en stor trogen skara dansanta människor på söndagarna.

Klockan slår 17.00 och Robin räknar in till kvällens första dans. ”Livet det har varit gott mig” sjunger Arne Bakken och golvet fylls på en gång av glada dansare. En och annan sjunger med lite tyst i låtarna som spelas. Efter en dans försäkras sig bandet om att man har en lagom ljudnivå.

Robin Rignell- Trummis i Hedins
Robin Rignell- Trummis i Hedins

Strax innan klockan slår halv sju tar man så kvällens paus. Folket lämnar danslokalen och beger sig till när liggande lokal vägg i vägg där man dukar upp sitt medhavda fika. Det småpratas om allt möjligt.

Drygt en halvtimme senare är dansen i gång igen. Det märks att publiken gillar Hedins. För det applåderas flitigt mellan låtarna vilket är ett gott betyg. Får man inga applåder i Storfors är man inte nog bra som dansband. Även orkestern ser ut att trivas likt fisken i vattnet.

Lasse Ingerstad i Hedins
Lasse Ingerstad i Hedins

Tiden går fort när man har roligt. Strax innan halv nio har man hunnit avverka flertalet bugglåtar, foxtrotar, en och annan gammeldans i form av schottis, hambo, vals och polka. När dom sista tonerna i Conny Hedins trumpet ebbat visar publiken inga tecken på att vilja åka hem. Det doftar extranummer och Lasse river av gamla goa Guitarboogie till publikens förtjusning. En kvart senare har dansfolket lämnat lokalen. En snabbkaffe och sen är dags för Hedinsgrabbarna att börja slitet igen.

Hedins bakifrån
Hedins bakifrån

Nedpackningen går i ett rasande jehu denna kvällen. Vad kan det bero på? Jo kanske är det så att en den smarriga pizzan man beställt från pizzerian vägg i vägg hägrar. Klockan tjugo minuter i tio har man så fått in alla prylarna i den ståtliga blåa Hedinsbussen. Vi tar farväl av arrangörer och bandet och önskar Hedins en smaklig måltid.
Stur kosan sakta hemåt mot Kristinehamn med lite skön dansmusik på radion. Och visst är det väl Arnes goa röst man hör i bilstereon i låten Du?


Publicerad: 2012-04-01 23:03:49

Skivmässa i Örebro

1 apr

Örebro slott
Örebro slott

I går blev det en tur till Örebro för lite skivmässa på Club 700 med efterföljande shopping i stadens butiker. Lite sena i starten kom vi så i väg mot Örebro. Det var lagom med trafik på vägarna så det tog ungefär den tid det brukar ta till Örebro med bil.
Skivmässan skulle hållas i lokalerna Club 700 i Örebro Medborgarhus.
Medborgarhuset i Örebro ligger på Söder vid Olof Palmes torg och Drottninggatan. Byggnaden uppfördes mellan 1957 och 1965 och invigdes i samband med 700-årsjubileet av Örebros grundande. Huset innehåller både Hjalmar Bergmanteatern, kongressanläggning (idag en del av Conventum), och innehöll tidigare restaurang och hotell.
Ungdomshallen (kallad ”Club 700”) invigdes den 31 december 1964

Club 700 i Örebro
Club 700 i Örebro

Efter att ha betalat in sig med entréavgiften på 30 kronor var det så dags att börja kika vad det var för utbud å det hela.
Jag hittade dessvärre inte så värst mycket dansbandsmusik. Men fick lik väl med mig en del cd-skivor och vinyl hem. Jag tycker det är rätt kul med lite udda band som man inte hört tals om förut.

Hellys orkester
Hellys orkester
Hellys orkester som jag köpte en vinylplatta med. Vet inte så mycket om dom mer än att dom tycks vara ett skåneband. Men helt säker är jag ju inte. Får googla lite på dem och kika i min dansbandsbibel här hemma om dom kan finnas med.

Örebro Skivmässa på Club 700
Örebro Skivmässa på Club 700
Att gå på skivmässor är något riktigt kul tycker jag. Just spänningen när man är på väg dit och absolut inte vet om man kommer göra några fynd. I bland finns det hur mycket som helst som man vill ha så att man får göra prioriteringar och ibland knappt ingenting. Kan berätta att nästa skivmässa för mig är den 1 Maj i Björneborgs Folkets hus här i Värmland. Det är riktigt tradition det.

Jag på shopping i Örebro
Jag på shopping i Örebro

Efter skivmässan blev det tid för lite shopping i Örebro city. Så klart att man måste göra det. En butik kan inte kan låta bli att besöka och som jag skrivit om tidigare är ”New Yorker”. Det har blivit min absoluta favoritaffär. Hoppas dom kan öppna en butik i Karlstad. Det hade ju varit drömmen. Dagens fynd härifrån idag blev ett blått bälte och några roliga färgade skosnören. Allt til den blygsamma summan 49 kronor. I bland skall man ha tur och hitta fynden .

Jag var även inom Åhléns och köpte lite mera trådgalgar. Tack till expediten som gick in på lagret och rotade fram galgarna åt mig då det inte fanns några ute i butiken. Dom är ju bara så läckra och det blev så bra i garderoben.

Vågen Gallerian i Örero
Vågen Gallerian i Örero

Publicerad: