På väg till Glava

29 Jun

Sitter i en bil som.nyss passetat Arvika. Nu kör vi genom Jössefors. Har sett en stor fabrik, en pizzeria och deras Folkets Hus. Är på Glava. Spännande. Värmland är fantastiskt. Åtcerkommer med bilder från dagen. Kram på er alla läsare.
eare.

Elisa Lindström medverkar i Körslaget

28 Jun
Elisa Lindström medverkar i Körslaget

Elisa Lindström medverkar i Körslaget

I höst på tv drar man i gång den sjunde säsongen av Körslaget igång. Som vanligt är det Gry Forssell som är programledare. Det utlovas härlig sång, glädje och energi där dom tävlar om att ta hem äran och segern.

Årets körledare är en salig blandning, från hiphop till dansband och opera. Körledarna är: Dogge Doggelito, Wille Crafoord, Anna Book, Andreas Weise, Sonja Aldén, Rickard Söderberg och sist men absolut inte minst Elisa Lindström.

Likenäsparken jubilerar med The Grabbs

28 Jun
Likenäsparken

Likenäsparken

Likenäsparken firar 60-års juvileum till helgen. På scen står inga mindre än ”The Grabbs”. Ett band som spelar blandad dansant musik så arrangörerna IFK Likenäs hoppas på en blandad dans och festpublik.

För att enklast ta sig till Likenäs följer man RV 62 till Likenäs. Sväng upp vid Likenäs Allköp, efter ca 400 m sväng höger (första avtagsvägen)

The Grabbs. Bild lånad från bandets facebooksida

The Grabbs. Bild lånad från bandets facebooksida

Likenäsparken byggdes och togs i bruk i juni 1953. Drygt 1000 besökare kom då på premiärdansen! Trots att det är en park med dryga 50-talet år på nacken så används den än i allra högsta grad! På somrarna hålls ungefär 4 danser här och publiktillströmningen brukar vara god.

Här kan man verkligen känna historiens vingslag då man svänger runt på dansgolvet och ser alla historiska affischer som pryder väggarna. Här har bl.a. artister som Sven-Ingvars och Rock-Ragge spelat!

Band som spelat i Likenäsparken

Band som spelat i Likenäsparken

Parken drivs idag av IFK Likenäs

Den 10 Augusti blir det dans igen Då kommer Holidays på besök och bjuder upp till svängiga tongångar.

Ånedinlinjen ställer in all sin kryssningstrafik på obestämd framtid.

26 Jun
Ånedinlinjens M/S Birger Jarl

Ånedinlinjens M/S Birger Jarl

På Ånedinlinjens hemsida kan man läsa att de från och med den 1 juli ställer in all sin kryssningstrafik på obestämd framtid.

För närvarande söker de kontakt med de resenärer som bokat kryssningsresor. Dessa kommer att få återbetalning av sina biljetter.

Om du har frågor om en redan gjord bokning så kan du skicka ett mail till info@anedinlinjen.se eller kontakta dom på 08-456 22 00. Alla betalda bokningar kommer att återbetalas efter att dom fått personlig kontakt med den person som gjort bokningen.

Från den 11:e februari i år drog man ner på trafiken. Man började då köra med sin trotjänare m/s Birger Jarl varannan vecka sju dagar i veckan till Mariehamn och så ligga still en vecka. Det krävde även en bemanning på bara 65 man, vilket medförde att rederiet sade upp 120 anställda.

Så sent som i höstas renoverades Birger Jarl för runt 25 miljoner SEK. Detta för att båten skulle klara nya klassnings- och säkerhetsbestämmelser.

I och med detta försvinner även speljobb för bland andra; Znits, Hedins, Rezar, Willez, Sandins, Deléns och Callisto.

Shoppade en Humör Hoodie

25 Jun
Shoppade en Humör Hoodie

Shoppade en Humör Hoodie

I går var jag till metro här i stan kristinehamn. Här finns det mesta för dam, herr och ungdom. Dom hade rea så jag passade på att köpa en snygg Humör hoodie. Jag hade även kvar lite pengar på ett presentkort så efter att från början skulle betalt 600 blev det nu ”bara” 150 pix. Riktigt skönt pris tycker jag. Hoodien passar bra tillsammans med mina grönblåa Humörjeans.

Tröja: Humör Hoodie Mod. Patrick
Bälte: DC
Byxor. Humör Zanka
Skor: Hummel

Mina nya Humör Hoodie

Mina nya Humör Hoodie

Sverige dansar i Västervik

25 Jun
Sverige dansar

Sverige dansar

På torsdag är det dags för 2013 upplaga av Sverige Dansar.På kvällarna dansar du till Casanovas, Sannex och Blender och i Salsa tältet spelar DJ Monserrat all night long. Det blir med andra ord dans för hela slanten

Veckans dansband 26: Catch

24 Jun
Catch

Catch

I dag har vi styrt kosan er till Skåneland och Kristianstad. Hör finner vi stadens dansbandsstoltheter Catch orkester. Medlemarna bor inom Kristianstad Kommun.

Kristianstad är Sveriges 30:e största tätort, och Skånes fjärde största, med 35 711 invånare Kända personer från straden är bland andra; Ann-Louise Hanson sångerska, Albert Henning författare, Peter Kondrup meteorolog, Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovmarskalk samt Amanda Fondell, sångerska för att nämna några. I staden finner vi även dansbandet med det klatschiga namnet Catch,

Detta är ett ungt dansband med 5 modiga killar som satsar för fullt på dansbandsbranchen. Bandet har existerat i ungefär 4 år. Man hämtar inspiration från band som Influenser får man från Sannex, Grönwalls, Wahlströms, The Refreshments, Elvis Presley, Drifters. Man blandar sedan influenser och gör sedan något eget av detta.

Medlemmarna själva lyssnar på det mesta inom musikväg. Det blir en del dansband, country, och rock´n roll,

Spelstilen beskriver man som blandad. Man har mixat ihop country, rockabilly, klassiska dansbandslåtar. Man vill inte göra kopiera arrangemangen rätt av utan försöker profilera sig genom att göra något eget av det hela. Man arbetar med att få lite mer eget material.

Laddat för spelning

Laddat för spelning

Namnet Catch fick man tackvare Elias pappa som spånade fram detta. Innan spelade man under namnet Dennix.

Det är lite tackvare kapellmästaren Elisas Persson som man existerar som dansband. Han har varit uppväxt med dansband. Hans pappa har spelat i dansbandet Fendis orkester. Han är helt självlärd inom musik. Vid 18 års ålder så drog han i gång Catch orkester. Några av medlemmarna har pluggat på musikgymnasiet i Kristianstad. Även trummisen går i sina föräldrars fotspår då hans pappa spelade trummor. Han har tidigare spelat som trubadur en del med sångaren Elias och har även testat på musikaler.

Speltillfällena har än så länge varit mestadels privata fester, bröllop, föreningsfester samt en och annan offentlig dans. Men man hoppas att det ska bli fler offentliga och ”större”. spelningar

Catch

Catch

Orkestern består av:
Elias Persson – Sång & Gitarr.
Dennis Persson – Sång & Trummor.
Martin Ljungberg – Bas
Christoffer Karlsson – Gitarr
Alf Ljungberg – Keyboard/synth.

Bjuder er nedan på ett litet smakprov på Catch.
En del av informationen och fakta till denna artikel kommer från en intervju som Helene Persson gjorde 2012 för SR Radio Kristianstad.

Hygglig midsommardans runt om i landet.

22 Jun

Det talas om lyckade midsommardanser runt om i vårt avlånga land med idel trevlig danspublik och trevlig stämning. Jenny Saléns spelade bland anat för över 600 dansglada på Kärrasand. Dreams hade fullt hus på Galejan Skansen i Stockholm. Martinez förgyllde midsommaraftonen på Brunnsparken Örebro. Elisas rockade loss på Jacobs Loge. I Norrland stod midnattsolen högt över flera av dansbanorna. Grabbarna hade en trevlig kväll i Hemmestorp. På Fyrby Kolloniområde i Norrköping hade man så midsommarfest med Extas.

Nedan följer ett smakprov från kvällen med Extas.

Midsommargott och dans

21 Jun
Midsommar 2013

Midsommar 2013

Lite härlig midsommarmat innan det är dags att göra sig fin för Brunnsparken i kväll. Man måste ju vara fin när man ska träffa Sandra Estberg och resten av medlemmarna i Martinez. Blir 1 års kalas i dag. Det är ju 1 år sedan Sandra började i Martinez. Grattis Grattis!!! NU kör vi mot Örebro, Regnbågen och Brunnsparken.

Ann-Cathrine Wiklander med ny cd

21 Jun
Ann-Cathrine Wiklander med ny cd

Ann-Cathrine Wiklander med ny cd

Alla minns väl hennes tora hitlåtar som ”Kärleken”, ”Vänd inte ryggen åt en vän” och ”alla stunder”. Nu efter många års frånvaro på skivdiskarna har en ny skiva spelats in med Ann-Cathrine Wiklander.

Den första skivan innehåller 4 låtar som är lite av en försmak av den full CD som kommer senare i år. Det har varit så enormt kul att jobba med detta för Ann-Cathrine sjunger minst lika bra idag som när hon hade sina stora framgångar på 90 talet med med flera låtar på svensktoppen och medverkan i flera av de populäraste TV programmet skriver Erik Lihm på sin blogg.

Jag kan inte göra annat än att glädja mig åt detta.

Bjuder er nedan på ett smakprov från skivan i form av”Äntligen är vi tillsammans” skriven av Erik Lihm och Monica Forsberg

Glommens Kräftfestival 2013

21 Jun
Glommens Kräftfestival

Glommens Kräftfestival

Kräftfestivalen 2013 pågår mellan 10-14 Juli. I år är det dags för den 18:e Kräftfestivalen i Glommen utanför Falkenberg. Sedan starten 1996 har festivalen ökat med besökare för varje år och 2012 hade vi hela 30.000 besökare. Det som vanligt ett fullspäckat program som givetvis innehåller en hel del dans.

Jag har själv besökt festivalen och vet hur trevligt där är. Så ett besök kan verkligen rekommenderas.

Läser mer på www.kräftfestivalen.se

Fernandoz firar värmländsk midsommar

20 Jun
Fernandoz firar värmländsk midsommar

Fernandoz firar värmländsk midsommar

Fernandoz firar som traditionen lyder värmländsk midsommar spelmässigt. På självaste midsommarafton blir det traditionellt midsommarfirande på Gamla Torget i hemmastaden Torsby med firande hela dagen. 21.30-02.00 blir det Gratisdans på dansbanan som även den ligger på Gamla Torget.

På midsommardagen spelar man upp till dans på Gunnevi festplats i Gunnarskog. Fernandoz spelar på dansbanan kl 22.00-02.00
Scenuppträdande med Starboys och i puben underhåller Thomas Johansson med band.

I år kommer det liksom de senaste åren även erbjudas Dans på eftermiddagen för funktionshindrade på Gunnvi och då är det så generöst att man bjuder på inträdet. Detta sker mellan 17.00-20.00 Att Fernandoz gör detta skall dom ha all heder för. Bra gjort grabbar!!!

Ska du åka på midsommardans?

20 Jun
Midsommardans

Midsommardans

Skall du ut och fara på midsommardans? Vet du inte vart du skall åka? Då ska du ta dig en titt på danslogen.se

Här finns det mesta gällande dansband samlat under ett och samma tak. Här finner du senaste nytt om dansbandsmusik, dansprogra, spelplaner, dansbilder, tävlingar. nya skivor m,m m,m

Glöm inte heller att gilla Danslogen på facebook för att alltid hålla dig uppdaterad om eventuella programändringar m,m m,m

Så missa inte: www.danslogen.se

Rose-Maries spelade bort regnet i Degerfors

20 Jun
Rose Maries

Rose Maries

Sommar sommar sommar det är dans i Folkets Park. Och dans var det denna onsdag i Degerforsparken är Rose-Maries från Ljungbyholm spelade upp. Vädrets makter var på våran sida då vi kryssade mot Degerfors via Björneborg. På vägen dit började det dock mulna på lite men det var inget som verkade skrämma dansfolket. Degerforsparken är en mysig liten park med en liten fin rotunda där man har trivseldansen varje onsdag. 204 personer var det som svängde loss denna onsdag. En riktigt bra publiksiffra.

Danspublik i Degerfors

Danspublik i Degerfors

I only want to be with you får inleda dansen. Som vanligt är det full bana från start som gäller här. Rose-Maries för mig är pigg, lättsam och glad dansmusik. Och det var just detta som dom bjöd på i Degerforsparken. Rose-Maries har en fin blandning mellan egna låtar och covers.

Något som jag tycker är roligt är att man har ett så otroligt stort förråd med gammaldanser. Här i Degerforsparken skall man spela 4 moderna och 1 gammal. Och under de åren som dom spelat här så har dom selat olika låtar varje gång. Oftast så övar ju dansbanden in enstaka gammaldanslåtar som man sedan behåller på repan länge. Men med tanke på att Rose-Maries ibland spelar upp till kvällar med mycket gammaldans så har man ju en stor låtkista att ösa ur.

En leende Berit

En leende Berit

Bandets sångerska Berit Gustafsson som sjunger och spelar gitarr skriver en del låtar tillsammans med sin man Ola Gustafsson som i bandet sjunger, spelar sax, gitarr och dragspel. Tillsammans med Matz Åhlund på trummor och Magnus Henriksson som var han som för dagen spelade klaviatur och dragspel utgör detta kvartetten i Rose-Maries. Magnus är med på spelningar norr över. Söder över trakterar Fredrik Backman klaviaturen. Det är Fredrik som är med på gruppbilden högst upp i detta inlägg.

Rose Maries

Rose Maries

I pausen fikade vi på goda smörgåsar som vi hade med oss. Degerforsparken tror jag är unik på det sättet att man tillhanda håller lokaler där folk kan spisa sitt medhavda fika samtidigt som man har egen servering. Inte illa! Efter fikat blev vi inbjuda till logen där vi fick oss ett smakprov på Znits nya cd. För er som inte vet så spelar denna orkester under två namn, Znits och Rose-Maries. Man har lite olika repertoarer när man spelar. När man spelar som Znits spelar man i stort sett inget gammalt. Rose-Maries har på senare år blivit så starkt förknippat med gammaldans så därför skapade man Znits. Och efter att ha hört smakprov så är jag mycket nyfiken på hela plattan. Det jag hörde lät mycket bra. Som vanligt en perfekt mix mellan covers och egna låtar. Tycker dom har hittat sin stil tillsammans med Berits röst.

Dansen i full gång till Rose Maries

Dansen i full gång till Rose Maries

Efter pausen fortsatte dansen fram till halv elva. Nu hade det börjat duggregna men mer regna än så blev det inte under kvällen. Jag är övertygad om att det var den goda dansmusiken som höll regnet borta. Efter att dom sista tonerna klingat ut blev det mycket applåder. Det blev så mycket applåder att orkestern fick spela ett extranummer. Efter lite trevligt samtal med orkestern drog vi oss sakta hemåt. Gissa vad vi spelade i bilen på väg hem? Jo Rose-Maries så klart. Vad annars?

Bjuder er redan på låte med Rose-Maries från förra året då jag inte filmade något i år.

Dans på Rosers i Skara

19 Jun
Dans på Rosers i Skara

Dans på Rosers i Skara

I sommar blir det dansbandskvällar på legendariska Rosers i Skara. Det blir 4 kvällar med start 19 juli.
Arvingarna, Scotts, Larz Kristerz och Lasse Stefanz är banden som man bokat in till dessa kvällar.

Donnez på Upperudslogen

18 Jun
Donnez på Upperudslogen

Donnez på Upperudslogen

I lördags besökte broder och jag Upperudslogen där Donnez spelade upp till dans. Hur kvällen var och bilder från den kan ni inom kort läsa om på danslogen.se där ett fylligt reportage kommer publiceras.

Men jag bjuder er nedan på en film som broder och jag spelade in

Sommarens stora dansevenemang

18 Jun
Orrskogenn i Malung

Orrskogenn i Malung

Missa inte att sommarens stora dansevenemang finns här i min blogg. Klicka på kategorin ”evenemang” till höger så dyker dom upp. Du som arrangör kan skicka in ditt program till mig så lägger jag ut det här i bloggen helt gratis. Inget arrangemang är för litet för att synas i min blogg.

Allsång är sommar

17 Jun
Lotta på Liseberg

Lotta på Liseberg

Nu är det bverkligen sommar. I kväll börja bästa allsången på tv. Den som är från Göteborg. Jag vet dom sjunger i Stockholm med. Men här är det gemytliga allsången. Underbart!!! Nu ska jag bara sjunga upp mig lite.

Veckans dansband 25: Kenrix

17 Jun
Kenrix

Kenrix

Kenrix orkester startades 1987 av Kent Borgström. De ursprungliga medlemmarna var då: Kent Borgström, Mats Erlandsson, Göran Sergel, Anders Åstrand & Raymond Steckel

Efter en tid kom Mikael Månsson in i orkestern och spelade gitarr istället för Göran Sergel.

Orkestern var vilande ett tag och startades upp igen 1998 med medlemmarna Kent Borgström, Börje Hallberg, Kenth Moström samt Gitte Hansen. Bo Larsson ersatte efter en tid Gitte Hansen. Efter ytterligare en tid så ersattes Bo Larsson och Bengt Månsson blev gitarrist i hans ställe.

År 2003 så kom Anette med i orkestern och förutom henne så var Kent Borgström, Lennart Larsson och Malin Hansson med i bandet. Mårten Pettersson ersatte efter en tid Malin och efter en tid så ersattes Mårten med Kenneth Börjesson från gamla Kenth-Eriks.

Kenrix spelar live på Teneriffa

Kenrix spelar live på Teneriffa

Sedan 2010 spelar Kenrix mestadels som duo och vid vissa större engagemang som trio på fester och arrangemang i både Sverige, Danmark och Spanien.

Kenrix är en duo som behärskar musik som passar lika bra till stora tillställningar som till mindre Fester/Bröllop.

Deras repertoar är blandad för att tillgodose alla åldersgrupper och består av:
traditionell dansmusik, 60-, 70-, 80-tals musik,Schlager m.m.

Orkestern består av:
Kent Borgström – Sång, dragspel, klaviatur
Anette Borgström – Sång, Rytminstrument och saxofon

Alfta Dansfestival

16 Jun
Alfta Dansfestival

Alfta Dansfestival

Helgen den 28-30 juni blir det stor dansfestival i norrländska Alfta.

6 av Sveriges populäraste modernband spelar upp till non-stop dans under 3 kvällar i rad. Totalt blir det 17 timmars dans! Inte illa!
Arrangör för festivalen är Tuppens Danskrog.

Bäckhammar…

15 Jun
Bäckhammar

Bäckhammar

Just i detta nu är jag ute och åker bil och har nyss kommit in i det trevliga samhället Bäckhammar.

Bäckhammar är en tätort (bruksort) i Kristinehamns kommun med 318 invånare (2005).

Bäckhammar ligger 18 kilometer söder om Kristinehamns centrum. Största arbetsgivaren på orten är pappersbruket-med 230 anställda- som sedan 2007 är ägd av Nordic Paper AS. Tidigare ägaren Wermland Paper AB:s huvudägare är fortfarande delägare. Pappersbruket hette tidigare Bäckhammars Bruk AB .

Bäckhammars centrum ligger ungefär 600 meter öster om riksväg 26, inlandsvägen(tidigare riksväg 64). Där finns bland annat dagligvaruaffär, folkets hus,ålders- och servicehem, och idrottsplan. 400 meter norrut för centrum ligger en folkets park- anläggning. Mellanstadieskolan (Kärrback skola) blev nedlagd hösten 2012. Tre kilometer söderut längs med riksväg 26 ligger Visnums kyrka, en spånklädd byggnad från 1700-talet.

Fotboll i Arvika och dans i Hillringsberg

15 Jun
Utsikt över Arvika och Glafsfjorden

Utsikt över Arvika och Glafsfjorden

Den 8 juni var det dans på schemat. Hillringsbergs Folkets Park skulle få besök av mig och min broder. Våra vänner i Perry Band som skulle spela där. Dagen startade dock ganska tidigt rån Kristinehamn. Vi skulle tidigare på dagen skulle hinna med och besöka Arvika för att strosa runt på stadens gator. Men huvudmålet från början var att se en fotbollsmatch mellan IK Arvika fotboll och vårt köra IFK Ölme.

Jag utanför Solviksvallen i Arvika

Jag utanför Solviksvallen i Arvika

Det blev en kryssmatch i Arvika. Dock såg det ut som att Ölme skulle få med sig tre poäng hem. Ölme spelade på bra och kontrollerade matchen ganska bra i andra halvlek. Med en halvtimme kvar fick Ölme dock spela med en man mindre då Victor de Souza fick rött kort.

Ölme gör mål på Arvika Fotboll

Ölme gör mål på Arvika Fotboll

Men det såg ändå ut som om Ölme skulle vinna matchen. Men säg den glädje som varar. På den långa övertiden (94:e minuten) som domaren lade till kvitterade Arvika och 2-2 var fastställt.

Efter matchens slut satte vi oss i bilen och studerade kartan hur man på enklaste och bästa sätt tog sig till Glava/Hillringsberg. Jag trodde att jag hade valt den snabbaste vägen. Men efter samtal med bussförare Carlsson var inte det fallet. Vi hade fått oss en extra tur på c:a 1 mil. Men så kan det vara. Men vi fick ju se massor medtjusiga vyer på vägen till Glava och Hillringsberg, så helt ogjord var ju inte vägen vi åkte. Innan vi var framme vid folkparken han vi även med ett topp vid Ingestrands camping.

Hillringsbergs Folkets Park

Hillringsbergs Folkets Park

Tio minuter innan avspark kom vi fram till folkparken. Den ligger mitt ute i ingenstans längs väg 175 mot Glava om man kommer söder ifrån som vi gjorde. Främling i en duett mellan Thomas och Liselotte inledde danskvällen. Jösses vad bra dom gör den låten. Det roliga med Perry band som spelade är att dom spelar en massa låtar som inte alla andra dansband spelar om man bortsett från låten Främling. Men dom förstår väl att vill dom ha bröderna på besök så får dom locka med lite Främling.

Thomas och Liselotte i Perry Band

Thomas och Liselotte i Perry Band

Danskvällen i Hillringsberg var en länsdans arrangerad av Arvika Kommun (tror jag) . Är inte riktigt säker då dom står som arrangörer i januari varje år, Nå väl. Det blev en trevlig kväll i Hillringsberg tillsammans med de glada musikanterna från Arvika. Mycket folk var det som var uppe på golvet. På plats var även musikoraklet Lennart ”Kaggen” Kagebo. Det är inte lönt att ens försöka skoja med honom om vilka årtal låtar och sådant givits ut. Han har örnkoll å allt.

Rolf och Hans

Rolf och Hans

Danspublik - Perry Band

Danspublik – Perry Band

I pausen bjöd set på gott fika Bland annat smarriga hamburgare. Smakade riktigt gott ute i det fria. Vädret visade sig från sin bästa sida. Inget regn förens dansen var helt slut och det var dags att rodda ihop alla prylarna för orkestern. Då passade det sig tydligen bra med ett regnväder. Vi stannade kvar och kalasade på lite mackor ihop med orkestern fram på nattkröken. Lite nattamat är aldrig fel. Vi lät orkestern packa ihop det sista i sitt orkesterekipage medans vi styrde kosan hemåt Kristinehamn

Danser på Orrnäset – Boda hembygdsgård

13 Jun
Orrnäset - Boda hembygdsgård

Orrnäset – Boda hembygdsgård

Boda hembygdsgård, Orrnäset ligger i Kils Kommun i Värmland. Boda hembygdsgård har många intressanta byggnader och samlingar. som är väl värda att besöka. Vare onsdag mellan 18.00 – 21.30 har man populära motionsdanser. Följande band spelar under sommaren

12/6 Tång & Co
26/6 Cedrix
10/7 Camells
24/7 Kennings
7/8 Hardys Orkester
21/8 Svantes

Fastingen – Folkfest i dagarna tre

12 Jun
Invigningsparaden

Invigningsparaden

Sista helgen i Maj arrangeras Fastingen i Kristinehamn. Det är en mycket gammal marknad/festival om man tittar i historieböckerna.

Mellan 1689-1902 anordnades Fastingsmarknad varje vår i Kristinehamn. Då var det under flera veckors tid full rörelse och mycket aktivitet kring torget där köpmän träffades för att diskutera järnets pris och kvalité. Det var under denna tid som världsmarknadspriset på järn sattes i Kristinehamn. Man kan faktiskt hävda att Kristinehamn på den tiden hade samma betydelse för världsekonomin som Wall Street i New York har idag.

Sedan 50-talet har marknaden arrangerats i modernare form. Då det blviit mer av en nöjesfestival/stadsfestival med tivoli, artister, marknad m,m m,m

Invignignstalare Mats Öhman

Invignignstalare Mats Öhman

Traditionsenligt höll i år turistchefen Mats Öhman ett invigningstal på Stadshotellets balkong. I år blev det tyvärr under ihällande regn. Jag tror aldrig det regnat så mycket som just då. Jag trotsade vädret och tog några bilder på honom och invigningen. Men det gillade inte min kamera. Den blev temporärt fuktskadad. Trodde för ett ögonblick att den blev obrukbar. Men den behövde bara torka upp för att sedan fungera normalt igen.

Som alltid på torsdagen blev det Harsprånget. Detta är Kristinehamns eget stadslopp på 6 km.
Arrangör för detta är IFK Kristinehamn Friidrott. Men innan detta var det kaninjoggen.

Starten av Harsprånget

Starten av Harsprånget

Kaninjoggen är en springtävling sta´n runt för barn upp till 11 år. Denna start avgick kl 18.00.
En timme senare var det så dags för Harsprånget. I år hejjade jag på ett lag som var anmält. Nämligen ”Lag Nobina”. Det var spännande och se om dom kunde springa lika bra som dom kör buss. En del gick dessa 6 km. Men det blev en fin placering ändå. 37:e plats av 44 tävlande lag får ses som ett gott betyg.

Fredagen visade sig från sin absolut bästa sidan vädermässigt. Vaaaaaarmt och strålade sol.
Bland arrangemangen denna dag märktes, Vi i femman, Godisutdelning från Scenvagnen, Afrikansk dans, underhållning av RockMange från Drängarna samt bandet Just 4 Fun med Jocke Bergqvist. Jag gick ner och kikade lite på tivolit på eftermiddagen.

Just 4 Fun repar

Just 4 Fun repar

Passade även på att hälsa på grabbarna i Just 4 Fun som skulle lira under kvällen. Riktigt kul att se dom igen. Det har ju blivit lite av en tradition att dom spelar i öltältet under fredagen. I år var dom förstärkta med ingen mindre än Joakim Bergqvist. Han är en riktig duktig sångare som bland annat spelar revy och lite andra grejer.

Innan jag for hem för att vila lite inför kvällens bravader så passade jag på att besöka några av knallarna som parkerat sig på norra delen av Kungsgatan. Det blev en snygg röd skinnväska i axelremsmodell. Riktigt snygg om jag får säga det själv.

Äppelmasken och diverse underhållning

Äppelmasken och diverse underhållning

Efter att ha varit hemma och sett på Let´s Dance finalen och fått i mig lite mat tog jag mig ner till öltältet. Där höll RockMange i gång publiken inför det som skulle komma. Det var ett riktigt bra drag.

Ungefär 23.15 gick Just 4 Fun på scenen. Det blev som vanligt ett bra drag på både bandet och publiken. Efter en kvart ungefär presenterade man dagens gästartist som var Jocke bergqvist. Denna showande entertainer höjde tempot ytterligare i tältet.

Just 4Fun

Just 4Fun

Jocke Bergqvst

Jocke Bergqvst

Publiken var verkligen med på noterna. Det tjoades, dansades, diggades till tonerna av Just 4 Funs härliga musik. Strax efter 01.00 hade dom sista tonerna klingat ut. Jag tackade samtliga medlemmar Bengt Rönning på gitarr & sång, Mats Ögren på gitarr & sång, Per Erlandsson på trummor & sång, Gordon Danielsson bas & sång samt Joakim Bergqvist på sång. Innan jag for hem blev det en sväng till statoil där en korv intogs.

Lödagen bjöd även den på sol. Jag for ner på stan till strax före 11.00 för att se och lyssna på vår duktiga dragspelsklubb som vi har här i stan. Dom bjöd som vanligt på ett varierat program bestående av diverse valser, hambo, shottis och mycket mera.

Kristinehamns Dragspelsklubb

Kristinehamns Dragspelsklubb

Efter ragspelsklubbens uppträdande gick jag runt och kikade på diverse marknadsknallar och utställare. Lit hungrig blev man till slut och då smakade det gott med en lövbit på Orion Restaurang. Efter måltiden blev det ett besök hos Karlskoga Modellflygklubb som visade upp sin verksamhet. Flygsimulator, modellplan och helikopteruppvisning var någon av det som visades upp.

Helikopteruppvisning

Helikopteruppvisning

Efter detta så for vi i väg ut till Ölme IP för att bevittna ett segerderby mellan IFK Ölme och Villastadens IF. IFK Ölme vann rättvist med 2-1 och kan är stadens bästa fotbollslag. Bilder från denna match finns att beskådas på www.ifkolme.org Kina in där och spana in dom läckra bilderna som Stefan Hoffling tagit. Riktigt grymma bilder.

Då det var festival i stan var det ju givet att fira Ölmes sköna seger. Detta gjordes i öltältet där härliga bandet Svenne Rubins skulle spela på kvällen.
Utdrag

Zlips har blivit pojkband

12 Jun
Zlips har blivit pojkband

Zlips har blivit pojkband

Zlips har blivit pojkband sedan berit Henriksson slutat i bandet. Ny sångare är Morgan Sjogerlöv. Morgan är född och uppvuxen utanför Tidaholm. Han är utbildad inom klassisk sång vid Hjo folkhögskola, teaterpedagog vid Wendelsbergs folkhögskola och musikalartist vid Performing Arts School i Göteborg.
Morgan har en gedigen bakgrund inom krogshow där man bl a kunnat se honom på Viking Lines båtar, på Piteå Havsbad samt på turnéer runt om i landet. Man har även kunnat se honom i olika musikaluppsättningar som ”West Side Story”, ”Rebecka” och ”Snövit”, nu ser han med spänning fram emot att träffa en helt ny publik på våra dansbanor tillsammans med de rutinerade musikerna i Zlips.

Bortglömd,,,

10 Jun
Bortglömd

Bortglömd

En liten bortglömd krabat. Denna hittade jag vid ett övergångsställe i Karlstad. Någon har tydligen tappat den. Någon hade nu bundit fast denna mot lyktstolpen. Hoppas den får någon ägare.

Micke Ahlgrens i stället för Voize

10 Jun
Micke Ahlgrens

Micke Ahlgrens

Evenemangsgruppen Laduholmen Forsbacka hälsar att p.g.a av sjukdom så kommer INTE Voize att gästa dem på säsongspremiären den 13 juni 2103. Tråkigt men så är det ! Ersättningsband blir Micke Ahlgrens som man får hälsa varmt välkomna till Laduholmen i Forsbacka Väl mött på torsdag.

Veckans dansband 24: Umbrella

10 Jun
Umbrella 2013

Umbrella 2013

I dag har vi tagit oss till Jämtland där vi funnit det nya fräscha dansbandet Umbrella .
Bandet kommer från den lilla byn Föllinge i Jämtland. Föllinge eller som man säger på jämtska: FöLing är en tätort i Krokoms kommun, belägen omkring 65 kilometer nordväst om Östersund. Här ifrån kommer även orkestern Jannez som verkligen satt byn på kartan.

Umbrella bildades hösten 2011 av tre medlemmar från orkestern Fålings tillsammans med två nya tillskott. Bandet siktar på ett fräscht och modernt sound och satsar fullt ut på detta med grymt mycket spelglädje.

Fålings 2011

Fålings 2011

Musik är verkligen livet för dessa grabbar och alla bandet har ju hållit på med det här sedan vi var 13–14 år. Som så många andra band så hade man sin början på en skolspelning. Fast då var det mer som ett rockgäng och på repertoaren fanns mest instrumental musik. Ibland är det slumpen som avgör att man är på rätt plats i rätt tid. Och det kan man verkligen snacka om här. På plats på skolspelningen var också en av medlemmarna i Zlips. Ett namn måste man ju ha så vi fick förslaget på The Fålings. Något som lät riktigt bra till en början.

Man har en förkärlek till just Sven-Ingvars vilket märktes tydligt på repertoaren i början. Man kan säga att bandet blev ett slags coverband som spelade låtar av Karlstads stoltheter. Detta började sprida sig runt om i landet. Nyheten nådde till slut även Karlstad. Det dröjde inte länge innan telefonen ringde. Det resulterade i att man blev inbjudna att spela på Sven-Ingvars stora avskedsföreställning i augusti 2006. Det var på Sandgrund i Karlstad.

Umbrella live. Bild lånad från bandets facebooksida

Umbrella live. Bild lånad från bandets facebooksida

Efter något år kände man att man ville satsa på något eget. Bygga upp ett eget varumärke.
Man bytte namn till Umbrella för att visa att man hade något nytt på gång. Hårt slit och idogt spelande ger resultat Det kan grabbarna skriva under på. De har för något år sedan en professionell bokare som jobbar på riksplanet och som redan har fått in Umbrella på flera stora dansställen, dansgalor och festivalen. Störst av dom alla är den stora dansbandsveckan i Malung.. Har man kommit in för att spela i Malung anses man absolut vara ett band att räkna med. Man har även deltagit på en rad olika dansgalor där man spelat tillsammans med bland andra: Jannez, Perikles, Zlips och King Edwards för att nämna några.

Under 2012 släppte man en ep-singel med fyra låtar på. Easy To Pick Up Hard To Put Down, Let Me Be the One, Mina Drömmars Ängel och Sista Andetaget. Och efter att ha lyssnat vill jag bara ut och uppleva bandet live. Det låter riktigt bra och tight på Umbrella. Att flera av låtarna toppat olika dansbandslistor är inte alls svårt att förstå. Detta är ett band som verkligen har framtiden framför sig.

Umbrella orkesterkort och affisch

Umbrella orkesterkort och affisch

I början av juni vann man titeln ”Årets modernband” i tävlingen guldsladden som är nordens största dansmusikpris som röstas fram av danspubliken. Motiveringen löd. Ett nytt, ungt och fräscht dansband från Jämtland har i år knipit om titeln som året modernband. Trotts att dom är ett nytt band är dom redan älskade av dansarna och får hyllningar efter hyllningar.

Inte nog med detta så blev man även detta år tilldelade Richard Holms stipendium! Fonden kom till efter det att Jannez basist omkom för några år sedan i en tragisk olycka. Fondens syfte är att med ett stipendium eller bidrag kunna stötta enskild person eller grupp i Jämtlands län som arbetar med att föra sällskapsdansen på dansbanorna framåt i en positiv utveckling till gagn för länets ungdomar. Och i år blev det Umbrella som tilldelades detta stipendium

Bandet består av:
Linus Isander – Klaviatur och sång
Dennis Holm – Gitarr och sång
Anton Forss – Gitarr och sång
Niklas Andersson – Bas och sång
David Berg – Trummor och sång

Umbrella

Umbrella

Bjuder er här på ett smakprov från bandets ep-singel. Låtarna du hör är Mina Drömmars Ängel, Sista Andetaget, Let Me Be the One, och Easy To Pick Up Hard To Put Down,

Källa: En del fakta kommer från Östersunds Posten

Drifters spelade in nationaldagen

9 Jun
Drifters på plats i Filipstad

Drifters på plats i Filipstad

Filipstad är i stort sett bäst i Sverige på att fira nationaldagen. Man börjar redan dagen innan med natioaldagsvaka med dans. Många är dom dansband som stått på torget i Filipstad. Jag minns 1993 då jag första gången besökte Torget där Christina Lindbergs orkester svarade för dansmusiken. Då var det en scenvagn som man uppträdde på. Nu för några år sedan har man på torget byggt en stor härlig permanent scen kallas ”Barillascenen”.

I år var det Drifters. Med härliga Erica Sjöström som skulle svara för dansmusiken. Filipstad är en sådan enormt trevlig stad att vandra runt i så vi tog oss dit lite tidigare. Det är något slags lugn som vilar över Ferlinstaden. Innan dansen tog sin början han vi med ett litet besök på ”Torggrillen”. Där avnjöt vi en god pizza.

Fina Erica Sjöström

Fina Erica Sjöström

Strax innan 21.00 blev orkestern intervjuade av Hans Nordlund från Filipstadsföretagen i samverkan som var arrangör för danskvällen. Det hade samlats lite folk från start för att dansa till Drifters. Efter en dryg halvtimme var det fullt av folk på torget som antingen var uppe på golvet och dansade, satt på en parkbänk och bara lyssnade eller satt i öltältet.

Vädergudarna var på våran sida denna kväll. Inget regn så långt ögat kunde nå. Erica strålade i kapp med solen som stod högt på himlen. Det roliga med denna kväll var att det var blandad publik både på och utanför dansbanan.

Jag är ingen van dansare eller så men tyckte att dansgolvet var ganska okay. Även om man kanske hade önskat sig något annat underlag än ”trätrall”. Men det dansades från första till sista dans. Man hade tidigare spridit ut vax eller något annat på golvet. Det såg ut som stora saltflingor.

Danspublik på torget Filipstad

Danspublik på torget Filipstad

Alla som var på torget verkade trivas. Jag såg inte till något stök någonstans i närheten av dansen denna kväll och jag hoppas att både polisen och vakter hade en lugn kväll.
Erica och hennes grabbar var som vanligt på toppenhumör och levererade som vanligt förstklassig dansmusik. Man blir glad av dansmusik och framför allt Drifters och Erica Sjöström. Det är verkligen positiv medicin.

När orkestern tog paus blev vi lite sugna på fika. Som tur är hade ”Kaffe-huset” extraöppet denna kväll så där slank vi in för lite kaffe, dricka och bullar. Smakade mycket gott. Skönt att även få lite värme då temperaturen ute hade sjunkit lite.

Drifters i Filipstad

Drifters i Filipstad

Dansen varade fram till kl 01.00 Då kunde broder och jag summera en jättetrevlig danskväll i protokollet. Vi tacklade Erica och grabbarna för att syra hemåt. Vi fick besök på vägen av ett rådjur men det löste sig fint. Då vi inte höll speciellt hög fart kunde rådjuret hoppa åt sidan ner i diket igen.

Broder och jag satt och pratade lite på dansen i bilen. Det är alltid lika kul att vara på denna dans i Filipstad. Man längtar tillbaka till nästa år. Men det blir en dans till på torget i år. 24 juli kommer Wizex att spela upp till dans under Filibjurveckan. Missa inte detta.

Anton, Bussen och jag

Anton, Bussen och jag

Jag och Erica Sjöström

Jag och Erica Sjöström

En fika i hajstorp

9 Jun
Fika i hajstorp

Fika i hajstorp

I ag har jag tagit mig en tur längst Göta Kanal. En liten bit i alla fall. Intog en fika vid mysiga hajstorp.

Hajstorp är ett mindre samhälle i Fredsbergs socken i Töreboda kommun i Västra Götalands län. År 2000 uppgick invånarantalet till 56 personer, vilket klassade Hajstorp som en småort. År 2005 understeg invånarantalet 50 personer, vilket gjorde att Hajstorp inte längre klassas som småort. Men men… Mysigt är det här i alla fall.
Hajstorp är en kanalstation vid Göta kanal. Här finns tre slussar. Vägbron över kanalen utgörs av en smal rullbro. I Hajstorp har flera av scenerna till Göta Kanalfilmerna spelats i

Arvika Folkets Park

8 Jun
Arvika Folkets Park

Arvika Folkets Park

Åhååå en folkpark igen. Kan ni gissa vilken? Kanske inte så svårt kanske. Arvika Folkets Park.

Denna park är nog mest känd för Festivalområde för Arvikafestivalen. Arvikafestivalen var en musikfestival som ägde rum i Arvika i mitten av juli varje år. Den besöktes årligen av cirka 15 000–20 000 personer och arrangerades ideellt av arrangemangsföreningen Galaxen.

Det var här som Vikingarna hade sin sista spelning. Avskedskonserten hölls i Arvika den 3 juli 2004 inför över 7 000 personer, och både Christer Sjögren och Stefan Borsch medverkade.

Janne Martins i Degerforsparken

8 Jun
Tummen upp för Janne Martins i Degerforsparken

Tummen upp för Janne Martins i Degerforsparken

Onsdagen den 29 Maj stod Janne Martins orkester på scenen i fina Degerforsparken. Vädret var lite smått lurigt då det regnat under dagen. Men lite regn skadar ju inte så vi puttrade i väg ändå. Sen ville man ju inte missa Janne Martins Orkester. Det är ju inte allt får nöjet att dansa efter dessa killar som kommer från Upplands-Väsby/Stockholm. Trots lite hotfulla moln på himlen på väg till Degerfors och stundtals lite lätt duggregn blev det i alla fall regnfritt under kvällen. Vädrets makter kanske skrämde i väg några dansare, för det var inte fullt så många dansare som det brukar vara men dom som var där (strax över 100 strecket( höll i gång från första till sista dans.

Denna dag var Janne Martins on med som filmade stora delar av kvällen. Förhoppningsvis kommer detta att dyka upp på bandets hemsida framöver. Det blev även så klart en hel del bilder från kvällen som man kan beskåda på bandets hemsida www.jannemartins.se

Danspublik i Degerforsparken

Danspublik i Degerforsparken

Janne och grabbarna bjöd på härlig mogen dansmusik och det märktes att publiken gillade musiken då det var full fart på golvet nästan hela tiden. Det var inte alls många som stod och väntade för att dansa. Det är ju exakt så här som det skall vara. Till min stora förtjusning så bjöds det även på goda saxlåtar instrumentalt. ”I have a dream” och ”Ännu doftar kärlek” var två av dessa. Jag ör ju riktigt svag för bra saxfonlåtar. Så enkelt är det bara.

Janne Martins blandade foxtrot, bugg med gammaldans helt enligt publikens önskemål. Jag pratade med en del dansgäster och många tyckte att Jannes röst påminner lite om hans broder Hans Martin. Jag tycker dom har drag av varandra, men att Janne har en speciell röst som gör att man hör skillnad på dem båda.

Janne Martins orkester in action

Janne Martins orkester in action

Kvällen började så sakteliga lida mot sitt slut och det var dags för bandet att spela kvällens sista dans. Två riktigt härliga foxar bjöds det på. ”Regn i mitt hjärta” och ”I varje andetag”.
Efter detta var det så dags att tacka orkestern för en trevlig hem och bege sig hemåt i den ljumma kvällen.

Janne Marin

Janne Marin

Allsång på Vallarna 2013

7 Jun
Allsång på Vallarna

Allsång på Vallarna

Nedräkningen inför sommarens Allsång på Vallarna 2013 har redan börjat.
Nu ser man fram emot ännu en spännande och härlig Allsångsommar på Vallarna. Ensemblen är igång för fullt med förberedelserna. Band årets artister märks: Magnus Carlsson, Elisa Lindström, Lasse Berghagen, Bengt Alsterlind & Ingvar Carlsson från Sven-Ingvars, Ann-Louice Hanson, Mikael Järlestrand, Liljedahls orkester, Lasse Holm och Emmi Christenson och Thore från Thor-Erics samt Nanne Grönwall och Danne Stråhed.

Landskronafestivalen

7 Jun
Landskronafestivalen

Landskronafestivalen

I år 2013 fyller Landskrona 600 år!
Det firar man med att förlänga stadens stadsfestival Landskronakarnevalen till 9 dagars fest. Det blir Sveriges största stadsfest. Bland dansbanden kommer Claes Lövgrens och Bob Stevens kommer att spela upp till dans.

Axplock från programmet.
Onsdag 10/7 Slottscafét 10/7 21.30 – 01.00 Bob Stevens
Onsdag 10/7 Rådusscenen 21.30 – 22.45 Danne Stråhed
Fredag 12/7 Slottscaféet 21.30 – 01.00 Claes Lövgrens
Lördag 13/7 Slottscaféet 23.15 – 00.00 Martin Nilsson
Lördag 13/7 Slottscaféet 00.00 – 01.00 Hasse ”Kvinnaböske” Andersson

Jontez med ny trummis

7 Jun
Jonathan Rasmusson Nöjd,

Jonathan Rasmusson Nöjd,

Så här ser han ut. Jonathan Rasmusson Nöjd som börjat spela trummor i Jontez orkester. Deras förre trumis Mattias berghorn haar valt att sluta i bandet och har således lämnat över trumstockarna till Jonathan.
Jonathan gjorde sin första första spelning i Lördags på Utängens Loge i Tanumshede.

Dansa på nationaldagen

6 Jun

Danspublik i Forshaga Folkets Hus

Danspublik i Forshaga Folkets Hus


I dag på Sveriges nationaldag kan man dansa på följande platser. Ta er gärna ut och fira Sveriges nationaldag med en dans eller två.

Eskilstuna Barva bygdegård – Claes Lövgrens
Ulvsby Blomsterhultslogen – Perikles
Örebro Brunnsparken – Donnez
Vänersborg – Dalaborgsparken – Highlights
Folkets Park Forshaga – The Grabbs
Folkets Park Mörrum – Sannex
Fröjden Jönköping – Rent drag & Casanovas
Gamla Linköping – Låtande tjejer
Löberöd – Granbacken – Jontez
Stockholm – Gröna Lund – Barbados
Stockholm – Hågelbyparken – Voyage
Göteborg – Liseberg Polketten – Willez
Moliden – Fernandoz
Götene – FolkParken – Expanders
Skälby gård Järfälla – Skälby spelmanslag
Årstaliden – Kenneth Hertz

Kölla: danslogen.se

Sveriges nationaldag

6 Jun
Svenska flaggan

Svenska flaggan

I dag är det som bekant Sveriges nationaldag. Jag tror inte det är många som vet varför vi firar nationaldagen. Jag var en av dom så jag tog en tur tillsammans med google och hittade följande historik.

Dagen firas till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och Kalmarunionen upphörde och Sverige på nytt blev en självständig stat. Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.

Dagen kallades alltså ursprungligen Gustav Vasas dag. Sedan 1916 firas dagen som Svenska Flaggans Dag. Först 1983 blev denna dag officiellt Sveriges Nationaldag och så sent som 2005 gjordes dagen även till en röd helgdag i almanackan.

Nedan bjuder jag er på en fin dikt om Sverige av Alf Robertsson. Lyssna och njut.

Grattis mina danska vänner

5 Jun
Grattis Danmark

Grattis Danmark

GRATTIS alla mina vänner i Danmark på er grundlagsdag. Danmarks grundlagsdag (danska Danmarks grundlovsdag) firas till minne av Danmarks första grundlag, Danmarks rikes grundlag, som skrevs på den 5 juni 1849. Varje år firas dagen med att olika politiker håller tal runt om i landet, då dagen ofta också ses som ett firande av den danska demokratin. Då Danmark inte har någon egentlig nationaldag är grundlovsdagen det närmaste man kommer.