Underbara Kikki på tv

16 jul
Underbara Kikki Danielsson i Allsång på Skansen
Underbara Kikki Danielsson i Allsång på Skansen

I kväll har jag sett den underbara Kikki Danielsson i Allsång på Skansen. Kikade på programmet enbart för hennes skull. Kikki är en favorit som står sig. Gissa om det blev bra vibrationer i vardagsrummet?


Publicerad: 2013-07-16 23:50:12

Frykmanz & Tina spelade upp.

16 jul

För en tid sedan besökte jag Hembygdsgården i Kristinehamn.
Här kan du Läsa reportaget nedan som även finns på danslogen.se

Danslogen vid hembygdsgården Kristinehamn
Danslogen vid hembygdsgården Kristinehamn

Klockan är ungefär tjugo minuter i sju då jag anländer till Norrgården. Det är en ljummen sommarkväll och från logen hörs dansanta tongångar. Det är torsdagskväll och trivseldans på Hembygdsgården i Kristinehamn. Orkestern som svarar för dansmusiken i kväll heter Frykmanz med Tina. En dansbandsduo som kommer ifrån Kristinehamn

På dansgolvet inne i logen dansar ett tjugofemtal personer till välkända låtar som man känner igen. Några dansare sjunger lite försiktigt med i låtarna.

Logen uppfördes efter att man rivit den lilla utedansbana man hade innan på hembygdsgården Den revs för att ge plats åt andra byggnader. Med en dansloge är man inte lika väderberoende även om vackert väder så klart bidrar till att fler kommer och dansar

Kristinehamns Hembygdsgård - Blandade bilder
Kristinehamns Hembygdsgård – Blandade bilder

Hembygdsgården i Kristinehamns ligger otroligt fint vid mellankvarn. Här finns stora gröna parkområden med fina byggnader. Hit man kan bara komma och ta en fika då man har öppet varje dag året runt.

På logen till hembygdsgården brukar det vara en mogen publik på cirka 25-30 personer som stadigt möter upp de torsdagar man arrangerar dans.

Jag får mig en pratstund med Nina Fyhr från hembygdsföreningen som är arrangör av danserna. Förutom danskvällar arrangerar hembygdsföreningen även valborgsmässofirande, nationaldagsfirande samt hembygdsdagen. Nina tycker liksom jag att det är trist att det är så lite folk som besöker dessa danser.

Nina Fyhr från hembygdsföreningen
Nina Fyhr från hembygdsföreningen

Trots det något skrala publikunderlaget har man i hembygdsföreningens styrelse valt att genomföra året danssäsong som planerat. Men håller trenden i sig med lite publik kan det vara osäkert om en danssäsong 2014. Så därför uppmanar vi alla att styra kosan mot Kristinehamns Hembygdsgård när det arrangeras dans.

Förutsättningarna för att det ska bli bra dans är det inget fel på. Det finns servering med gott fika, en härlig dansloge med bra dansgolv och för det mesta vackert väder och sist men inte minst trevliga orkestrerar. Vad mer kan man begära?

Danspublik till Frykmanz
Danspublik till Frykmanz

Men sak är i alla fall säker. De som är här har det roligt. Flera dansar från första till sista dans. Det är så roligt med dans här på hembygdsgården säger en av dansarna jag pratar med. Och så spelar orkestern så fin musik som man känner igen.

Även Bertil och Tina i kvällens band Frykmanz & Tina tycker det är synd att inte fler dyker upp på danskvällarna. Det är ju så enormt fint här konstaterar Tina. Tillsammans med Bertil Frykman åker dom runt på olika trivseldanser m,m. Hon lämnade orkestern för några år sedan men är åter med igen. Det är så himla kul att sjunga och spela säger hon.

Kvällens orkester Frykmanz & Tina
Kvällens orkester Frykmanz & Tina

Nästa dans på Hembygdsgården i Kristinehamn är den11/7 då Temix Orkester från Forshaga kommer på besök.


Publicerad:

Klassisk byggnad i Karlstad

16 jul
Sandgrund i Karlstad
Sandgrund i Karlstad

Klassisk byggnad i Karlstad. Undrar varför man gjort skylten orange när den var blå förut?

Följande kan man läsa på Wikipedia om Sandgrund.

Sandgrund är namnet på en tidigare restaurangbyggnad på Sandgrundsudden i Karlstad. Byggnaden köptes 2011 av Karlstads kommun och omvandlades till ett Lars Lerin-museum.

Restaurangen tillkom på initiativ av byggmästaren Paul Jardeby och invigdes 1960. Året innan hade den tidigare klassiska restaurangen Stadsträdgården i stadsparken bränts ned av en pyroman. Arkitekt Uno Asplund på Wästlunds Arkitektbyrå fick i uppdrag att utforma ny modern restaurang på Sandgrundsudden. Byggnaden projekterades och byggdes på rekordtid. Dess modernistiska arkitektur, med de stora panoramafönstren mot Klarälven, uppmärksammades internationellt. Vid senare ut- och ombyggnader har dock mycket av det arkitekturhistoriska värdet gått förlorat.

Restaurangen räknades vid 1960-talets början som en av landets största och modernaste. Man började snart med danskvällar, och Sandgrund förvandlades till ett danspalats med en tillrest publik från stora delar av Sverige och Norge. Under restaurangens glansperiod på 1980-talet gästades danskvällarna fem dagar i veckan av landets största dansband. I början av 1990-talet inleddes en nedgång där dansbanden mötte hård konkurrens av diskoteken. 2003 gjordes restaurangen om till Blue moon bar av ägaren Baldakinenrestaurangerna, och dansbanden försvann helt.


Publicerad: