Svenska dansband får fart på norska dansfötter

16 aug
Dagfinns Dacing
Dagfinns Dacing

Många är dom svenska dansband som spelat i Norge. Speciellt under fredagsdansen på Dagfinns Dacing. Detta är ett dansställe som ligger utanför Oslo vid Groruds Samfunnshus. Här arrangerar Dagfinn och hans fru Bodil mycket populära danskvällar.

Hit strömmar folk om fredagarna för att dansa till svenska topporkestrar. Och det är just det som är lite speciellt. Till skillnad från en del andra norska dansställen har man här valt att nästan uteslutande engagera svenska topporkestrar som bjuder på varierande kvalitativ dansmusik. Detta med undantaget några enstaka kvällar då norska dansband gästar stället.

Sounders, Samzons, Bob Stevens, Sandins, Chiquita, Znits, Claes Lövgrens, Hedins, Matz Rogers och Canyons är bara några av de svenska dansbanden som får fart på dansgolvet på Grorud.

Att Grorud är populärt bland dansare och orkestrar verkar det inte gå att ta miste på. Arrangören Dagfinn har satt lite personlig prägel på stället.Till exempel handhälsar/kramar han samtliga besökare som kommer till hans ställe. Han är en riktig eldsjäl när det gäller dans.

2011 firade han 10 år med Dagfinns Dancing. Som en uppskattande gest till gästerna hade Dagfinn inför jubileumet låtit göra en jubileumsskiva som delades ut gratis till besökarna.

I år 2013 kör man på som vanligt med ”svenskeband” som en del kallar det. Flera ”nya” band som inte varit där tidigare har man låtit ge chansen att visa upp dig. Att flera band blir bokade igen på Grorud talar väl sitt tydliga språk över stället och deras popularitet.


Publicerad: 2013-08-16 12:01:33

Norske danseband på 60, 70 og 80 talet

16 aug
Norske danseband på 60, 70 og 80 tallet
Norske danseband på 60, 70 og 80 tallet

I Sverige finns det några böcker inom ämnet dansband och dansbandshistorik. Det finns även en hel del sajter på internet med arkiv och dansbandshistoria. SLBA statens ljud och bildarkiv har bland annat förteckning för samtliga utgivna skivor.

I vårt grannland Norge är inte detta tyvärr lika vanligt och välordnat. Att bevara dansbandskulturen är ju något som är en kulturgärning om något. Kanske har man fått inspiration från Sverige?
Man har i alla fall tagit fasta på detta och skapat en facebookgrupp i ämnet.

Norske danseband på 60, 70 og 80 talet är gruppen som behandlar norska dansbandsorkestrar under nyss nämnda tidsepok. Här läggs det inte foton, musik och historik om orkestrarna och dess medlemmar. Gruppen har idag 1 190 medlemmar. Nya inlägg tillkommer flera gånger i veckan med bilder, länkar med mera.
Så gillar du norsk dansbandshistoria rekommenderas ett besök och medlemskap i gruppen.


Publicerad:

Holens skapade publikrekord

16 aug
Holens
Holens

Onsdagar har blivit synonymt med danskvällar i Degerforsparken. Lika självklart som det är med ärtsoppa och pannkakor på torsdagar för vissa. Jag tillhör inte den kategorin. Ärtsoppa går väl ann med inte pannkakor. Där går gränsen. Men nu ska det inte handla om mat utan om dansen till Holens orkester.

Karlskoga Busstation
Karlskoga Busstation

Jag tog bussen idag kl 15.00 mot Karlskoga. Väl framme där gick jag runt och kikade lite i affärer. Jag passade även på att affischerade om ”Stora Folkparksdansen” i Mariestad. Den går av stapeln i Mariestad till helgden den 16-18/8. Kikade på lite kläder men köpte inget. Konsumerade en glass. Sedan blev det buss för vidare färd mot Degerfors. Även i Degerfors kikade jag lite i butiker innan jag drog mig upp mot folkparken.

Holens in action
Holens in action

Kom fram till folkparken kvart över fem. Då var orkestern som består av Jerka Andersson på trummor och sång, Kent Holen på bas och sång, Monica Holen på gitarr, sax och sång samt Roger Wallman på dragspel, klaviatur i full färd med soundcheck. Degerfors är en liten knepig lokal att få till det perfekta ljudet sa Kent. Och jag har hört fler som tycker samma sak. Men tycker överlag att de flesta band som spelar här får till bra och behagligt ljud. Jag vet ju att detta med ljud är en halv vetenskap,

Många ville dansa till Holens
Många ville dansa till Holens

Runt klockan sex tog vi oss en fika uppe vid den fina serveringen. Riktigt skönt var det att sitta ute och bara njuta av det fina vädret som vädergudarna åter bjöd på. Det blev lite småprat med orkestern inför kommande samarbete och dom lite annat smått och gått. Arrangören Manne var som vanligt på toppenhumör trots att glömt bort vart affischerna han fick av Kent blivit av. Men vad gör det? Det skulle ju komma folk ändå. Och folk kom det i massor. Folk kom dit till parker på cyklar, i bilar och husbilar. Publikrekord blev denna kväll!! Inte alls illa. Jag trodde att Hedins rekord skulle vara svårslaget. Men icke!

Jerker från en kram av Manne
Jerker från en kram av Manne

Detta var inte vilket spelning som helst för vissa i bandet. Det var nämligen så att Jerka Andersson gick sta och fyllde 50 denna kväll. Tänker er att han spelade på sin 50-års dag. Det ska han ha en stor eloge för. Inte många som skulle göra det. Han blev så klart firad under kvällen med sång, presenter och hurrarop. Manne med personal klev upp i pausen och gav honom blommor, champagne. Även många dansare hade uppmärksammat hans stora dag och kom med blommor av allehanda slag.

Dans till Holens
Dans till Holens

Likt en getingsvärm attackerade dansarna golvet när Jerka räknade in till första dansen. Så härligt att se. När Kent hälsar alla välkomna och frågar om publiken mår bra får han gensvar direkt. Dom fortsätter med låt två i dansen och publiken dansare vidare. Dom blandar friskt mellan foxtrot bugg och blandar upp det med pariserpolka, hambo, schottis, vals och tango. Valsen spelar dom traditionsenligt innan paus. Det är så roligt att se alla duktiga dansare som verkligen kan dansa gammalt. Önskade själv att man kunde några turer.

Jerka & Roger
Jerka & Roger
Monica & Roger
Monica & Roger

I pausen blev det goda mackor och läsk i serveringen. Mumsigt. Det är något speciellt att sitta ute och fika.

Efter pausen redovisade Manne publiksiffran och resultatet i dragningen av ny entrébiljett till kommande dans. Publikrekord. Inte alls illa. Men med detta vädret som var just denna kvällen så fanns ju alla förutsättningar. Och att det sen var Holens på scenen gjorde ju sitt till. Efter diverse extranumer var det så dags att tacka orkesern. Det blev lite fotografering av bandet med.

Kent och Monica
Kent och Monica

Publicerad: