Detta med smällare

31 Dec
Nyårsraketer

Nyårsraketer

Så var det detta tuggande om nyårsraketer hit och dit. Kan upplysa alla om att detta kommer vi aldrig undan med. Sen är det butiker som tagit avstånd från att sälja dessa. Jo tjena. Vad tror ni folk gör? Tror ni som inte handlar bara för att just du som ICA-handlare tagit avstånd från detta? Näää. Dom åker ju så klart till andra ställen och inhandlar dessa varor.

Sen tugget om föräldrar som köper ut raketer till sina minderåriga barn. Tror ni på det själva? Jag tror jag inte föräldrarna köper utan det fixar kidsen på annat håll.

Sen kommer vi till detta med skotträdda djur. Det kan jag ju köpa. Men det är ju bara en eller två gånger om året. Åk till er stuga mitt i ute i skogen så slipper ni problemen. Sen finns det riktigt bra hörselkåpor som jag tror passar utmärkt på er jycke.

Raket och smällare är fint att kika på. Men för att tillmötes gå dessa hundägare som skäller… haha där fick jag ju till det) så kan man ju försöka att hålla sig till Nyårsafton och smälla då på kvällen när det är mörkt ute. Och på avsedda platser. Ska man skjuta kan man gå ihop i kvarteret och köpa tillsammans. Då blir det ju lite maffigare fyrverkeri.

Gott Nytt på er!!!

Shopping i Karlstad

31 Dec
Jag i Karlstad

Jag i Karlstad

I dag har jag varit på en tur till Karlstad för att shoppa.

Målet var att köpa skor. Jag vill ha en snygg sko som är svart med hel platt sula. Alltså ingen klack. Jag dammsög hela sortimentet av skobutiker i Karlstad utan att hitta några som passade min plånbok. Hittade ett par men dom kostade 1300 och var av märket Björn Borg.

Jag vill inte ha det. Jag vill ha skor av märket Kalle Andersson och dom ska kosta max 400. Jag tror jag ska starta en skoaffär och bara sälja billiga men bra skor som inte ska kosta skjortan.
Hittade ju på Skopunkten prisvärda skor som var perfekta men tro på den att någon innan mig snott storlek 43, eller kanske hederligt handlat storlek 43. Vem kan vara så grym mot mig?
Nåväl. Dom gamla skorna får väl aggera dansskor på Nyårsafton. Med lite extra mycket skokräms skall det väl lösa sig och se något så när ut.

Pizza på Alpina

Pizza på Alpina

Men det blev i alla fall lite mat i Karlstad. Efter all denna julmaten var jag såååå sugen på en pizza. Jag tror jag fick stans fetaste bearnaisesås till. Vände upp och ner på koppen och inget hände. Skakade försiktigt på såskoppen men inget hände. Då förstår ni hur fet såsen var. Men det var gött i alla fall.

Men det blev lite handlat i alla fall. 1 skjorta på jack´n jones och en tröja. Inte illa!Men nu får det räcka för ett tag framöver.

Passade på att ta med kameran för att ta några kort i Karlstad. Som ni ser så lyste ju inte solen där. Men det brukar den ju å andra sidan inte göra så här års på eftermiddagen. Klockan var inte ens fyra på eftermiddagen och det var redan mörkt. Men man får se det positiva i att det faktiskt kommer vända. Men det tar ett tag innan det märks.

Mitt i City  - Citygalleria

Mitt i City – Citygalleria

Arkadens Köpgalleria

Arkadens Köpgalleria

Stadshotellet

Stadshotellet

Den omtalade "Båten"

Den omtalade ”Båten”

Filmstaden

Filmstaden

Hertig Karl

Hertig Karl

Juldekoration

Juldekoration

Vid järnvägsstationen

Vid järnvägsstationen

Veckans dansband 1: Selex

30 Dec
Selex 2014

Selex 2014

Denna veckan har vi gjort avstamp i härliga Värmland, i staden där solen alltid lyser. Vi befinner oss i staden Karlstad. Listan över kändisar som bor och verkar i karlstad kan göras hur lång som helst. Sven Erik Magnusson Sven Ingvars, Lars Lerin konstnär och museiföreståndare, Jörgen Jönsson ishockeyspelare, Bengt Alsterlind journalist, Adam Alsing TV-programledare Stefan Holm friidrottare är några på den enormt långa listan.
Karlstad och värmland framför allt är kända för sin stora dansbandskultur.

Och det är just här i Karlstad som vi dyker på fem spralliga killar som kallar sig för Selex.
Vid en första titt kan man absolut inte tro att bandet spelat sen 1980. Men så är det.

Man startade med att spela lite ruffare dansmusik med influenser från Amerika och England.
Efter några år fick man anpassa sig efter vad publiken önskade.
Premiärspelningen hade man på OK Motorhotell som i dag heter Gustaf Fröding Hotell. Sedan dess har det blivit en hel del spelningar runt om i landet för dessa herrar.

Äldre orkesterkort på Selex

Äldre orkesterkort på Selex


Under åren har bandet både setts på TV och hörts på radio. Men framför allt har man träffat folk och haft trevligt på flera av landets dansbanor. Spelningar i Norge och på dansbåtarna har man också hunnit med.

Idag spelar Selex som man själva uttrycker det r handfast dansmusik med synnerligen modernt stuk. Högt tempo, annorlunda låtar och varierad repertoar är bandets motto. Man strävar efter attl inte låta som några andra, om detta nu är möjligt. Engelska eller svenska spelar ingen roll. Det viktigaste är att publiken känner igen låtarna. Förutom covers har man en del eget material på repertoaren som bland annat Ove Astmo i bandet har komponerat ihop.

Diverse livebilder på Selex

Diverse livebilder på Selex

På skivfronten har man inte gjort mycket väsen av sig. Någon singel mest som promotionmaterial har det blivit. Selex skall man helst uppleva live för att få den rätta känslan och atmosfären som infinner sig. Speltillfällena är allt från privata fester, spelningar på dansföreningar, offentliga gigg på Folkets Hus, folkparker och dansrestauranger.

Selex består av:
Owe Astmo – Gitarr, sång
Pelle Johansson – Sång, trumpet
Thomas Öhqvist – Trummor, sång, speaker
Göran Bank – Klaviatur
Kjell-Åke Solberg – Bas

Humör och Jack´n Jones

28 Dec

Detta köpte jag på mellandagsrean i Örebro. Den otroligt snygga tröjan kommer från Jack´n Jones och kostade mig ”bara” 200 kronor. Så himla skön tröja Den är redan en favorit i garderoben.

Byxorna har ni väl redan listat ut är Humör. Färgen är olivgrå enligt produktbeskrivningen.
Otroligt sköna dom också.

outfit131228-1

outfit131228-2

Skjorta från Koppartrans

27 Dec

Denna snygga skjorta från Koppartrans hamnade i mitt sikte. Och det blev en sådan där ”måste ha”. Och visst blev det ju min. Med tanke på att jag för ett tag sedan rotade ihop och fyllde två svarta plastsäckar med kläder som inte skall vara kvar så var jag lite förtjänt av denna skjorta. Eller hur?

outfit131226-2

outfit131226-1

En tur runt Marieberg

25 Dec

Några dagar innan jul tog jag mig en kvällspromenad som inte var meningen skulle bli så lång.
Men det blev den. Vädrets var inte det bästa och det blåste rejält och ett och annat regnstänk
hittade ner från himlen.

Jag trotsade vädret och tog mig en tur neråt Marieberg.

Marieberg är en stadsdel i Kristinehamn som kanske mest är känt för att det förr var mentalsjukhus på i stort sett hela området. Idag finns nästan ingenting kvar av den verksamheten. Idag inrymmer lokalerna. konstmuseum, småföretagarcentrum, loppis och en massa bostäder.

mberg13d01
Denna torn finns vid det som kallas ”Svandammen”. Tyvärr är allt så dåligt efterskött så att hela dammen har torkat ur och ogräset har helt tagit över och fåglarna har flyttat för längesedan.
Oerhört trist.

¨mberg13d02
Bostäder inrymmer det som kallas för ”Kristinapalatset”. Riktigt fina lägenheter här må jag säga.
Lite annorlunda men riktigt fräscht.

mberg13d07
Ett ensamt träd som vajar mot vinden.

mberg13d05
Jag stannade till för att föreviga mig själv på en bild.

mberg13d06
Utsikt över vänern en kall decemberkväll. Dom små ljusen man ser i horisonten är vid oljehamnen och de företag som finns på andra sidan.

mberg13d03
Här ser vi en bit av Konstmuseet och caféet ”Kafferian”. Rekommenderas ett besök. Det är förresten Agneta Andersson, Sveriges mest framgångsrika kvinnliga olympier genom tiderna som driver Kafferian.

mberg13d04
Avslutar med en bild på ett ”hjul”. Vet inte vad det används till men jag gillar bilden i alla fall.

Julaftonen till ända

25 Dec

Så var dp julafton till ändå. Det blev som väntat en stillsam julafton med nära och kära. Nedan följer min julafton i bilder.

Julafton

Julafton

Dagen startades med äkta grötfrukost och skinkmacka. Tillsammans med lite skön julmusik i form av Hans Martin kunde inte julaftonen ha börjat så mycket bättre. Riktigt fin stämning om man låter bli att titta ut genom fönstret. Man får låssas att snön ligger vit på tak och mark.

Julbordet

Julbordet


Ett digert julbord blev det även i år. Mycket gottigt att ta sig för. Jag gillar det mesta på julbordet förutom sillarna. Jag har innan jul bara ätit en jultallrik så trött på julmaten var jag inte. Annars ibland kan det tendera till att bli några kulbord och då är man inte alls lika sugen på julafton.

Det är gott med julmat

Det är gott med julmat

Årets julvärd på svt var Petra Mede. Från att jag först tyckt att hon varit en larvig komiker som bara fjantat runt har hon mognat rejält. Ända sen hon ledde filmgalan har hon växt i mina ögon. Nu skötte hon hela kvällen perfekt med ytterst proffsighet och finess. Jag vill ha mer Petra Mede i tv.

Petra Mede som julvärd blev en fullträff

Petra Mede som julvärd blev en fullträff

Det är vissa program som man måste se varje julafton. Även om man kan handlingen och replikerna utan och innantill. Kalle Anka och hans vänner som dom visat år efter år. Och som dom senaste åren förstört genom klippa bort vissa scener som ansetts vara stötande för vissa. Har man visat dom i över 30 år minst kan man lika gärna visa dom 30 år till i oklippt version, Men men.. Det blir nog en riktig jul ändå trots några fånigt bortklippta sekvenser. Ha ni inget bättre för er på svt?

Kan du vissla Johanna som börjar direkt efter är ett till måste program. En härlig film med mycket kärlek, värme om omtanke. Det måste man se varje år för att se hur det går för Berra och hans kompis.

Lady & Lufsen

Lady & Lufsen

Efter att eftertexterna på Kan du vissla Johanna ebbat ut så blev det så dags för julklappsutdelning.
Det är lika knivigt varje år vad man ska köpa för klappar till familjen. Men det brukar ordna upp sig i slutändan ändå på något sätt. Bästa träffsäkra presenten tror jag att brorsan fik. Jag hade hittat en så bra bok om hans idoler Iron Maiden. Ni ser ju bara på bilden hur glad han blev för boken. Den kommer han nog lusläsa framöver.

Själv fick jag också en bok. Den handlade inte om hårdrock utan om dansstället Sandgrund i Karlstad. En riktigt fin bok. Sen blev det lite filmer och musik, kläder, presentkort och lite annat smått och gott. Tack alla för dom fina klapparna.

Så här glad blev brorsan för sin bok om Iron Maiden

Så här glad blev brorsan för sin bok om Iron Maiden

O Helga natt från Örebro har bivlit en annan fin tradition att se på. Från Stortorget i Örebro utanför Sankt Nikolai Kyrkan bygger man upp denna enorma scen och bjuder ett sparkande artistuppbåd som bjuder på julsånger. Solouppträdanden blandas med allsång. Och har man inte känt julstämning förut så gör man det nu garanterat.

O Helga natt från Örebro

O Helga natt från Örebro

Karl-Bertil Jonssons Jul är ännu ett måste på julafton. Det kan man ju inte bara missa. Tage Danielssons röst är obeskrivlig i denna berättelse.

Karl-Bertil Jonssons jul

Karl-Bertil Jonssons jul

Eftersom det inte blev en vit jul utan en grön jul förstärkte jag det lite dagen till ära genom att bära gröna byxor. Dessa otroligt coola humörjeans som jag tokälskar. Finns det några skönare jeans egentligen? Får kanske införskaffa mig ett par till på mellandagsrean.

Jag vid granen

Jag vid granen

Julaftonskvällen brukr avslutas med att vi åker några kilomter från där vi bor till Österviks Kapell där det hålls midnattsmässa. En riktigt trevligt och mysigt inslag och avslut på julaftonen. I år var det Stig Axelsson som skulle hålla i midnattsmässan. Och det blev ju sedvanligt program med, bön, nattvard, och lite annat som hör en midnattsmässa till. Det är så mysigt att besöka detta kapellet

Österviks Kapell

Österviks Kapell

Midnattsmässa i Österviks Kapell

Midnattsmässa i Österviks Kapell

Veckans dansband 52: Orient

23 Dec
Orient duo

Orient duo

I dag har vi gjort ett nedslag i Sölvesborg där vi hittar veckans dansband. Kända personer från orten är bland andra Mats Knutson, journalist på svt, Christian Wilhelmsson, fotbollsspelare, och Lars Hörmander, professor för att nämna några. Under sommarmånaderna besöks Sölvesborg av turister som fördubblar kommunens invånarantal från dryga 16 000 till 30 000. Den största attraktionen är Sweden Rock Festival, i början av juni varje år och drar över 35 000 hårdrockare från hela världen till Sölvesborg.

Ska man vara noga så kommer bandet från Nogersund som är en tätort och ett mindre fiskesamhälle på Listerlandet i Mjällby socken som här till Sölvesborgs kommun

Orient har funnits i många år. Bandet startades 1978 och haft olika bandmedlemmar och konstellationer. Då spelades det på heltid, mycket på båtar och restauranger med blandad publik. Idag består bandet av två rutinerade musikanter som tidigare turnerat land och rike runt som både trubadurer, coverband och dansband.

Numera spelar Orient enbart på hobby basis, som ett renodlat mogendansband. Nöje och glädje står alltid i fokus och inriktningen är trivsel och motionsdanser.

Det är Lars-Göran Andersson och Roland Andersson från Nogersund som bildar duon Orient.

Orient duo

Orient duo

Sommaren 2010 gick bandet i in i studion och gjorde skivan ”Gamla Fina Låtar”. Spåren på skivan valdes med omsorg för att representera bandets stil och repertoar, och responsen har varit väldigt god.

Spelställena för Orient är allt från Folkets Hus och Parker, danslogar, restauranger. Tillfällena är i huvudsak motions och trivseldanser där bandet är flitigt anlitade.

Så här låter Orient

Dagbok från Budapestresan

23 Dec
WissAir som tar oss till Budapest

WissAir som tar oss till Budapest

Det är inte varje dag som man är på sitt arbete kl 03.00. Och det är inte varje dag man åker till Budapest. Men nu skulle det ske. Jag är inte alls resvan och åker sällan utomlands. Har bara varit utomlands två gånger tidigare då till Kreta och Barcelona. Men nu var det så dags igen att bege sig utomlands. Denna gång var Ungern destinationen.

Hade lite på förhand fått ett dagsprogram på lite vad vill skulle besöka och se i Budapest så det var spännande att få se allt detta ”live” jag hade ju bara kollat in några av dessa platser på internet tidigare.

Ovan målnen

Ovan målnen

Strax efter halv fyra på morgonen tog vi så sakteliga i väg mot Nyköping och flygplasten Stockholm Skavsta Airport som vi skulle flyga ifrån med Wiss Air. Kl 08.55 skulle flyget avgå och vi skulle landa kl 11.00 Man vet ju aldrig vad som kan ske så därför är det alltid bra att vara ute i god tid innan man får gå ombord på planet. Det finns ju en hel del att fixa med innan om man säger så.

Xakt enligt tidtabell så landade vi på Budapest-Ferenc Liszt internationella flygplats eller ungerska: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér som det heter på ungerska. Detta är en internationell flygplats belägen 16 kilometer sydost om centrala Budapest. Vi fick åka buss från planet till själva byggnaden. Efteråt så blev det vidare färd med minibussar in till Budapest och Continental Hotel Zara. Detta visade sig vara ett riktigt flott och trevligt hotell med mycket fina rum, trevlig service och god mat.

Bajor Sarok Restaurant

Bajor Sarok Restaurant

Dagens lunch

Dagens lunch

Efter att vi kommit fram och installerat oss på hotellet var det dags för lite mat på restaurang ”Bajor Sarok”. Det smakade riktigt bra. Jag valde en köttbit med någon slags potatis till. Smakade lite gott som det såg ut. Kaffe på maten för dom nu dricker kaffe var inte alls dumt. Det intogs på ett av stadens eller kanske Europas finaste caféer.

Cafe New York

Cafe New York

I Budapest finns några av europas äldsta och mest anrika caféer bevarade ända från 1800-talet. Vi stannade till på café Wew York. Detta är ett riktigt maffigt ställe som bara måste besökas om man är i Budapest. Gott fika en sagolik mycket lyxig miljö.

Juldekoratiiv gata

Juldekoratiiv gata

Julmarknaden

Julmarknaden

Skönsång på Julmarknaden

Skönsång på Julmarknaden

När vi kändes oss färdiga med detta for vi ut på stan för att spana in en årlig julmarknad som man har varje år i december. Vad mycket fint det var att se. Mycket julpynt, provsmakningar, ljus i alla dess former fanns att beskådas. Det var lite snö som fattades för att det skulle bli julstämning till 100% men det var trevligt ändå och se vad de olika försäljarna hade att erbjuda.

Jag på Julmarknaden

Jag på Julmarknaden

Julmarknaden

Julmarknaden

Så här snyggt ser Cafe New York ut på kvällen. Visst är det fint?

Cafe New York

Cafe New York

Kiskakukk Restaurang

Kiskakukk Restaurang

Första kvällen spenderades på Restaurangen Kiskakukk som ligger mycket centralt nära West End, vid Margaretabron. Dom har riktigt bra mat må jag säga. Bättre än så här blir det knappas när det gäller ungersk mat sägs det i turistbroschyrer. Och jag kan bara instämma.. Det är små smultronställen som restaurang Kiskakukk som skapar minnesvärda upplevelser.
Efter detta tog vi spårvägen tillbaka till hotellet.

Restaurang Kiskakukk

Restaurang Kiskakukk

Men innan vi tog natten slank vi in på en kvarterspub och tog ett glas. På vägen tillspårvagnen fick vi se denna bedårande utsikt. Snyggt upplysta broar.

Bro i Budapest

Bro i Budapest

Hotellfrukost

Hotellfrukost

Efter en stadig frukost var det dags att ta sig dagens aktiviteter. Vi skulle besöka ett museum vid namn Terror haza. Efter att ha överlevt två terrorregimer, ansågs det att det var dags för Ungern att uppföra en passande minnesmärke över offren, och samtidigt ge en bild av hur livet såg ut för ungrare i dessa tider. Terror haza innehåller material om Ungerns två odemokratiska regimer under 1900-talet, först den nazistiska under Tyskland och sedan den kommunistiska under Sovjetunionen. Museet invigdes den 24 februari 2002.

Terror Haza

Terror Haza

Terror Haza

Terror Haza

Det var väldigt intressant med lite läskigt på samma gång att veta hur det gått till och hur grymma folk kan vara.

Efter museebesöket var det dags för lite shopping Vi tog spårvagnen bort till Westend. Westend är Budapest och norra Europas största shoppinggalleria med ca 400 affärer. Det finns också biografer, kafféer, barer, snabbmatsställen, spelparker, ett kasino samt ett enormt vattenfall inne i gallerian. För våran del blev det shopping i flera timmar.

West End Shopping

West End Shopping

Här fanns det som sagt massor med butiker så efter ett bra tag var det lite svårt att kollen på vilken våning man var på och i vilka butiker man varit. Jag köpte mig 2 tröjor, 1 par jeans och 1 par skor. Man fick ju tänka lite på vad man handlade så att allt man köpte skulle få plats i resväskan på väg hem. Så alla onödiga förpackningar fick man skrota.

Efter att shoppat i några timmar så skulle en del åka spårvagn tillbaka medans andra valde att ta shoppa mera och ta en promenad till fots tillsammans tillbaka till hotellet.. Jag tillhörde den senare gruppen som valde att kika mera. Då tiden rann i väg blev det även här en tur med spårvagnen tillbaka.

Spårvagnstrafik i Budapest

Spårvagnstrafik i Budapest

Väl på hotellet blev det lite vila. Efter att ha gått runt på Westend var benen lite smått trötta. Så en liten tupplur skulle göra susens inför kvällens middag. Så efter lite sömn var det dags att piffa till sig inför kvällen. Nya kläder dusch, lite hårfix och annat så var man på G igen.

Vi hade fått information att vi skulle gå till restaurangen som skulle ligga c:a 800 meter från hotellet och det var ju överkomligt tyckte jag. Men det blev ju inte riktigt så Det blev lite bättre kan man ju lugnt påstå.

Limousinen som skulle ta oss till restaurangen

Limousinen som skulle ta oss till restaurangen

Vi stod i hotellreceptionen och väntade på att alla i sällskapet skulle ansluta sig. När alla var samlade kom överraskningen som gjorde hela resan för många av oss. Man trodde nog inte sina ögonen när man kom ut på gatan. Man fick liksom nypa sig i armen för att tro att det var sant. Men det var sant. Ute på gatan stod en av de längsta limousiner jag någonsin skådat.

Limousinefärd

Limousinefärd

Och tänka sig att vi skulle åka i den. Man var lite stum först och jag tror alla var det. Man kunde liksom inte sätta ord på det hela. Det var så otroligt overkligt på något sätt.
Det blev en lång (över 2 timmars) åktur runt Budapest. Och vad vacker staden är på kvällskvisten med all belysning.

Hjältarnas torg

Hjältarnas torg

Hjältarnas Torg

Hjältarnas Torg

Vid tog ett stopp vid Hösök Tere, som Hjältarnas torg heter på ungerska. Detta är ett större torg i centrala Budapest. Det är en fantastisk sevärdhet som du når fram till i slutet av Andrássyboulevarden. Pampiga palats, varav många idag fungerar som ambassader, reser sig höga längs den avslutande delen av boulevarden innan du slutligen når Hjältarnas torg. Platsen är en av de mest populära och mest besökta i Budapest.

Utsikt över Budapest

Utsikt över Budapest

Vi åkte sedan vidare och jag märkte att vi åkte backa upp och backe upp. Till slut stannade vid en fantastisk vy där vi hade en bedårande utsikt över hela Budapest. Det var som att se en stad i miniatyr med alla ljusen, broar, byggnader med mera.

Restaurang Trofea

Restaurang Trofea

Vi for vidare och kom så snart fram till platsen där vi skulle stiga av för att gå sista biten fram till restaurangen ”Trofea Grill Etterem” som vi skulle äta på. Här hade man 109 olika rätter på buffé. Så att gå här ifrån hungrig eller inte hitta något som passade tror jag ingen i vårt sällskap var orolig för. Det smakade mycket gott och fanns mycket spännande att välja på.
Dom hade ett stekbord där kockarna stekte upp olika sorters kött, grönsaker och annat som man valde.

På Restaurang Trofea

På Restaurang Trofea

En tjej kom och frågade oss om hon fick ta en gruppbild av vårt sällskap, och visst fick hon det. Efteråt kom hon och visade en fin bild som var gjort ungefär som ett stort tackkort som vi köpte med oss hem. Det blev ett riktigt trevligt minne från kvällen. En kille i vårt sällskap fyllde år och blev firad av personalen på restaurangen med egen sprakande glass med fyrverkerier och födelsedagssången. Inte illa må jag säga. På det stora en trevlig kväll på en restaurang som jag varmt kan rekommendera.

Jag i Budapest

Jag i Budapest

När vi kände oss mätta och glada tog vi spårvagnen tillbaka in mot city igen. Vi rundade av kvällen på en trevlig bar som hade massor med trevliga drinkar och annat på menyn. Jag valde en ”San francisco”. Smakade hur gott som helst. Över lag är det mycket bra och billiga priser på mat och dryck i Ungern om man jämför med Sverige.

Hotell Zara

Hotell Zara

Dag nummer tre började med en otroligt god och stabbig frukost på hotellet. Tänk vilken lyx med hotellfrukost. Inte varje dag man äter så mycket gott till frukost. Smakade utsökt.
Idag skulle vi ta det ganska lugnt på förmiddagen. Bad och spa på det anrika Széchenyi bandet skulle det bli.

Széchenyi badet

Széchenyi badet

Byggnadskomplexet Széchenyi badet byggdes av neobarock stil och grundades året 1913, och ger en inblick om den habsburgska atmosfären som var typiskt vid den tidpunkten Det finns ett stort utomhus område med 3 bassänger plus en massa olika bassänger inomhus. Varje källa innehåller olika typer av mineraler, och det innebär att de har olika läkande egenskaper. Några av dem rekommenderas för behandling av reumatism, andra är effektiv vid läkning av sjukdomar i nervsystemet eller i leder och muskler.

Tunnelbana i Budapest

Tunnelbana i Budapest

Till och från badet åkte vi tunnelbana vilket var en upplevelse i sig. Budapests tunnelbana (ungerska: Budapesti metró) öppnades, 1896 vilket gör dem till en av världens äldsta tunnelbanor. De flesta tunnelbanestationer ligger på den östra sidan av floden Donau vid delen Pest av Budapest. I dagsläget ligger endast tre stationer på västra sidan, i Buda De stationer som vi reste till och ifrån var riktigt vackra och man såg att dom hade några år på nacken även om allt såg fräscht ut. Även tunnbanetågen verkade ha några år på nacken men verkade trots att vara funktionsdugliga. Nr man stigit in i vagnen etog det inte många ekunder innan en mycket högljudd signad ljöd och dörrarna slogs igen och sen satte tåget fart rejält. Tror säkert vi var upp en 120-130 km/m minst i gångarna.

Octagon

Octagon

När vi kommit fram till stationen octagon klev vi av. Oktogon Square är en av Budapests mest trafikerade korsningar. Den ligger vid korsningen av den stora boulevarden och Andrássy Avenue. Dess namn kommer från grekiska som kvadraten har 8 sidor, så det liknar till oktagon i geometri. Det gränsar till fyra identiska eklektiska byggnader

Hooters Restaurang

Hooters Restaurang

Vi kände oss lite hungriga. Då vi hade ett ärende till restaurangen Hooters för att köpa en tröja till en kompis så passade vi på att käka mat där. Det var ju så passande. För er som inte vet vad Hooters är kan jag säga att det är en restaurang med väldigt trevlig personal. Det utmärker sig lite från andra restauranger är att man har oftast unga attraktiva kvinnor som serveringspersonal och restaurangerna kännetecknas av sina lättklädda servitriser. Namnet ”Hooters” refererar både till den uggla som är företagets logo (och dess hoande läte) och till ett amerikanskt slanguttryck för kvinnobröst. Den sistnämnda betydelsen avspeglar inte bara den kvinnliga serveringspersonalens lätta klädsel utan även företagets marknadsföring. Nå väl så hade dom väldigt god mat där och väldigt trevlig och bra service.

Pappas MC

Pappas MC

Det blev en liten tripp på stan för att köpa en mc till min pappa. Jo ni läste faktiskt rätt. Jag hade spanat in en mc i en butik dagen innan som jag tänkte ta med mig hem. Nu kanske ni funderar på om det verkligen var en riktig mc, och svaret är nej. Ingen riktigt mc men väl en mc som var gjorde som en vinflaska. Jag var lite skeptisk först till om den skulle komma hem hel och det gjorde den. Packar man allt bara väl så löser det sig.

Stadsliv i Budapest

Stadsliv i Budapest

När vi kommit till hotellet tog jag mig en liten tur på egen hand på stan. Jag tänkte till väldigt noga och kom på att går jag bara ut på ”den stora gatan” och går rakt fram utan att svänga av någonstans så kan jag bara gå samma väg tillbaka utan att gå bort mig. Och det funkade. Jag skulle ju ha tagit vykort men det var svårt. Många av personerna i butikerna jag frågade förstod eller kunde ingen engelska. Men när jag väl fick dom att förstå vad jag sökte skakade dom bara på huvudet. Men jag fann till slut vykort dagen efter på flygplatsen.

Men jag fick i alla fall handlat en buss till min samling. Nöjd med inköpet gick jag tillbaka till hotellet för att vila lite inför kvällens middag som skulle avnjutas på samma restaurang som vi intog första middagen på nämligen ”Bajor Sarok”.

Lite dryck är aldrig fel

Lite dryck är aldrig fel

Jag och arbetskamrater på restaurang

Jag och arbetskamrater på restaurang

Det var ju nära hotellet denna gången med gångavstånd och det kändes skönt. Denna kväll gav jag mig på en tvårätters. Är man i Ungern måste man ju bara testa på deras nationalrätt gulaschsoppa. Det jag fick in var en ordentlig portion som dessutom himmelskt god. Jag förstår inte varför man inte äter mer soppa? Till huvudrätt blev det en otroligt god köttbit som var perfekt tillagad. Mums! På det stora hela har det varit perfekt mat under hela vistelsen i Budapest. Inte en enda dålig matbit på hela resan har jag varit med om. Att bara få sitta och njuta av all den goda maten är en fröjd för mina gastronomiska smaklökar.
Man kan inte ha det så mycket bättre än så här.

Så här såg fresten hotellrummet ut. Väldigt snyggt.
budapest31

Planet som skall ta oss hem

Planet som skall ta oss hem

Detta skulle bli en tidig kväll. Försöka med att vara i säng innan midnatt eftersom vi skulle upp riktigt tidigt för att åka till flygplatsen för vidare färd hem mot Sverige. Så det var några nyvakna ansikten som stod i hotellfoajén med packade väskor, massa glada minnen i väntan på minibussen som åter skulle ta oss till flygplatsen. Väl framme vid flygplatsen passade jag på att handla lite souvenirer med mig hem i form av en t-shirt med bussmotiv, några vykort samt lite andra småsaker.

Frukost på planet Rayanair

Frukost på planet Rayanair

07.20 lyfte så vårt plant mot Sverige. Det var lite trist att lämna Budapest men samtidigt skönt att komma hem igen. Strax efter klockan 09.00 landade vi ett snörikt Sverige. Nu återstod en bilresa hem till Kristinehamn. Efter matstopp i Eskilstuna blev det bara mer och mer snö ju mer i närmade oss Värmland. Mysigt med snö.

Utsikt från planet. Sverige

Utsikt från planet. Sverige

Gata och byggnader i Budapest

Gata och byggnader i Budapest

Bussar i Budapest

Bussar i Budapest

Snygga jeans

22 Dec
Snygga jeans

Snygga jeans

Dessa snygga jeans har jag sådan lust att beställa frånStyleshop. Men jag ska försöka hålla mig till efter jul eller kanske till efter påsk :)

Projekt montera ihop en byrå

21 Dec
Projekt montera ihop en byrå

Projekt montera ihop en byrå

Jag har påbörjat ett nytt spännande projekt. Nämligen att montera ihop en Ikeabyrå vid namn Brimnes. Det låter lite som ett öl ungefär som Ringnes. Det är alltid lika kul att montera ihop Ikea Möbler. Man får inte göra fel för då fattas det skruvar. Men det gick bra till sist.

Så klart man älskar IKEA

Så klart man älskar IKEA

Luciadans med Cliptons orkester

21 Dec
Cliptons orkester

Cliptons orkester

Luciadagen är synonymt med dans. Och dans till ett speciellt band, nämligen Cliptons orkester som kommer från Karlstadtrakten. Detta var en så kallad länsdans med FUB som arrangörer. FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv.

Det bjöds på Glögg innan dansen

Det bjöds på Glögg innan dansen

December månads länsdans går alltid av stapel i Karlstad och Holken som ligger i Mariebergsskogen. Luciadansen är riktigt uppskattad väldigt många som varje år kommer för att svänga sina lurviga. Förra året 2012 så var det rekord på dansen vilket är mycket glädjande.

Dansglad publik i Holken

Dansglad publik i Holken

Jag följde med broder som denna kväll skulle arbeta på dansen som medhjälpare för Kristinehamns Kommuns fritidsverksamhet. Vi åkte buss från Kristinehamn som kommunen arrangerar. Vänerbuss tog oss tryckt fram till Karlstad. Dom är föresten det enda bussbolag i Kristinehamn som har bussar med rullstolslyft.

Holken Mariebergsskogen

Holken Mariebergsskogen

När vi kom fram så hade det redan kommit mycket folk som likasom vi ville vara med från start. Man såg många kända ansikten såg jag så det blev en del hälsande och kramande. Vi gick fram hälsade och snackade lite med orkestern innan de skulle börja spela. Hans visade upp sin otroligt snygga nya klaviatur som han införskaffat sig. En riktigt läcker nord stage 2 som det låter jäkligt bra om. Kul med folk som satsar på svensk kvalité.

Hasse med ny klaviatur

Hasse med ny klaviatur

När Håkan stampat in till första dansen tog det inte många sekunder innan golvet var fyllt av glada dansare. Alla var med och dansare, och diggade efter sin egen förmåga. En del nöjer sig med att sitta framme vid scenkanten och bara lyssna.

Ett ord som genomsyrar dessa danser är glädje och gemenskap. Publikkontakten och gensvaret från publiken är enormt. Det är massor med jubel och applåder efter varje låt. Att orkestern trivs går inte att ta miste på. Det skämtas och speaxas mellan låtarna och det är en sådan där härlig stämning som är svår att beskriva. Det skall upplevas live. Så enkelt är det.

Jimmy med sin underbara röst

Jimmy med sin underbara röst

I danspausen fick vi alla som var där avnjuta ett riktigt fint luciatåg från Grums som Bosse Tegestam dans ordnat så fint. Bosse är med i styrelsen för FUB Karlstad, Hammarö Grums som även var arrangerande förening av kvällens dans. Luciatåg är alltid så stämningsfullt och trevligt tycker jag. Det är liksom en föraning om att julen verkligen är på gång.

Årets juciatåg från Grums

Årets juciatåg från Grums

Årets jucia

Årets jucia

Detta var en typisk danskväll man aldrig ville ta slut. Men tyvärr är det ju så att allt är ett slut. ”Kärleken är” och ” When you say nothing at all” fick avsluta denna trevliga kväll. Stort tack till alla inblandade som gjorde kvällen så lyckad.

Nuder här på lite fler bilder på Cliptons. Observera att dom fortfarande har kvar sin ljusskylt. Visst är det underbart? Tycker fler band skulle rota fram sina ljusskyltar hur föråden och börja använda igen. Det är lite nostalgi.

Turneåket

Turneåket

Så här glad blir man när man spelar trummor i Cliptons

Så här glad blir man när man spelar trummor i Cliptons

En klassisk ljusskylt

En klassisk ljusskylt

Johan med sin sax

Johan med sin sax

Här följer en favoritlåt jag har med Cliptons. En helt egen låt som Hasse Karlsson skrivit helt själv.

Julstämning med Holens

19 Dec
Holens Orkester

Holens Orkester

Söndagen den 15 december var det säsongsfinal på danserna som Korpen Karlskoga arrangerar i Storfors Folkets Hus. På scen denna afton hittade vi Holens orkester från Vingåker. En riktigt trevlig orkester som hållt å i många år men det är dom senaste tre åren som jag fått upp ögonen för detta genomtrevliga gäng.

Arrangörerna är några riktiga veteraner när det gäller att arrangera dans. Många är de orkestrar som spelat upp till dans genom åren på dessa motionsdanser.Nästa år går dom in på sitt 37:e år som dansarrangörer. Inte illa! Det är lika glädjande och kul varje gång man får styra hit på en danskväll.

Monica Holen

Monica Holen

Holens var ett toppenhumör denna kväll. Och ännu gladare verkade dom bli av de presenter jag och broder hade med oss i form av italiensk choklad och almanackor. Tänk att dom ju kan titulera sig kalenderpojkar och kalendertjej.

Recis innan klockan fem stod alla startklara på scenen, nästan alla. När så Jerka anlänt räknade han in till kvällens första dans. På några få sekunder var dansgolvet fullt av dansglada människor som dansade runt till tonerna av ”En tro på kärleken och När du ser på mig”. Två riktigt fina låtar. Den sistnämnda minns jag som en av Candelas största låtar.

Danspublik

Danspublik

Kent hälsade sedan alla välkomna till denna danskväll och tyckte det var riktigtroligt att se så många glada människor. Holens från Vingåker ska ge er en trevlig danskväll med en massa härlig dansmusik. Lite fart efter detta så var kvällen igång på allvar. Och visst blev det en riktigt trevlig danskväll. Härliga covers blandades friskt med eget material.

Kent på toppenhumör

Kent på toppenhumör

Som vanligt är det 4 moderna och 1 gammal som gäller i Storfors och denna söndag var inget undantag. Roger skötte detta med den äran med sitt dragspel tillsammans med Jerkas vispande, Kents basande och Monicas gitarrspel. Kul att se och höra band som använder vispar i gammaldansen.

När kvällens sista danstoner ebbat ut ville publiken ha mera. Och mer dans blev det fast in i en annan form. Publiken bilades ringar och orkestern stämde upp. Nu kanske ni tror att man avslutade med lite jägardans? Nej det blev ingen jägardans. Det blev i stället äkta ringdans till ett potpurri av alla de välkända jullåtarna som ”Å jänta å ja”; ”Upp på källarbacken”; Nu är det jul igen” och alla dom andra låtarna.

Jerka bakom sina trummor

Jerka bakom sina trummor

Roger med sitt dragspel

Roger med sitt dragspel

Efter detta blev det fotografering av bandet. Sen kom arrangören och berättade att det var nöst bästa publikrekordet efter Sandins. Ett riktigt trevligt besked. Vi tog sedan farväl av Holens och styrde kosan hemåt.

Här följer några fler bilder från kvällen.

Arrangörerna får blommor

Arrangörerna får blommor

Det blev ringdans på slutet

Det blev ringdans på slutet

Monica sjunger

Monica sjunger

Min bror filmade några låtar med Holens.
Bjuder er här på två av dessa.

Det ska vara luva i år

18 Dec
Dagens fynd

Dagens fynd

Dagens shoppimgfynd är dessa otroligt snygga mössor från Bondelid som jag köpt på lager157 för 15.70 kr stycket. Rena fyndet. Kostar 200 kronor annars. Så nu har man sparat 368,60 Det blev även en snygg skorta från Koppartrans. Men den väntar jag med att visa för er. Kan säga att den är grymt snygg i alla fall.

Nu är allt postat

18 Dec
Skickat julkort idag

Skickat julkort idag

Nu så en dag för sent enligt postens rekommendationer är alla julpaket och julkort skickade. Jag hoppas att alla kommer få sina försändelser innan jul. Men annars så kommer det fram när det kommer fram. Svenska postverket är ju lite som dom är. Det har jag fått erfara genom jobbet då jag har hand om logistiken med att boka brev och paket I bland går det inte som man tänkt sig. Men på det stora hela brukar det bli rätt. Så det är bara att hoppas.

Årets julkort 2013

18 Dec
Mina julkort 2013

Mina julkort 2013

Så här ser dom ut. Mina julkort som jag skickar ut till vänner och bekanta. Ni som läser detta och fick kort från mig för två år sedan känner säkert igen motivet. Det är trädgårdsgatan i Kristinehamn i vinterskrud. Jag gillar denna bilden så mycket att jag tyckte den tål att användas igen. Denna gången lite uppdaterad med bild på mig och lite annat runt om.

Grammisnomineringarna 2014

18 Dec
Grammisnomineringarna 2014

Grammisnomineringarna 2014

In dag har man släppt nyheten om årets nomineringar till en Grammis 2014 i kategorin ”Årets Dansband”. Som vanligt var det väntade nomineringar som man inte höjer på ögonbrynen för. Dom nominerade är:

Larz-Kristerz – ”Det måste gå att dansa till”
Elisa’s – ”Be mig! Se mig! Ge mig!”
Wizex – ”40 år i folkparkens tjänst”
The Playtones- ”In the mood”
Lasse Stefanz – ”Trouble boys”

Vinner inte Lasse Stefanz så blir det väl tomteorkestern från Dalarna. Men jag hoppas så klart på Wizex, Elisas eller varför inte lite rockabilly i form av The Playtones. Men några av dom kommer inte att vinna. Så jag kan redan nu höra Olles tacktal om han nu kommer vara där och tar emot priset. Men dom ringer säkert innan och berättar att han kommer vinna så att han vet att han inte åker förgäves.

Galan äger rum den 19 februari på Cirkus i Stockholm och programleds av Gina Dirawi. Den sänds i SVT samma kväll.

Mälarsalen slutar med danskvällar

18 Dec
Mälarsalen

Mälarsalen

Mälsarsalen slutar med danskvällar.
Vårterminens program för anrika Mälarsalen i Stockholm innehåller tyvärr inga dansbandskvällar. Det beror på att man inte längre får ihop ekonomin kring orkesterkvällarna och det innebär att man tagit beslutet att göra ett uppehåll i att arrangera regelbundna dansbandskvällar.

Mälarsalen vill tacka alla er som dansat alla som har jobbat med dansen, alla dansband som har spelat genom åren. Man hoppas dock att möjligheten finns att arrangera danskvällar i framtiden.

Dock så slutar man inte med sin populära danskurser. Dessa rullar på som vanligt. På Mälarsalens hemsida och facebooksida finner du information om dessa.

Dans på Mälarsalen. Foto: Helena Viking

Dans på Mälarsalen. Foto: Helena Viking

Nyttig

17 Dec
Klädsäckarna

Klädsäckarna

I dag när jag kom hem från jobbet var jag verkligen nyttig av mig. Jag slet ut alla kläderna ur en garderob jag har med tröjor och lite annat. Tänkte rensa bort en del jag inte använder och en del som jag växt ur. Resultatat blev två stora säckar med kläder som jag nu tänkte skänka bort. Först tänkte jag sälja en del på tradera men kom på att det är en jäkla massa jobb med den men kanske testar med några stycken som jag tror kan vara intressanta. Resterande tror jag får åka i väg till röda korset. Ja vi får se hur det blir. Annars har jag haft rätt lyckad framgång då jag sålt kläder på tradera. Men då har jag mest sålt jeans.

Annars har måndagen varit sig lik. Har jobbat som vanligt och hunnit med ett besök hos Folktandvården. Nu blir det till att släcka ner för att få sig lite välbehövlig sömn.

Mina snygga gröna Humör

16 Dec
Outfit 2013-12-16

Outfit 2013-12-16

Gräönt är skönt sägs det och visst är det väl så? Jag är grymt nöjd med mina gröna HUMöR som jag fått av en polare. tackar tackar. Inte var dag det kommer sådana paket i brevlådan. Med vit t-shirt till med det riktigt nice. Även med Adrian Hamond jackan till också.

Outfit 2013-12-16

Outfit 2013-12-16

Veckans dansband 51: Young 66

16 Dec
Young 66

Young 66

Denna vecka har vi gjort ett nedslag i lilla idylliska Kristinehamn. Denna lilla mysiga stad intill vänerns norra strand. Från staden kommer många kända profiler. Bland annat Sara Larsson, fotbollsspelare, Henrik Torehammar radioprofil, Sandra Oxenryd sångerska Christer Oxeryd sångare i Schytts, Fredrik Lööf seglare, Jumper popband , Torsten Palm formel 1-förare och Mia Skäringer komiker

Det är även här som vi hittar veckans dansband som egentligen är så mycket mer än bara en dansbandsduo. Young 66 består av Leif Andersson och Gunilla Widerström. Dessa är två stycken 50-talister som älskar sin ungdomsmusik.

Leif har spelat och varit kapellmästare i Karlstad Örjans, ett av landets populäraste band på 70 och 80-talen. Leif turnerade med bandet i hela norden innan bandet sedan lades ner. Efter det blev det bland annat det lokala bandet Splitz där han spelade tillsammans med andra medlemmar som varit med i Karlstad Örjans. Bandets frontfigur var Gunilla Widerström.

Gunilla har sjungit sedan hon var en liten tös. Hennes största merit var när hon på 70-talet vann en av folkparkernas countrysångartävlingar i hård konkurans med bland andra Tone Norum. Hon har sedan dess sjungit med många konstellationer bland andra Berth Thores och Splitz.

Leif & Gunilla

Leif & Gunilla

Bandets spelställen är allt från offentliga danser på folkets hus, dansrestauranger, logar och folkparker till privata fester och andra evenemang. Man kan erbjuda allt från en hel danskväll till underhållningsmusik på någon timme eller så. Yuoung66 kan anpassa sig efter arrangörens önskemål.

Låtvalet är allt ifrån The Platters till Rolling Stones. Varje låt som framförs skapar stora minnesbilder för de flesta i publiken. Tittar man lite mer noga på repertoaren hittar man utländska klassiker som till exempel Save the last dance, Diana, She´s not you, , Hound dog. Be my baby, Blue suede shoes, Living doll, Apache, One night, Only you, Speedy Gonzales, Do you wanna dance, I need your love tonight.
Bland de svenska låtarna finner vi bland annat Dagny, Sån´t är livet, Trettiofyran och Där björkarna susa.

Flera av låtarna finns inspelade på lite olika cd-skivor som man spelat in med enbart nostalgimusik.

Så vill du uppleva en hel danskväll med 50 och 60-talsmusik kan jag starkt rekommendera att boka in en kväll med Young66 Leif och Nilla.

Young 66 Leif & Nilla

Young 66 Leif & Nilla

Här kommer lite smakprov på Young 66

Ny dansbandsfestival i Ullared

14 Dec
Ny dansbandsfestival i Ullared

Ny dansbandsfestival i Ullared

Dansbandsfestivalen ”En kväll i juni” behöver ingen vägbeskrivning, Sveriges senaste dansbandsweekend
äger nämligen rum mitt i shoppingmetropolen Ullared.

Under dagarna två blir det shopping, underhållning och dans. Efter en heldag på varuhuset Gekås
förflyttar man sig bara några buggsteg bort till det tusen kvadratmeter stora festivaltältet där några
av Sveriges topporkestrar bjuder upp till dans.

– När idéen att arrangera en festival i Ullared dök upp tvekade vi aldrig. Att det skulle bli två
danskvällar var lika självklart. ”En kväll i juni” ger de som redan förlagt en sommarhelg i Ullared något
extra och dansbandspubliken får en ny samlingsplats där de erbjuds mer än bara dansen, säger
festivalansvarige Jonas Erixon på Demo Entertain.

Fakta om festivalen:
När: 27 – 28 juni 2014
Var: Hedevi Idrottsplats, Ullared
Arrangör: Demo Entertain Gothenburg AB
Bokade artister:
Lasse Stefanz
Elisas
Scotts
Barbados

Missa inte säsongsfinalen

12 Dec

Missa inte säsongsfinalen i Storfors nu på söndag. Holens står på scen och bjuder er på härlig dansmusik.
Kl 17.00 sparkar Jerka Kent, Monica och Roger i gång det hela.
Glöm inte det goda danshummöret och kaffekorgen.

Holens spelar i Storfors

Holens spelar i Storfors

Bloggen lever…

10 Dec
Bro i Budapest

Bro i Budapest

Till alla er som hört av er om min blogg så kan jag lugna er med att jag inte slutat blogga.
Anledningen till att bloggen legat vilande i några dagar är att jag inte varit på svensk mark.
Jag har med ett otroligt gött gäng varit i Budapest i några dagar. En otrolig stad på många sätt och vis med så mycket spännande historia att berätta. En siad som jag helt klart skulle kunna återvända till för att se mer utav.

Jag blir förbannad över mobbning

9 Dec

Jag blir så himla arg, förbannad och ledsen varje gång jag läste om mobbing och utanförskap. Det jag läste senast hände i Norge där 8 åriga skolpojkar bjöd in sina klasskamrater till födelsedagskalas. Allt var pyntat och klart. Godisskålar och ballonger hade plockats fram förgäves – ingen av de 13 bjudna barnen kom.

Pojkarna fick fira sin födelsedag ensamma med sina föräldrar. Händelsen inträffade i Norska Aurskog-Høland för två veckor sedan. Det uteblivna kalaset har fått stor uppmärksamhet i Norge sedan barnens föräldrar lagt upp en bild på de fyllda godisskålarna på Facebook.

Detta gör mig arg och ledsen. Ännu mera ledsen blev jag när jag på nyheterna hör en professor säga att i jämförelse med Norge har det bra i våra svenska skolor vad det gäller mobbning och utanförskap.

Sen när man vet och läser hur otroligt mycket som händer i våra svenska skolor blir man nästan bestört. Vad händer då inte i Norge? Och vad gör dom norska lärarna, skolorna och kommunerna för att komma till rätta med detta? Det kan inte vara mycket. Det verkar som att man i Norge har en fin fasad utåt som man är livrädd för att ska rasa. Jag tror det är dags att man skrapar lite på fasaden för att se vad som döljer sig där bakom och inte är så rädd för att se vardagens sanning.

Alla är vi lika värda oavsett vem vi är, vem vi älskar, vart ifrån vi kommer eller har för funktionsnedsättning. Alla är lika värda. Varje dag man läser tidningen inser man hur mycket det finns att kämpa för. Och jag citerar vad en god vän sa till mig när jag för några år sedan var involverad i projektet ”Dansband för Haiti”. Ingen kan göra alla” – Men vi kan alla göra något.

Delar med mig av just den låten som dansband för Haiti gjorde då det begav sig. Och som sagt. Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi alla göra nåt för att få en bättre värld.

Veckans dansband 50: Janders

9 Dec

Umeå kallas ju för Björkarnas stad.. När staden åter skulle byggas upp beslutades att gatorna inte fick vara för trånga och att björkar skulle planteras längs alla gator i staden och därmed var ”björkarnas stad” född. Staden är residensstad i Västerbottens län samt universitetsstad sedan 1965. På listan över kända personer med anknytning till staden finner vi Kjell-Olof Feldt f.d. finansminister, Tove Styrke sångerska, Jonas Sjöstedt politiker, partiledare, Lisa Miskovsky artist, låtskrivare och sångerska, Calle Norlén nöjesjournalist m.m. – Sverker Olofsson programledare i SVT samt Pia Johansson skådespelare och komiker för att nämna några.

Janders Orkester

Janders Orkester

Här i staden hittar vi även en av Norrlands äldsta orkestrar som lyder till namnet Janders. Orkestern är verkligen still going strong. 1965 såg orkestern sitt ljus i byn Karlsbäck, Bjurholms kommun i Västerbotten.

Janders blev väldigt fort populär i Norrland under 70-talet med publikrekord som står sig än i dag! Även lägenhet hyrdes i Norrbotten tack vare alla jobben där uppe. Fakta såsom antalet medlemmar, bussar, mil, spelningar hoppas bandet någon gång i framtiden kunna återkomma till om bara någon kan räkna ut det.

Idag utgår bandet från Umeå och spelar i hela Norrland men med glädje så gör man avstickare till Finland och Norge. Även Viking Line och Birka Paradise besöker man lite då och då.

Blandade kort på Janders

Blandade kort på Janders

På skivfronten har man spelat in lite olika skivor. 1977 släppte man skivan ”Let´s Dance” på Habima records. 1990 släppte bandet en samlingsskiva. Detta med anledning av bandets 25-års jubileum. När bandet firade 30 år kom plattan ”En resa med dig”. 2002 kom en liveskiva och sex år efter släpptes skivan med titelspåret ”Ge dig allt jag har” som är skriven av sångaren i bandet, Mattias. Rhenberg. Under sommaren 2010 så spelade Janders in nästa cd som heter ”Lova mig själv”, ytterligare ett eget spår liksom ”Aldrig nånsin” från samma skiva.

Under 2008 så började tog man ytterligare ett steg i cyberspace. Då började bandet nämligen att blogga på norrlands största tidnings hemsida, Västerbottens-kuriren. En blogg som är mycket läs och sevärd.

Våren 2009 så spelade man in sin första musikvideo med låten ”Ge dig allt jag har” som finns att beskådas på bland annat Youtube.

jandersv1

Under 2013 fick man chansen att spela på det anrika dansstället Playa Del Sol på Gran Canaria. Ett erbjudande som man så klart tackade ja till. Mycket folk besökte stället under den period som grabbarna spelade där nere.
.
Janders består 2013 av:
Peder Halläng . Trummor & Sång
Mattias Rhenberg – Keyboard & Sång
Keijo Perkiö – Gitarr & Sång
Daniell Hörnell – Klaviatur, Dragspel & Sång

Här följer två smakprov med Janders Orkester.

Grattis till lilla mig :)

4 Dec
Blommor och tårta

Blommor och tårta

Idag ger jag mig själv en stor fet tårta och lite rosor. Varför då? Jo av den enkla anledningen att jag fyller år.
Ja så är det. Ett år äldre i protokollet. Svårare än så är det inte :)
Så grattis till lilla mig och tack mor, far och broder för dom fina presenterna.

Rongedals skapade julstämning tillsammans med Bastkören

4 Dec

rongedjul01

I lördags var jag och broder på ”Årets Julkonsert med Bastkören” i Kristinehamns Kyrka. Förra året hade man nöjet att ha med sig Sanna Nielsen som fyllde kyrkan med besökare. I år hade man valt två bröder i från den värmländska orten Molkom. Det var bröderna Magnus och Henrik Rongedal som med sina fantastisk röster skulle förgylla vår kväll.

Efter en titt i programmet såg det ut som att det skulle bli en spännande julkonsert med en oerhört musikalisk bredd. Och det var just vad det blev. Äldre klassiska jullåtar blandades med lite nyare alster i en härlig kompott.
Ikväll ska vi bjuda på en del välkända julsånger och en del andra låtar sade Henrik till publiken. Många av låtarna har vi klätt i en ny förpackning fräschat till dom lite men jag är övertygad om att ni kommer känna igen dem.
Och visst var det många känningar i programmet. ”Det är en ros utsprungen” är en fantastisk vacker låt som fick inleda konserten.

rongedjul015
Vår fina kyrka var julsmyckad dagen till ära. Och det var riktigt mysigt att sitta där och slupa in den julstämning som infann sig i själva kyrkan.

rongedjul010
På bilden ovan syns hela Bastkören som kommer från Kristinehamn.

rongedjul09

Bastkören under ledning av Mats Backlund skötte sig exemplariskt och samarbetet med bröderna gick som en dans på rosor.
Jag pratade med några ur kören efteråt som sa att det något bland det roligaste dom gjort, och det kan jag gott förstå.

rongedjul011
Mats Backlund som är körledare verkade trivas som fisken i vattnet. Han gör ett enormt bra jobb med kören. Det är så enormt härligt att se och höra.

rongedjul05
Bröderna Rongedal som man inte kan se skillnad på vem som är vem. Men oj vilka röster dom besitter. Det var flera gånger som man fick ”ståpäls”. Så fantastiskt rolligt att höra dessa grabbar. Första gången jag såg dem live var under en kryssning på Viking Line Cinderella 2008, samma år som de var med i melodifestvivalen och tävlade med ”Just A Minute”

rongedjul08
Även en del av körens egna medlemmar fick chansen till soloframträdande.

rongedjul02
Mats Backlund i sitt esse.

rongedjul012
Bröderna igen. Vilka fantastiska röst dom har. Deras falsettsång går ju inte av för hackor precis. Tillsammans med kören blev det lite magisk stämning.

rongedjul013
Vår nya kyrkoherde Kajsa Kvarned pratade vackert om jul under konserten. Hon har en behaglig röst att lyssna på och verkar vara riktigt trevlig och sympatisk människa.

Hela konserten var mycket trevlig. Mats, Kören, Rongedals med musiker gjorde ett fantastiskt framförande. Jag var mycket glad när jag gick därifrån kyrkan. Jag ser redan fram emot vad man kan åstadkomma till nästa år. För nu har man haft konserten i två år. Det sägs ju att inför en tredje gång så räknas det som tradition.

Nedan fäöljer lite fler bilder från konserten.

rongedjul03

rongedjul04

rongedjul06

rongedjul07

rongedjul014

rongedjul017

rongedjul016

rongedjul018

Vintage Overall by Dickies

4 Dec

vintoverall13

Vintage kan vara fräckt i bland, och jag gillar det. Jag har sett lite på Elsa Billgren som inreder i ”Äntligen hemma” och fått lite vintage inspiration. Hon är ju bara så cool :)

Kikade runt på nätet och fann dessa coola snickarbrallor/hängseljeans på nätet så jag slog till direkt.
Läste även i en modetidning att det inte är helt ute med snickarbrallor. Dom bärs helst med vit t-shirt och kängor.
Så jag testade och fick till det rätt skapligt om ni frågar mig :)

Veckans dansband 49: Scandics

2 Dec
Scandics

Scandics

Denna veckan har jag tagit mig utanför Sveriges gränser för att hitta ett dansbands om jag fastnat för. Korsholm är en kommun i Svenska Österbotten i landskapet Österbotten. Staden är grannkommun till bland annat Vasa. Det är i denna staden vi hittat veckans dansband. Från Finland kommer flera kända dansband där Tommys nog för anses bland dom populära. Men vi hittar även San Marino & Linda, Nilzons, Roxie, Jonzons, Carisma, Susann Sonntag`s och sist men inte minst Scandics Orkester.

Scandics Grundades 2005 av Patrick Blom och några grabbar som tyckte att dansbandsmusik är det bästa som man kan spela. Bandets styrka enligt dem själv ligger i bra takt och sväng med stark sång och stämsång. Man jobbar mycket med publiken och framförallt har grabbarna roligt på scen och älskar det man gör. Det brukar smitta av sig på publiken och tillsammans blir detta det rätta receptet på en lyckad danskväll.

Scandics på scenen

Scandics på scenen

Under sitt första år som dansband hade man ett trettiotal jobb runt om i Finland. Man hade i början inte några fasta medlemmar i bandet och efter ett tag slutade en del för att hålla på med musik på annat håll. Men Patrick ville fortsätta med bandet. Så efter att bandet legat lite på is tog Patrick upp bandet igen med en något lite mer modernare framtoning än förut.

Man har fräschat till repertoaren lite och tonat ner den traditionella biten något. Gruppen hämtar inspiration från flera svenska dansband. Arvingarna och Scotts är namn som poppar upp när medlemmarna själva får berätta vilka band dom gillar.

Under våren 2013 fick man chansen att under två veckor underhålla semestrande skandinavisera på den anrika och populära dansrestaurangen Playa Del Sol på Gran Canaria.

Scandics på Playa Del Sol

Scandics på Playa Del Sol

På skivsidan har en cd-singel spelats in och släppts med titeln ”Om du visste vad jag saknar dig”. En låt som tidigare Sannexmedlemmen Tony Westland står bakom. Som producent för skivan hade man ingen mindre än Tom Käldström känd från Tommys och som hjälpt flera finska dansband med skivinspelningar.

Då bandet har en bred repertoar kan man skräddarsy olika paketlösningar beroende på vart och för vilka man ska spela. Speltillfällena är allt från offentliga danser i folkparker, på dansrestauranger till företagsfester, Bröllop, Kickoff er och andra Privata fester. mm.

Scandics

Scandics

Bandet består av:
Patrick Blom – Keyboards, Sång, Kapellmästare
Magnus Eklund – Kompgitarr, Sång
Christer Harjunen – Leadsång/Solo Gitarr
Kristoffer Bärg – Trummor / Sång
Robin Hageberg – Bas / Sång