Gott Nytt År

31 dec
Gott Nytt År
Gott Nytt År

Gott Nytt År kära besökare av bloggen!


Publicerad: 2013-12-31 18:31:27

Detta med smällare

31 dec
Nyårsraketer
Nyårsraketer

Så var det detta tuggande om nyårsraketer hit och dit. Kan upplysa alla om att detta kommer vi aldrig undan med. Sen är det butiker som tagit avstånd från att sälja dessa. Jo tjena. Vad tror ni folk gör? Tror ni som inte handlar bara för att just du som ICA-handlare tagit avstånd från detta? Näää. Dom åker ju så klart till andra ställen och inhandlar dessa varor.

Sen tugget om föräldrar som köper ut raketer till sina minderåriga barn. Tror ni på det själva? Jag tror jag inte föräldrarna köper utan det fixar kidsen på annat håll.

Sen kommer vi till detta med skotträdda djur. Det kan jag ju köpa. Men det är ju bara en eller två gånger om året. Åk till er stuga mitt i ute i skogen så slipper ni problemen. Sen finns det riktigt bra hörselkåpor som jag tror passar utmärkt på er jycke.

Raket och smällare är fint att kika på. Men för att tillmötes gå dessa hundägare som skäller… haha där fick jag ju till det) så kan man ju försöka att hålla sig till Nyårsafton och smälla då på kvällen när det är mörkt ute. Och på avsedda platser. Ska man skjuta kan man gå ihop i kvarteret och köpa tillsammans. Då blir det ju lite maffigare fyrverkeri.

Gott Nytt på er!!!


Publicerad:

Shopping i Karlstad

31 dec
Jag i Karlstad
Jag i Karlstad

I dag har jag varit på en tur till Karlstad för att shoppa.

Målet var att köpa skor. Jag vill ha en snygg sko som är svart med hel platt sula. Alltså ingen klack. Jag dammsög hela sortimentet av skobutiker i Karlstad utan att hitta några som passade min plånbok. Hittade ett par men dom kostade 1300 och var av märket Björn Borg.

Jag vill inte ha det. Jag vill ha skor av märket Kalle Andersson och dom ska kosta max 400. Jag tror jag ska starta en skoaffär och bara sälja billiga men bra skor som inte ska kosta skjortan.
Hittade ju på Skopunkten prisvärda skor som var perfekta men tro på den att någon innan mig snott storlek 43, eller kanske hederligt handlat storlek 43. Vem kan vara så grym mot mig?
Nåväl. Dom gamla skorna får väl aggera dansskor på Nyårsafton. Med lite extra mycket skokräms skall det väl lösa sig och se något så när ut.

Pizza på Alpina
Pizza på Alpina

Men det blev i alla fall lite mat i Karlstad. Efter all denna julmaten var jag såååå sugen på en pizza. Jag tror jag fick stans fetaste bearnaisesås till. Vände upp och ner på koppen och inget hände. Skakade försiktigt på såskoppen men inget hände. Då förstår ni hur fet såsen var. Men det var gött i alla fall.

Men det blev lite handlat i alla fall. 1 skjorta på jack´n jones och en tröja. Inte illa!Men nu får det räcka för ett tag framöver.

Passade på att ta med kameran för att ta några kort i Karlstad. Som ni ser så lyste ju inte solen där. Men det brukar den ju å andra sidan inte göra så här års på eftermiddagen. Klockan var inte ens fyra på eftermiddagen och det var redan mörkt. Men man får se det positiva i att det faktiskt kommer vända. Men det tar ett tag innan det märks.

Mitt i City  - Citygalleria
Mitt i City – Citygalleria
Arkadens Köpgalleria
Arkadens Köpgalleria
Stadshotellet
Stadshotellet
Den omtalade "Båten"
Den omtalade ”Båten”
Filmstaden
Filmstaden
Hertig Karl
Hertig Karl
Juldekoration
Juldekoration
Vid järnvägsstationen
Vid järnvägsstationen

Publicerad:

Veckans dansband 1: Selex

30 dec
Selex 2014
Selex 2014

Denna veckan har vi gjort avstamp i härliga Värmland, i staden där solen alltid lyser. Vi befinner oss i staden Karlstad. Listan över kändisar som bor och verkar i karlstad kan göras hur lång som helst. Sven Erik Magnusson Sven Ingvars, Lars Lerin konstnär och museiföreståndare, Jörgen Jönsson ishockeyspelare, Bengt Alsterlind journalist, Adam Alsing TV-programledare Stefan Holm friidrottare är några på den enormt långa listan.
Karlstad och värmland framför allt är kända för sin stora dansbandskultur.

Och det är just här i Karlstad som vi dyker på fem spralliga killar som kallar sig för Selex.
Vid en första titt kan man absolut inte tro att bandet spelat sen 1980. Men så är det.

Man startade med att spela lite ruffare dansmusik med influenser från Amerika och England.
Efter några år fick man anpassa sig efter vad publiken önskade.
Premiärspelningen hade man på OK Motorhotell som i dag heter Gustaf Fröding Hotell. Sedan dess har det blivit en hel del spelningar runt om i landet för dessa herrar.

Äldre orkesterkort på Selex
Äldre orkesterkort på Selex

Under åren har bandet både setts på TV och hörts på radio. Men framför allt har man träffat folk och haft trevligt på flera av landets dansbanor. Spelningar i Norge och på dansbåtarna har man också hunnit med.

Idag spelar Selex som man själva uttrycker det r handfast dansmusik med synnerligen modernt stuk. Högt tempo, annorlunda låtar och varierad repertoar är bandets motto. Man strävar efter attl inte låta som några andra, om detta nu är möjligt. Engelska eller svenska spelar ingen roll. Det viktigaste är att publiken känner igen låtarna. Förutom covers har man en del eget material på repertoaren som bland annat Ove Astmo i bandet har komponerat ihop.

Diverse livebilder på Selex
Diverse livebilder på Selex

På skivfronten har man inte gjort mycket väsen av sig. Någon singel mest som promotionmaterial har det blivit. Selex skall man helst uppleva live för att få den rätta känslan och atmosfären som infinner sig. Speltillfällena är allt från privata fester, spelningar på dansföreningar, offentliga gigg på Folkets Hus, folkparker och dansrestauranger.

Selex består av:
Owe Astmo – Gitarr, sång
Pelle Johansson – Sång, trumpet
Thomas Öhqvist – Trummor, sång, speaker
Göran Bank – Klaviatur
Kjell-Åke Solberg – Bas


Publicerad: 2013-12-30 00:02:02

Humör och Jack´n Jones

28 dec

Detta köpte jag på mellandagsrean i Örebro. Den otroligt snygga tröjan kommer från Jack´n Jones och kostade mig ”bara” 200 kronor. Så himla skön tröja Den är redan en favorit i garderoben.

Byxorna har ni väl redan listat ut är Humör. Färgen är olivgrå enligt produktbeskrivningen.
Otroligt sköna dom också.

outfit131228-1

outfit131228-2


Publicerad: 2013-12-28 18:55:31

Skjorta från Koppartrans

27 dec

Denna snygga skjorta från Koppartrans hamnade i mitt sikte. Och det blev en sådan där ”måste ha”. Och visst blev det ju min. Med tanke på att jag för ett tag sedan rotade ihop och fyllde två svarta plastsäckar med kläder som inte skall vara kvar så var jag lite förtjänt av denna skjorta. Eller hur?

outfit131226-2

outfit131226-1


Publicerad: 2013-12-27 20:09:58

En tur runt Marieberg

25 dec

Några dagar innan jul tog jag mig en kvällspromenad som inte var meningen skulle bli så lång.
Men det blev den. Vädrets var inte det bästa och det blåste rejält och ett och annat regnstänk
hittade ner från himlen.

Jag trotsade vädret och tog mig en tur neråt Marieberg.

Marieberg är en stadsdel i Kristinehamn som kanske mest är känt för att det förr var mentalsjukhus på i stort sett hela området. Idag finns nästan ingenting kvar av den verksamheten. Idag inrymmer lokalerna. konstmuseum, småföretagarcentrum, loppis och en massa bostäder.

mberg13d01
Denna torn finns vid det som kallas ”Svandammen”. Tyvärr är allt så dåligt efterskött så att hela dammen har torkat ur och ogräset har helt tagit över och fåglarna har flyttat för längesedan.
Oerhört trist.

¨mberg13d02
Bostäder inrymmer det som kallas för ”Kristinapalatset”. Riktigt fina lägenheter här må jag säga.
Lite annorlunda men riktigt fräscht.

mberg13d07
Ett ensamt träd som vajar mot vinden.

mberg13d05
Jag stannade till för att föreviga mig själv på en bild.

mberg13d06
Utsikt över vänern en kall decemberkväll. Dom små ljusen man ser i horisonten är vid oljehamnen och de företag som finns på andra sidan.

mberg13d03
Här ser vi en bit av Konstmuseet och caféet ”Kafferian”. Rekommenderas ett besök. Det är förresten Agneta Andersson, Sveriges mest framgångsrika kvinnliga olympier genom tiderna som driver Kafferian.

mberg13d04
Avslutar med en bild på ett ”hjul”. Vet inte vad det används till men jag gillar bilden i alla fall.


Publicerad: 2013-12-25 22:01:14

Julaftonen till ända

25 dec

Så var dp julafton till ändå. Det blev som väntat en stillsam julafton med nära och kära. Nedan följer min julafton i bilder.

Julafton
Julafton

Dagen startades med äkta grötfrukost och skinkmacka. Tillsammans med lite skön julmusik i form av Hans Martin kunde inte julaftonen ha börjat så mycket bättre. Riktigt fin stämning om man låter bli att titta ut genom fönstret. Man får låssas att snön ligger vit på tak och mark.

Julbordet
Julbordet

Ett digert julbord blev det även i år. Mycket gottigt att ta sig för. Jag gillar det mesta på julbordet förutom sillarna. Jag har innan jul bara ätit en jultallrik så trött på julmaten var jag inte. Annars ibland kan det tendera till att bli några kulbord och då är man inte alls lika sugen på julafton.

Det är gott med julmat
Det är gott med julmat

Årets julvärd på svt var Petra Mede. Från att jag först tyckt att hon varit en larvig komiker som bara fjantat runt har hon mognat rejält. Ända sen hon ledde filmgalan har hon växt i mina ögon. Nu skötte hon hela kvällen perfekt med ytterst proffsighet och finess. Jag vill ha mer Petra Mede i tv.

Petra Mede som julvärd blev en fullträff
Petra Mede som julvärd blev en fullträff

Det är vissa program som man måste se varje julafton. Även om man kan handlingen och replikerna utan och innantill. Kalle Anka och hans vänner som dom visat år efter år. Och som dom senaste åren förstört genom klippa bort vissa scener som ansetts vara stötande för vissa. Har man visat dom i över 30 år minst kan man lika gärna visa dom 30 år till i oklippt version, Men men.. Det blir nog en riktig jul ändå trots några fånigt bortklippta sekvenser. Ha ni inget bättre för er på svt?

Kan du vissla Johanna som börjar direkt efter är ett till måste program. En härlig film med mycket kärlek, värme om omtanke. Det måste man se varje år för att se hur det går för Berra och hans kompis.

Lady & Lufsen
Lady & Lufsen

Efter att eftertexterna på Kan du vissla Johanna ebbat ut så blev det så dags för julklappsutdelning.
Det är lika knivigt varje år vad man ska köpa för klappar till familjen. Men det brukar ordna upp sig i slutändan ändå på något sätt. Bästa träffsäkra presenten tror jag att brorsan fik. Jag hade hittat en så bra bok om hans idoler Iron Maiden. Ni ser ju bara på bilden hur glad han blev för boken. Den kommer han nog lusläsa framöver.

Själv fick jag också en bok. Den handlade inte om hårdrock utan om dansstället Sandgrund i Karlstad. En riktigt fin bok. Sen blev det lite filmer och musik, kläder, presentkort och lite annat smått och gott. Tack alla för dom fina klapparna.

Så här glad blev brorsan för sin bok om Iron Maiden
Så här glad blev brorsan för sin bok om Iron Maiden

O Helga natt från Örebro har bivlit en annan fin tradition att se på. Från Stortorget i Örebro utanför Sankt Nikolai Kyrkan bygger man upp denna enorma scen och bjuder ett sparkande artistuppbåd som bjuder på julsånger. Solouppträdanden blandas med allsång. Och har man inte känt julstämning förut så gör man det nu garanterat.

O Helga natt från Örebro
O Helga natt från Örebro

Karl-Bertil Jonssons Jul är ännu ett måste på julafton. Det kan man ju inte bara missa. Tage Danielssons röst är obeskrivlig i denna berättelse.

Karl-Bertil Jonssons jul
Karl-Bertil Jonssons jul

Eftersom det inte blev en vit jul utan en grön jul förstärkte jag det lite dagen till ära genom att bära gröna byxor. Dessa otroligt coola humörjeans som jag tokälskar. Finns det några skönare jeans egentligen? Får kanske införskaffa mig ett par till på mellandagsrean.

Jag vid granen
Jag vid granen

Julaftonskvällen brukr avslutas med att vi åker några kilomter från där vi bor till Österviks Kapell där det hålls midnattsmässa. En riktigt trevligt och mysigt inslag och avslut på julaftonen. I år var det Stig Axelsson som skulle hålla i midnattsmässan. Och det blev ju sedvanligt program med, bön, nattvard, och lite annat som hör en midnattsmässa till. Det är så mysigt att besöka detta kapellet

Österviks Kapell
Österviks Kapell
Midnattsmässa i Österviks Kapell
Midnattsmässa i Österviks Kapell

Publicerad:

Veckans dansband 52: Orient

23 dec
Orient duo
Orient duo

I dag har vi gjort ett nedslag i Sölvesborg där vi hittar veckans dansband. Kända personer från orten är bland andra Mats Knutson, journalist på svt, Christian Wilhelmsson, fotbollsspelare, och Lars Hörmander, professor för att nämna några. Under sommarmånaderna besöks Sölvesborg av turister som fördubblar kommunens invånarantal från dryga 16 000 till 30 000. Den största attraktionen är Sweden Rock Festival, i början av juni varje år och drar över 35 000 hårdrockare från hela världen till Sölvesborg.

Ska man vara noga så kommer bandet från Nogersund som är en tätort och ett mindre fiskesamhälle på Listerlandet i Mjällby socken som här till Sölvesborgs kommun

Orient har funnits i många år. Bandet startades 1978 och haft olika bandmedlemmar och konstellationer. Då spelades det på heltid, mycket på båtar och restauranger med blandad publik. Idag består bandet av två rutinerade musikanter som tidigare turnerat land och rike runt som både trubadurer, coverband och dansband.

Numera spelar Orient enbart på hobby basis, som ett renodlat mogendansband. Nöje och glädje står alltid i fokus och inriktningen är trivsel och motionsdanser.

Det är Lars-Göran Andersson och Roland Andersson från Nogersund som bildar duon Orient.

Orient duo
Orient duo

Sommaren 2010 gick bandet i in i studion och gjorde skivan ”Gamla Fina Låtar”. Spåren på skivan valdes med omsorg för att representera bandets stil och repertoar, och responsen har varit väldigt god.

Spelställena för Orient är allt från Folkets Hus och Parker, danslogar, restauranger. Tillfällena är i huvudsak motions och trivseldanser där bandet är flitigt anlitade.

Så här låter Orient


Publicerad: 2013-12-23 11:21:18

Dagbok från Budapestresan

23 dec
WissAir som tar oss till Budapest
WissAir som tar oss till Budapest

Det är inte varje dag som man är på sitt arbete kl 03.00. Och det är inte varje dag man åker till Budapest. Men nu skulle det ske. Jag är inte alls resvan och åker sällan utomlands. Har bara varit utomlands två gånger tidigare då till Kreta och Barcelona. Men nu var det så dags igen att bege sig utomlands. Denna gång var Ungern destinationen.

Hade lite på förhand fått ett dagsprogram på lite vad vill skulle besöka och se i Budapest så det var spännande att få se allt detta ”live” jag hade ju bara kollat in några av dessa platser på internet tidigare.

Ovan målnen
Ovan målnen

Strax efter halv fyra på morgonen tog vi så sakteliga i väg mot Nyköping och flygplasten Stockholm Skavsta Airport som vi skulle flyga ifrån med Wiss Air. Kl 08.55 skulle flyget avgå och vi skulle landa kl 11.00 Man vet ju aldrig vad som kan ske så därför är det alltid bra att vara ute i god tid innan man får gå ombord på planet. Det finns ju en hel del att fixa med innan om man säger så.

Xakt enligt tidtabell så landade vi på Budapest-Ferenc Liszt internationella flygplats eller ungerska: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér som det heter på ungerska. Detta är en internationell flygplats belägen 16 kilometer sydost om centrala Budapest. Vi fick åka buss från planet till själva byggnaden. Efteråt så blev det vidare färd med minibussar in till Budapest och Continental Hotel Zara. Detta visade sig vara ett riktigt flott och trevligt hotell med mycket fina rum, trevlig service och god mat.

Bajor Sarok Restaurant
Bajor Sarok Restaurant
Dagens lunch
Dagens lunch

Efter att vi kommit fram och installerat oss på hotellet var det dags för lite mat på restaurang ”Bajor Sarok”. Det smakade riktigt bra. Jag valde en köttbit med någon slags potatis till. Smakade lite gott som det såg ut. Kaffe på maten för dom nu dricker kaffe var inte alls dumt. Det intogs på ett av stadens eller kanske Europas finaste caféer.

Cafe New York
Cafe New York

I Budapest finns några av europas äldsta och mest anrika caféer bevarade ända från 1800-talet. Vi stannade till på café Wew York. Detta är ett riktigt maffigt ställe som bara måste besökas om man är i Budapest. Gott fika en sagolik mycket lyxig miljö.

Juldekoratiiv gata
Juldekoratiiv gata
Julmarknaden
Julmarknaden
Skönsång på Julmarknaden
Skönsång på Julmarknaden

När vi kändes oss färdiga med detta for vi ut på stan för att spana in en årlig julmarknad som man har varje år i december. Vad mycket fint det var att se. Mycket julpynt, provsmakningar, ljus i alla dess former fanns att beskådas. Det var lite snö som fattades för att det skulle bli julstämning till 100% men det var trevligt ändå och se vad de olika försäljarna hade att erbjuda.

Jag på Julmarknaden
Jag på Julmarknaden
Julmarknaden
Julmarknaden

Så här snyggt ser Cafe New York ut på kvällen. Visst är det fint?

Cafe New York
Cafe New York

Kiskakukk Restaurang
Kiskakukk Restaurang

Första kvällen spenderades på Restaurangen Kiskakukk som ligger mycket centralt nära West End, vid Margaretabron. Dom har riktigt bra mat må jag säga. Bättre än så här blir det knappas när det gäller ungersk mat sägs det i turistbroschyrer. Och jag kan bara instämma.. Det är små smultronställen som restaurang Kiskakukk som skapar minnesvärda upplevelser.
Efter detta tog vi spårvägen tillbaka till hotellet.

Restaurang Kiskakukk
Restaurang Kiskakukk

Men innan vi tog natten slank vi in på en kvarterspub och tog ett glas. På vägen tillspårvagnen fick vi se denna bedårande utsikt. Snyggt upplysta broar.

Bro i Budapest
Bro i Budapest
Hotellfrukost
Hotellfrukost

Efter en stadig frukost var det dags att ta sig dagens aktiviteter. Vi skulle besöka ett museum vid namn Terror haza. Efter att ha överlevt två terrorregimer, ansågs det att det var dags för Ungern att uppföra en passande minnesmärke över offren, och samtidigt ge en bild av hur livet såg ut för ungrare i dessa tider. Terror haza innehåller material om Ungerns två odemokratiska regimer under 1900-talet, först den nazistiska under Tyskland och sedan den kommunistiska under Sovjetunionen. Museet invigdes den 24 februari 2002.

Terror Haza
Terror Haza
Terror Haza
Terror Haza

Det var väldigt intressant med lite läskigt på samma gång att veta hur det gått till och hur grymma folk kan vara.

Efter museebesöket var det dags för lite shopping Vi tog spårvagnen bort till Westend. Westend är Budapest och norra Europas största shoppinggalleria med ca 400 affärer. Det finns också biografer, kafféer, barer, snabbmatsställen, spelparker, ett kasino samt ett enormt vattenfall inne i gallerian. För våran del blev det shopping i flera timmar.

West End Shopping
West End Shopping

Här fanns det som sagt massor med butiker så efter ett bra tag var det lite svårt att kollen på vilken våning man var på och i vilka butiker man varit. Jag köpte mig 2 tröjor, 1 par jeans och 1 par skor. Man fick ju tänka lite på vad man handlade så att allt man köpte skulle få plats i resväskan på väg hem. Så alla onödiga förpackningar fick man skrota.

Efter att shoppat i några timmar så skulle en del åka spårvagn tillbaka medans andra valde att ta shoppa mera och ta en promenad till fots tillsammans tillbaka till hotellet.. Jag tillhörde den senare gruppen som valde att kika mera. Då tiden rann i väg blev det även här en tur med spårvagnen tillbaka.

Spårvagnstrafik i Budapest
Spårvagnstrafik i Budapest

Väl på hotellet blev det lite vila. Efter att ha gått runt på Westend var benen lite smått trötta. Så en liten tupplur skulle göra susens inför kvällens middag. Så efter lite sömn var det dags att piffa till sig inför kvällen. Nya kläder dusch, lite hårfix och annat så var man på G igen.

Vi hade fått information att vi skulle gå till restaurangen som skulle ligga c:a 800 meter från hotellet och det var ju överkomligt tyckte jag. Men det blev ju inte riktigt så Det blev lite bättre kan man ju lugnt påstå.

Limousinen som skulle ta oss till restaurangen
Limousinen som skulle ta oss till restaurangen

Vi stod i hotellreceptionen och väntade på att alla i sällskapet skulle ansluta sig. När alla var samlade kom överraskningen som gjorde hela resan för många av oss. Man trodde nog inte sina ögonen när man kom ut på gatan. Man fick liksom nypa sig i armen för att tro att det var sant. Men det var sant. Ute på gatan stod en av de längsta limousiner jag någonsin skådat.

Limousinefärd
Limousinefärd

Och tänka sig att vi skulle åka i den. Man var lite stum först och jag tror alla var det. Man kunde liksom inte sätta ord på det hela. Det var så otroligt overkligt på något sätt.
Det blev en lång (över 2 timmars) åktur runt Budapest. Och vad vacker staden är på kvällskvisten med all belysning.

Hjältarnas torg
Hjältarnas torg
Hjältarnas Torg
Hjältarnas Torg

Vid tog ett stopp vid Hösök Tere, som Hjältarnas torg heter på ungerska. Detta är ett större torg i centrala Budapest. Det är en fantastisk sevärdhet som du når fram till i slutet av Andrássyboulevarden. Pampiga palats, varav många idag fungerar som ambassader, reser sig höga längs den avslutande delen av boulevarden innan du slutligen når Hjältarnas torg. Platsen är en av de mest populära och mest besökta i Budapest.

Utsikt över Budapest
Utsikt över Budapest

Vi åkte sedan vidare och jag märkte att vi åkte backa upp och backe upp. Till slut stannade vid en fantastisk vy där vi hade en bedårande utsikt över hela Budapest. Det var som att se en stad i miniatyr med alla ljusen, broar, byggnader med mera.

Restaurang Trofea
Restaurang Trofea

Vi for vidare och kom så snart fram till platsen där vi skulle stiga av för att gå sista biten fram till restaurangen ”Trofea Grill Etterem” som vi skulle äta på. Här hade man 109 olika rätter på buffé. Så att gå här ifrån hungrig eller inte hitta något som passade tror jag ingen i vårt sällskap var orolig för. Det smakade mycket gott och fanns mycket spännande att välja på.
Dom hade ett stekbord där kockarna stekte upp olika sorters kött, grönsaker och annat som man valde.

På Restaurang Trofea
På Restaurang Trofea

En tjej kom och frågade oss om hon fick ta en gruppbild av vårt sällskap, och visst fick hon det. Efteråt kom hon och visade en fin bild som var gjort ungefär som ett stort tackkort som vi köpte med oss hem. Det blev ett riktigt trevligt minne från kvällen. En kille i vårt sällskap fyllde år och blev firad av personalen på restaurangen med egen sprakande glass med fyrverkerier och födelsedagssången. Inte illa må jag säga. På det stora en trevlig kväll på en restaurang som jag varmt kan rekommendera.

Jag i Budapest
Jag i Budapest

När vi kände oss mätta och glada tog vi spårvagnen tillbaka in mot city igen. Vi rundade av kvällen på en trevlig bar som hade massor med trevliga drinkar och annat på menyn. Jag valde en ”San francisco”. Smakade hur gott som helst. Över lag är det mycket bra och billiga priser på mat och dryck i Ungern om man jämför med Sverige.

Hotell Zara
Hotell Zara

Dag nummer tre började med en otroligt god och stabbig frukost på hotellet. Tänk vilken lyx med hotellfrukost. Inte varje dag man äter så mycket gott till frukost. Smakade utsökt.
Idag skulle vi ta det ganska lugnt på förmiddagen. Bad och spa på det anrika Széchenyi bandet skulle det bli.

Széchenyi badet
Széchenyi badet

Byggnadskomplexet Széchenyi badet byggdes av neobarock stil och grundades året 1913, och ger en inblick om den habsburgska atmosfären som var typiskt vid den tidpunkten Det finns ett stort utomhus område med 3 bassänger plus en massa olika bassänger inomhus. Varje källa innehåller olika typer av mineraler, och det innebär att de har olika läkande egenskaper. Några av dem rekommenderas för behandling av reumatism, andra är effektiv vid läkning av sjukdomar i nervsystemet eller i leder och muskler.

Tunnelbana i Budapest
Tunnelbana i Budapest

Till och från badet åkte vi tunnelbana vilket var en upplevelse i sig. Budapests tunnelbana (ungerska: Budapesti metró) öppnades, 1896 vilket gör dem till en av världens äldsta tunnelbanor. De flesta tunnelbanestationer ligger på den östra sidan av floden Donau vid delen Pest av Budapest. I dagsläget ligger endast tre stationer på västra sidan, i Buda De stationer som vi reste till och ifrån var riktigt vackra och man såg att dom hade några år på nacken även om allt såg fräscht ut. Även tunnbanetågen verkade ha några år på nacken men verkade trots att vara funktionsdugliga. Nr man stigit in i vagnen etog det inte många ekunder innan en mycket högljudd signad ljöd och dörrarna slogs igen och sen satte tåget fart rejält. Tror säkert vi var upp en 120-130 km/m minst i gångarna.

Octagon
Octagon

När vi kommit fram till stationen octagon klev vi av. Oktogon Square är en av Budapests mest trafikerade korsningar. Den ligger vid korsningen av den stora boulevarden och Andrássy Avenue. Dess namn kommer från grekiska som kvadraten har 8 sidor, så det liknar till oktagon i geometri. Det gränsar till fyra identiska eklektiska byggnader

Hooters Restaurang
Hooters Restaurang

Vi kände oss lite hungriga. Då vi hade ett ärende till restaurangen Hooters för att köpa en tröja till en kompis så passade vi på att käka mat där. Det var ju så passande. För er som inte vet vad Hooters är kan jag säga att det är en restaurang med väldigt trevlig personal. Det utmärker sig lite från andra restauranger är att man har oftast unga attraktiva kvinnor som serveringspersonal och restaurangerna kännetecknas av sina lättklädda servitriser. Namnet ”Hooters” refererar både till den uggla som är företagets logo (och dess hoande läte) och till ett amerikanskt slanguttryck för kvinnobröst. Den sistnämnda betydelsen avspeglar inte bara den kvinnliga serveringspersonalens lätta klädsel utan även företagets marknadsföring. Nå väl så hade dom väldigt god mat där och väldigt trevlig och bra service.

Pappas MC
Pappas MC

Det blev en liten tripp på stan för att köpa en mc till min pappa. Jo ni läste faktiskt rätt. Jag hade spanat in en mc i en butik dagen innan som jag tänkte ta med mig hem. Nu kanske ni funderar på om det verkligen var en riktig mc, och svaret är nej. Ingen riktigt mc men väl en mc som var gjorde som en vinflaska. Jag var lite skeptisk först till om den skulle komma hem hel och det gjorde den. Packar man allt bara väl så löser det sig.

Stadsliv i Budapest
Stadsliv i Budapest

När vi kommit till hotellet tog jag mig en liten tur på egen hand på stan. Jag tänkte till väldigt noga och kom på att går jag bara ut på ”den stora gatan” och går rakt fram utan att svänga av någonstans så kan jag bara gå samma väg tillbaka utan att gå bort mig. Och det funkade. Jag skulle ju ha tagit vykort men det var svårt. Många av personerna i butikerna jag frågade förstod eller kunde ingen engelska. Men när jag väl fick dom att förstå vad jag sökte skakade dom bara på huvudet. Men jag fann till slut vykort dagen efter på flygplatsen.

Men jag fick i alla fall handlat en buss till min samling. Nöjd med inköpet gick jag tillbaka till hotellet för att vila lite inför kvällens middag som skulle avnjutas på samma restaurang som vi intog första middagen på nämligen ”Bajor Sarok”.

Lite dryck är aldrig fel
Lite dryck är aldrig fel
Jag och arbetskamrater på restaurang
Jag och arbetskamrater på restaurang

Det var ju nära hotellet denna gången med gångavstånd och det kändes skönt. Denna kväll gav jag mig på en tvårätters. Är man i Ungern måste man ju bara testa på deras nationalrätt gulaschsoppa. Det jag fick in var en ordentlig portion som dessutom himmelskt god. Jag förstår inte varför man inte äter mer soppa? Till huvudrätt blev det en otroligt god köttbit som var perfekt tillagad. Mums! På det stora hela har det varit perfekt mat under hela vistelsen i Budapest. Inte en enda dålig matbit på hela resan har jag varit med om. Att bara få sitta och njuta av all den goda maten är en fröjd för mina gastronomiska smaklökar.
Man kan inte ha det så mycket bättre än så här.

Så här såg fresten hotellrummet ut. Väldigt snyggt.
budapest31

Planet som skall ta oss hem
Planet som skall ta oss hem

Detta skulle bli en tidig kväll. Försöka med att vara i säng innan midnatt eftersom vi skulle upp riktigt tidigt för att åka till flygplatsen för vidare färd hem mot Sverige. Så det var några nyvakna ansikten som stod i hotellfoajén med packade väskor, massa glada minnen i väntan på minibussen som åter skulle ta oss till flygplatsen. Väl framme vid flygplatsen passade jag på att handla lite souvenirer med mig hem i form av en t-shirt med bussmotiv, några vykort samt lite andra småsaker.

Frukost på planet Rayanair
Frukost på planet Rayanair

07.20 lyfte så vårt plant mot Sverige. Det var lite trist att lämna Budapest men samtidigt skönt att komma hem igen. Strax efter klockan 09.00 landade vi ett snörikt Sverige. Nu återstod en bilresa hem till Kristinehamn. Efter matstopp i Eskilstuna blev det bara mer och mer snö ju mer i närmade oss Värmland. Mysigt med snö.

Utsikt från planet. Sverige
Utsikt från planet. Sverige
Gata och byggnader i Budapest
Gata och byggnader i Budapest
Bussar i Budapest
Bussar i Budapest

Publicerad: