PÅ Hindersmässan i Örebro

30 Jan
Vy mot Järntorget

Vy mot Järntorget

I lördags besökte jag den anrika Hindermässan i Örebro.

Hindersmässan hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmännen från Bergslagen sålde sitt järn. Järnet släpades ner vintertid från de talrika hyttorna i Bergslagen. Örebro hade en viktig hamn varifrån järnet fördes vidare. Det skedde dock ingen försäljning år 1446 då marknaden förbjudits av Kristofer av Bayern. Nu är järnförsäljningen ett minne blott men Hindersmässan lever kvar.

Med ett besökarantal på cirka 80 000 är den ett av Örebros mest omfattande och återkommande evenemang. Marknadens huvuddel hålls på Stortorget. Marknaden breder också ut sig utefter Drottninggatan, Storgatan och Järntorget.

Bo-Göran Svensson på plats

Bo-Göran Svensson på plats

Flera återkommande säljare besöker Örebro. En av dem är bland andra denna trevliga man. Bo-Göran Svensson som säljer sina egna skivor med härlig country på svenska. Jag har alla hans plattor och det är finurliga texter har knåpat ihop. Riktigt bra musik som jag rekommenderar.

Godis? Nej tack inte för mig

Godis? Nej tack inte för mig

Det var ett friskt vinterväder som Örebro bjöd på. Blev det något shoppat då? Jo då jag börjande med att besöka Bananamoon och deras butik där jag handlade på mig en massa cd-skivor av allehanda slag. Dom hade total utförsäljning i en lokal vid sidan av sin ordinarie.

Jag hade även tänkt köpa nya skor som jag kan ha när jag åker ut på dans. Har tittat runt på diverse skobutiker men inte hittat några som passade mig och min plånbok. Efter ett tag så fann jag ett par fräcka skor på Deichmann.

Stannade även till på MQ där jag handlade en snygg skjorta på rea. Man får passa på när priserna sänks. De gånger jag handlar på MQ är just när dom har sin rea.

En massa cd-skivor

En massa cd-skivor

Det blev lite mer cd-skivor hos en marknadsknalle som har massor med okända dansband. Jag tycker det är roligare att köpa sådana skivor i stället för dom mer kända som man lika gärna kan handa på sig från Ginza Musik.

Smarrig lunch på "Fabriken"

Smarrig lunch på ”Fabriken”


Dagens lucn intogs på Restaurang ”Fabriken” som tidigare heter ”Central Park”. Men det ligger kvar i köpcentrumet Oscar C och har minst lika god som sist vi var där.

Vild-Hasse var så klart på plats

Vild-Hasse var så klart på plats

En annan som alltid lika pålitlig står på Hindersmässan är Vild-hasse som säljer sina populära charkprodukter. Han är ju en marknadsikon. Efter ytterligare ett köp av en väska styrde vi kosan hemåt Kristinehamn.

Örebro slott i Vinterskrud

Örebro slott i Vinterskrud

Ännu ett norskt dansställe stänger.

30 Jan

Svensk/Norska hemsidan dansaktuellt meddelar om ännu ett dansställe i Norge som stänger ner sin verksamhet. Det är Restaurang Oscar i Fredrikstad som nu har stängt hela vintersäsongen.
Detta är en av Östfolds mest kända livescener. Det är första gången på 25 år som man har stängt en hel säsong. Anledningen till stängningen uppges vara vikande publiksiffror.

Dansband på Harrys Kristinehamn

29 Jan
Dansband på Harrys Kristinehamn

Dansband på Harrys Kristinehamn

Harrys Kristinehamn kommer under våren att satsa på dansband. Först ut är Larz Kristerz- Detta följs av Black Jack och Scotts. Vi får hoppas på mycket folk och att Kristinehamnsborna och andra tillresta tar sig i kragen och går ut och roar sig.

En tisdag i mitt liv

28 Jan
På väg till jobbbet

På väg till jobbbet

Tisdag kväll när detta skrivs och jag har lite dansmusik i lurarna. Kikade nyss på hockeyresultaten och såg att AIK fick med sig 2 poäng idag. Säger som i Just D och Thorleifs låt ”Hur é det möjligt?” Jo men det blir säkert trevligt med 3 stockholmslag i Allsvenskan nästa år. Om dom nu inte gör om reglerna så att dom ska passa Stockholmslagen. Skulle inte förvåna mig ett dugg.

Reklam för mitt jobb

Reklam för mitt jobb

Dagen idag har bestått av lite jobb och lite ärenden på stan. Vädret idag har varit riktigt trevligt i Kristinehamn. Mycket snö har vi och mer snö har det kommit. Verkar lite som vi får igen nu för det som uteblev i höstas. På jobbet har det varit bara trevliga arbetsuppgifter. Det är det ju alltid måste jag säga. Och jobbar med några av stadens bästa arbetskamrater och några utomsocknes kan det inte bli så mycket bättre. Vi är ett härligt gött gäng. Har du vägarna förbi Lusasken alltså staden Kristinehamn är du välkommen in på ett besök.

Tunnelbanan på Kanal 5

Tunnelbanan på Kanal 5

När jag kom hem kopplade jag av med att ett nytt avsnitt av Tunnelbanan på kanal5play. Vilken vardag dessa väktare har. Men det är tryggt att veta dom få gånger man åker t-banan att det på SL:s trygghetscentral finns folk som alltid bevakar tunnelbanan. Det finns ju 3900 kameror som ger en bild av vad som händer i vagnar, tunnlar och på perronger. Över en miljon människor kliver varje dag på och av tunnelbanan varje dag. Detta för att ta sig till och från arbete, hem, skola, träning och uteliv. Pendlare, turister, original och tunnelbanepersonal möts på 100 stationer och färdas på den totalt 100 kilometer långa rälsen. Riktigt intressant att se.

Jag

Jag

Nu blir det sängen och jobbdag i morgon. Hejsvejs alla läsare av bloggen.

Veckans dansband 5: Dunderz

27 Jan
Dunderz

Dunderz

Det är så trevligt i Finland så vi håller oss kvar här även denna veckan och hämtar veckans dansband i Kristinestad. Kristinestad (finska Kristiinankaupunki) är en stad i Svenska Österbotten i landskapet Österbotten i Finland vid Bottenhavets östra kust och har cirka 7 000 invånare

Från denna underbara pärla kommer Dunderz orkester. Detta band påbörjade sin musikkarriär i november 2007, då bandet endast bestod av trummisen Kim Österback, basisten och sångaren Lucas Appel och gitarristen Simon Norrvik. I ett senare skede kom även pianisten Madeleine Ingves och gitarristen Philip Andtfolk in i bilden.

Snart fick bandet ett antal uppdrag. Sedan de steg ut på scenen för allra första gången har de övat flitigt i sin replokal i Korsbäck. Ungdomarna studerar på lite olika håll men kommer alla från byarna kring Kristinestad.

De försöker att ses och spela så ofta det går. Våren 2010 kom ett medlemsbyte då Philip Andtfolk slutade. Man fortsatte med fyra medlemmar fram till våren 2011 då Marcus Hammarberg började i bandet.

Dunderz på scenen

Dunderz på scenen

Dunderz är ett ungt och mångsidigt som blivit populära i Svenskfinland och har många avverkade spelningar bakom sig. Bandet varvar gamla godingar med modern dansmusik, rock, country och deras egna låtar! Man har lyckats fånga både den yngre och den äldre danspubliken med sin musik och sitt trevliga sätt att uppträda.

På skivfronten har man har under sina aktiva år spelat in 2 st skivor hittils. Den första heter ”Corrine Corrina” och släpptes våren 2009, den andra heter ”Kärlek över alla gränser” och släpptes våren 2011
Låten ”My one and only” från skivan Kärlek över alla gränser med Dunderz kom på första plats i kategorin bästa dansbandslåt i sverige 2011 på SNL (Svenska närradiolistan).

Dunderz

Dunderz

2014 består bandet av:
Lucas Appel: Sång, Bas
Madeleine Ingves: Sång, keyboard
Kim Österback: Trummor, kör, ljud och ljusteknik
Simon Norrvik: Gitarr, kör
Marcus Hammarberg: Sologitarr, kör

En onsdag

22 Jan
"Min" Busshållplats

”Min” Busshållplats

Jag hoppas ni inte fick en chock när ni surfade in på bloggen. om ni fått det ber jag om ursäkt för då hade det varit allvarligt. Man ska akta sig för att använda ord som chock och kaos. Inte gödsla så med dom som kvällstidningarna gör. Jag undrar om reportrarna verkligen vet innebörden av dessa ord?

Dagen idag har bestått i jobb, tv-tittande, hockey och lite chillande med mig själv.

Alltid lika spännande att gå till jobbet för man vet aldrig vad som kommer hända. Spännande utmaningar att brottas med är bara roligt tycker jag. Kan ju säga att detta med logistik är riktigt kul. Och ännu roligare blir det när det blir som man tänkt sig att det skall fungera. Följetongen rullar vidare.

På lunchen passade jag på att ta mig en rask promenad ner på byn eller in till city beroende på hur man ser det. Hämtade ett paket på Pressbyrån med lite prylar som jag köpt på tradera. Det är alltid skönt med en promenad efter att man ätit mat. Det borde man göra oftare, oavsett om man har ärenden på stan att uträtta eller inte.

Kvällen har jag ägnat åt BIK Karlskoga som spelade borta mot Karlskrona. Det blev ett riktigt bra slut på en bra match. 3 sköna poäng till Värmland och upp i serieledning. Nu gäller det att fortsätta trumma på och kämpa.

Norska dansställen lägger ner

22 Jan
Teatersalen Brumunddal

Teatersalen Brumunddal

I Norge har man sett en tendens till mindre folk på dansgolven. På flera platser har det gått så långt att man bestämt sig för att sluta med dans.

Efter 7,5 år står det klart Daladansen som håller till i Teatersalen på Brummunddal lägger ner sina danser. Antal besökare har minskat kraftigt viket gör att det inte är ekonomiskt försvarbart att fortsätta med danserna.

Även dansrestaurangen ”Glade Rosenkrantz” i Bergen har stängt igen sin verksamhet. Detta dansställe var väldigt aktiva med över 120 danskvällar per år. Oerhört trist för både dansare och musiker.

Vi får hoppas att man i vårt grannland kan vända trenden med att dansställen och dansband lägger ner.

Inga kramar idag?

21 Jan
Inga kramar idag?

Inga kramar idag?

Jahaja! I dag är det tydligen kramens dag. Då ska man vara snälla mot varandra och krama varandra. Vem är det egentligen som kommit på detta påfund?

Jag gillar det inte. Det är det samma med Alla hjärtans dag, Mors och fars dag etc.. etc.. Det ska INTE finnas speciella dagar för att man ska vara snälla mot varandra. Det borde vara en självklarhet att alltid vara det.

Köpmännen däremot vill att vi ska fira det och köpa blommor och presenter till höger och vänster. Och har man inte råd med en present till den man älskar. Ja vad händer då? Hemska tanke.

Så bara för att protestera mot detta får ni ingen kram från mig. Med sagt betyder det inte att jag inte gillar er och mina vänner. Det gör jag, och jag gör även dom resterande 364 dagarna på året då det inte är kramens dag, alla hjärtans dag eller något annat fånigt.

Så oavsett hur ni ser ut, varifrån ni kommer, vem och vilket kön ni älskar och lever tillsammans med så är ni älskade, oavsett vad någon annan säger. Kom ihåg det!
Och det gäller alla årets dagar oavsett vad almanackan säger.

Tänkte avsluta detta inlägg med att ge er en stor K**M men det struntar jag i.
Önskar er i ställer en fortsatt trevlig helt vanlig tisdag.

Guldbaggegalan 2014

20 Jan
Guldbaggegalan 2014

Guldbaggegalan 2014

Så var det så dags att bänka sig hemma i tv-soffan med popcorn och allt som hör till för att avnjuta årets Guldbaggegala.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året. Totalt har cirka 450 Guldbaggar delats ut under årens lopp och numera fördelas varje år 19 Guldbaggar i de olika kategorierna.

Favoriten i år var filmen Monica Z som var nominerad till inte mindre än 11 baggar. Filmen fick med sig fyra stycken baggar hem. – för bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll, bästa manliga biroll och bästa kostym. Anna Odells Återträffen fick två Guldbaggar – för bästa film och bästa manus. Två Guldbaggar fick också Måns Mårlinds och Björn Steins Känn ingen sorg (klippning, ljuddesign) och Lukas Moodyssons Vi är bäst! (mask, scenografi). Lukas Moodysson fick även ta emot priset Guldspiran. Och biopublikens pris gick till ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Ett bra val om ni frågar mig.

Sissela Kyle som värd var mycket bra. Kul att dom varierar sig från år till år och inte har samma värd varje år. en fin balans mellan allvar och humor.

Alla vinnarna 2014:

Bästa film: Återträffen Producent: Mathilde Dedye

Bästa regi: Per Fly för Monica Z

Bästa kvinnliga huvudroll: Edda Magnason för rollen som Monica Zetterlund i Monica Z

Bästa manliga huvudroll: Mikael Persbrandt för rollen som Hasse i Mig äger ingen

Bästa kvinnliga biroll: Anna Bjelkerud för rollen som Pernilla i Hotell

Bästa manliga biroll: Sverrir Gudnason för rollen som Sture Åkerberg i Monica Z

Bästa manuskript: Anna Odell för manuskriptet till Återträffen

Bästa foto: Petrus Sjövik för fotot i Ömheten

Bästa klipp: Håkan Wärn för klippningen av Känn ingen sorg

Bästa kostym: Kicki Ilander för kostymerna i Monica Z

Bästa ljud/ljuddesign: Mattias Eklund för ljudet i Känn ingen sorg

Bästa mask/smink: Lisa Mustafa för mask/smink i Vi är bäst!

Bästa originalmusik: Matti Bye för musiken i Faro

Bästa scenografi: Paola Holmér och Linda Janson för scenografin i Vi är bäst!

Bästa kortfilm: On Suffocation av Jenifer Malmqvist

Bästa dokumentärfilm: Belleville Baby av Mia Engberg

Bästa utländska film: Blå är den varmaste färgen Regi: Abdellatif Kechiche

Särskilda insatser: Owe Svensson, mixare

Hedersguldbagge tilldelades producenten Kalle Boman

Gullspira tilldelades regissören Lukas Moodysson

Biopublikens pris: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann Producenter: Henrik Jansson-Schweizer, Patrick Nebout, Malte Forssell, Felix Herngren, Regi: Felix Herngren

Trevlig biokväll med familjen

20 Jan
Grand Bio Kristinehamn

Grand Bio Kristinehamn

I helgen var vi hela familjen på bio. Det var riktigt trevligt att göra något tillsammans. Det är kul att man fått fart på bion här i Kristinehamn. Det var fullsatt i salongen denna lördag.

Filmen som vi såg var ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”

Filmen handlar om Allan Karlsson som efter ett långt och händelserikt liv hamnar på ett ålderdomshem i tron att det blir hans slutstation. Problemet är bara att hans hälsa fortfarande är utmärkt och dagarna blir därför alldeles för trista. När firandet av Allans hundrade födelsedag närmar sig, vilket Allan själv inte är det minsta intresserad av, tar han chansen och flyr sin tråkiga vardag.

En rad händelser drar istället in Allan på en galen och oväntad resa kantad av ett gäng kriminella, mördare, en väska full av pengar, en elefant och en inkompetent polis. För vem som helst hade detta varit ett livsäventyr, men med Allans bakgrund är det ungefär som vanligt. Inte bara har han bevittnat några av historiens viktigaste händelser, han har även spelat en nyckelroll i dem. Vi får följa Allans tidigare eskapader och dess otroliga påverkan på historien, hur han bland annat hjälpte till att uppfinna atombomben samt blev god vän med allt från amerikanska presidenter till ryska tyranner.

Personligen tycker jag att det var en oerhört bra film som jag starkt rekommenderar att se. Det händer alltid något i filmen så det blir aldrig tråkigt. Lysande skådespelarinsatser.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Veckans dansband 4: Jonzons

20 Jan
Jonzons orkester

Jonzons orkester

När vi presenterat veckans dansband tidigare så har det i stort sett bara handlat om svenska dansband. Detta med undantaget för något norskt och finskt dansband som varit med. Det är därför med stor glädje som vi nu tar båten över till vårt grannland i öster. Här landar vi i Petalax som är en tätort i Malax kommun i Svenska Österbotten.

Här hittar vi en trevlig orkester som spelar under namnet Jonzons.

Jonzons grundades år 2008 av Jonas, som spelar trummor och som är gift med sångerskan Johanna. Basisten Alf kom med och man började leta keyboardist. Efter en tid kompletterades bandet med Jan-Ola som spelar keyboard och dragspel. Från den dagen är bandet fyra glada musikanter. Bandet har alla lång erfarenhet i branschen och spelar mångsidig, dansvänlig musik på danser, bröllop och fester.

Repertoaren består av traditionell dansbandsmusik, country, äldre rock klassiker, vals, schottis och tango. Musiken som spelas har rötterna i den svenska dansbandsmyllan, med inslag av country, folkmusik och rock. Förutom bugg och foxtrott erbjuds publiken möjlighet att dansa vals, tango och schottis i sann finlandssvensk anda.

Jonzons spelar på allt från privata fester och kalas till offentliga spelningar på dansrestauranger och folkparker i Finland.

Jag tycker det är lite synd att svenska arrangörer inte vågar satsa mer på finlandssvenska orkestrar. För det finns många bra band som mycket väl skulle platsa på flera av våra svenska dansbanor. Jonzons är ett utav dem.

Jonzons orkester

Jonzons orkester

Bandet består 2014 av:
Johanna Envall-Storsved, Sång
Jan-Ola Granholm, Keyboard, Dragspel, Sång
Alf Risberg, Basgitarr
Jonas Storsved, Trummor, Sång

Bhonus återuppstår för en kväll

18 Jan
Bhonus

Bhonus

För ett par år sedan hade Bhonus sin avskedskonsert på Brunnsparlen Örebro- Detta efter att ha spelat tillsammans i över 40 år. Sedan dess har de återuppstått vid ett par unika tillfällen. Nu är det dags igen för ett sådant tillfälle.

Den 1 februari står de på scen för en helkväll i Solbacken, Edenberga som ligger i Laholm. Innan dansen kommer det serveras mat som kompletteras med en show av Bhonus. Efter maten spelar de upp till dans.

Källa: Danslogen.se

En lite tanke från buss

18 Jan

busskd14social

Har ni tänkt vad osociala vi är när vi åker buss. Jag lade märke till detta här om dagen då jag klev en i stort sett tom buss vid universitetet i Karlstad.

Jag skulle åka till Stora torget. Han knappt komma in i bussen innan alla eller i stort sett alla var fullt upptagna med sina mobiler och surfplattor. Jösses! Vilken värld vi lever i. Vilket informationsflöde vi har som ständigt strömmar förbi våra ögon och öron.

Jag tar inte upp min mobil utan försöker bara koppla av innan bussen anländer Stora Torget där jag skall stiga av. Den vänliga rösten ropar ut hållplatser som Fagottgatan, Basungatan, Rönndungen, Polhemsgatan och Mårbackagatan.

Bussen stannar vid hållplatserna och tar på och släpper av folk. Men fortfarande är alla helt insjukna i sin osociala värld.

Tänk om folket i stället lade ner sin mobiltelefon och i stället började prata med varandra. Vad mycket trevligare det hade varit att åka buss då. Men jag tror att det är lite av ett storstadsfenomen att vara lite osocial mot sådana man inte känner.

Jag blickar ut genom fönstret och ser bostadshus, pizzerior, frisörer passera förbi. Nästa ”Stora torget” ropas upp. Jag och i stort set alla på bussen skyndar av och ger sig av till andra nya destinationer.

Surround med Jörgen Bolmstad återuppstår

16 Jan
Surround med Jörgen Bolmstad

Surround med Jörgen Bolmstad

Bandet Surround som startade 2005 med sångaren Jörgen Bolmstad, men som sen lades ner, startar upp igen. Surround spelade in en kritiker rosad platta ”Varje steg du tar”. De kommer att inviga dansgalan på Elmia i Jönköping den 14 februari. Jörgen har efter att dansbandet lagt ner turnerat runt som trubaduren ”Jojje”.

Stark singel från San Marino & Linda

16 Jan
San Marino & Linda

San Marino & Linda

SAN MARINO & LINDA
TA MIG HEM
AIM STUDIOS KORSNÄS

Pigg och glad dansmusik är det jag symboliserar med San Marino och Linda.

Senaste singeln ”Ta mig hem” är inget undantag.

Låten är signerad Mats Larsson och Jörgen Andersson.
En pigg och fräsch buggstänkare som Linda Backgren Holm sjunger med stor övertygelse.

När jag lyssnat klart på låten vill jag bara ha mera. En mycket stark singel. Ser fram emot mera!

Här kommer ett smakprov

Christer Sjögren hyllar Frank Sinatra

14 Jan
Christer Sjögren hyllar Frank Sinatra

Christer Sjögren hyllar Frank Sinatra

Christer Sjögren hyllar Frank Sinatra. En platta med hans låtar på kommer att släppas 29 januari 2014.
Detta följs sedan upp med en turnéföreställning. Totalt besöker föreställningen nio orter med premiär i Uppsala den 29 mars.

Storband, överraskningar och Frank Sinatras underbara låtskatt – i vår förverkligar Christer Sjögren sin dröm. – Det kommer att bli en underbar föreställning, en hyllning till min idol, säger Christer Sjögren. Tankarna på att få ta med sig Frank Sinatras låtar ut i landet och ut till publiken har funnits där länge. I vår blir det äntligen av. Tillsammans med den folkkäre kapellmästaren Anders Berglund och storbandet Sandviken Big Band åker Christer Sjögren på turné med en av musikhistoriens absolut största låtskatter.

Alla låtar är handplockade av Christer Sjögren, som i höst även spelar in en hyllningsskiva till den store amerikanske sångaren. Odödliga hits som ”My Way”, ”New York, New York” och ”I’ve Got You Under My Skin” varvas med mindre spelade låtar som t ex ”Nancy”. Det blir en varm musikupplevelse i toppklass kryddat med underhållande mellansnack och en och annan överraskning.

Christer Sjögren och Anders Bergludn. Foto: Fotograf: Kristofer Sandberg

Christer Sjögren och Anders Bergludn. Foto: Fotograf: Kristofer Sandberg

2014-03-29: Uppsala Uppsala konsert och kongress 018-727 90 00
2014-03-30: Västerås Västerås Konserthuset 021-39 01 00
2014-04-04:Örebro Conventum Kongress 0771 – 134300
2014-04-05: Karlstad Karlstad CCC 054-190080
2014-04-06: Gävle Konserthuset 026-17 29 00
2014-04-10: Linköping Konsert & Kongress 013-190 00 00
2014-04-11: Kalmar Kalmarsalen 0480-421010
2014-04-12: Jönköping Konserthuset 036-12 95 00
2014-04-13: Norrköping Louis de Geer 011-155100
Samtliga föreställningar startar 19.30

Källa: Christer Sjögrens hemsida

Söndagspromenad

13 Jan

Här följer lite bilder från en söndagspromenad. Tempen visade -15 grader. Härligt! Jag tänkte ta en promenad ut till Stadsbondgården med det var så kallt så till slut vände jag hemmåt. Det bet i lite för mycket i kinderna när nordanvinden tog i. På hemvägen lugnade sig dock nordan och solen gassade på.

promena1401

promena1402

promena1403

promena1404

promena1405

promena1406

promena1407

promena1408

Veckans dansband 3: Carlzvärds

13 Jan
Carlzvärds

Carlzvärds

Denna vecka har vi gjort ett nedslag i den lilla idyllen Mjölby i Östergötland. Denna lilla kommun har omkring 12 000 invånare.

Från denna ”lilla” ort kommer bland andra idol-artisten Johan Palm, Trumpetaren Arne Lamberth, fotbollsspelaren Therese Andersson, Theodor Lorentz Larsson, ”Skånska Lasse” som visserligen är född i Trelleborg men som tillbringade större delen av sitt liv i Mjölby,

Ni har ju säkert redan lista ut att jag även hittat dansband på listan över Mjölbykändisar. Dansbandet Carlzvärds bilades på Norges nationaldag 1995 av Roger Carlzvärd och Inge Skoglund. Dessa herrar hade tidigare spelat dansband i andra olika konstellationer.

2009 Gunnar Karlsson i bandet för att börja med Nodbergs. Stefan Hallin klev då in i bandet som ny medlem.

Carlzvärds på scenen

Carlzvärds på scenen

Carlzvärds spelar mogen dansmusik med en del 60-tals låtar. Många av låtarna man spelar är sådana som var populära när bandmedlemmarna själva var unga. Dessa blandas upp med dagens dansmusik. Ledorden är bra låtval, bra danstempo, bra hållingång samt en bra ljudbild. Flera som dansat och dansar till detta band vittnar om att dessa ingredienser tillsammans gör att det blir ett proffsigt framförande och trevliga danskvällar. Man spelar även lite gammeldans på begäran.

Bandets speltillfällen är allt från trivsel och pro-danser, privata kalas och fester till offentliga kvällsspelningar på diverse folkets hus och parker.

På skivfronten har man gjort sex stycken fullproduktioner. 1999 En bukett med röda rosor, 2002 Carlzvärds, 2008 Carlzvärds med Thor Wang, 2009 Ongkarsliv (Thor Wang med Carlzvärds), 2012 Svensk Norsk mix Thor Wang med Carlzvärds), 2013 På begäran.

Carlzvärds med Thor Wang

Carlzvärds med Thor Wang

Thor Wang som medverkar på några skivor är textförfattare, kompositör och trubadur. Thor Wang har skrivit låtar till flera norska dansband som till exempel, Ingemars, Dænsebændet, Bjørns Orkester, Hans Petters och Trond Erics. På senaste plattan som han medverkar på har han skrivit t samtliga låtar själv och framför hälften av dem.
.
Bandet består idag av
Stefan Hallin: Klaviatur & Sång
Roger Carsvärd: Gitarr, keybord och kör
Kjell-Inge Skoglund.: Trummor & Leadsång

Martinez på årets frikväll

12 Jan
Martinez. Foto/Copyright: Martinez Orkester

Martinez. Foto/Copyright: Martinez Orkester

På tisdag spelar Martinez upp till dans på anrika Brunnsparken Örebro. Föreningen Folkets Park bjuder på inträdet denna kväll. Det är något man har som tradition att göra en gång om året.

Förra årets frikväll gjorde man en insamling genom att ha en frivillig garderobsavgift. Pengarna gick till att köpa in en hjärtstartare till regnbågen samt att utbilda personalen i HLR och DHLR.

Årets frikväll kommer också ge publiken möjlighet att erlägga en frivillig garderobsavgift. Denna gång kommer alla pengar oavkortat skänkas till barncancerfonden.

Veckans Dansband

10 Jan
Veckans Dansband

Veckans Dansband

Veckans Dansband är en artikelserie där jag varje vecka presenterar ett dansband med text, bilder och lite musik. Spelar du i något dansband och vill bli omskrivna här i min blogg? Tveka inte att kontakta mig så löser vi det.

Klicka på länken ”veckans dansband” i högermenyn så ser du vilka dansband som jag skrivit om tidigare

Vagabond lägger ner

10 Jan
Vagabond

Vagabond

En del har förutspått att fler dansband skall läggas ner i Sverige. Men i stället har man här startat upp nya band. Men faktum är att det är från Norge som årets första beskedet om nedläggning kommer. Det är dansbandet Vagabond som kastar in handduken. Samtliga inbokade jobb framöver försvinner.

Så här skriver man i sin pressrelease som skickats ut idag.

”Musikk skal bygges ut av glede” heter det i en kjent slager og gleden og energien må være tilstede når man driver med musikk og underholdning.

Vi har i dag tatt beslutningen om å ta et skritt tilbake for å finne igjen den rette energien i det vi holder på med.

Vagabond tar med dette en pause på ubestemt tid.

Alle innbookede jobber vil som følge av dette bli kansellert. Beklager de ulemper dette måtte medføre for arrangører og publikum!

Vi setter veldig stor pris på alle de positive opplevelsene vi har hatt med arrangører og publikum i åra vi har holdt på.

Takk for dansen så langt!

Musikalske hilsener fra vagabond.

Källa: Vagabondband.no

Manifestpriset 2014

8 Jan
Manifestgalan 2014

Manifestgalan 2014

Nu har man presenterat vilka 4 dansband som är nominerade till Manifestgalan 2014!

Manifestgalan är Sveriges enda oberoende musikgala där pris delas ut för verk skapade det senaste året.
Galan arrangeras av Svenska Oberoende Musikproducenter tillsammans med samarbetspartners och har arrangerats årligen sen 2003. Glädjande har det varit ett fantastiskt år med nytt rekord i antalet anmälda verk. Manifestpriset 2014 designas av Linda Spåman. Årets gala hålls på klassiska Nalen i Stockholm den 7 Februari 2014.

Och dom nominerade i kategorin dansband är:

Casanovas – Sommar i Sverige (Atenzia Records)
Perikles – Vicken fest (Atenzia Records)
Per-Håkans – Full fart framåt (Sann records)
Martinez – Fram och tillbaka (Atenzia Records)

Strike live från Forum i Vindeln.

7 Jan

Dansbandsfantasten Kurt Sundin är flitig med kameran på Norrlands danshak.
Den 6 december 2013 spelade dansbandet Strike Forum i Vindeln.
STRIKE är 4 ”goa gubbar” från Hudiksvall som tycker det här med att spela dansmusik är det roligaste de vet.

Följ mig på Instagram

7 Jan
Följ mig på Instagram

Följ mig på Instagram

Du har väl inte missat att jag finns på fler platser i sociala medier. Följ mig gärna på instagram där jag dokumenterar en del av min vardag och andra trevligheter. Det är så enkelt att bara ta en bild och lägga upp. mackiz79 är mitt användarnamn där. Missa inte detta.

Veckans dansband 2: Sweedz

6 Jan
Sweedz

Sweedz

]Denna vecka har vi styrt kosan ner till Skåneland för att hitta veckans dansband.
Närmare bestämt till Löberöd. Löberöd är en kommungränsöverskridande tätort, huvudsakligen belägen i Eslövs kommun i Skåne län men även innefattande en mindre del av Höörs kommun.

Kända personer i området är bland andra Ricky diskuskastare och Herman Österlund konstnär.

Här i staden hittar vi även orkester Sweedz som tidigare hette MM & Company
Orkestern består av tre unga medlemmar en tjej och två killar som brunner för dansbandsmusiken. Man spelar mestadels mogen dansmusik, så som foxtrot, bugg och även gammaldansens flesta varianter.

Om önskemål finns från arrangörer kan man om så önskas spela upp till ren underhållningningsmusik. Det behöver inte nödvändigtvis vara danskvällar.

Bandet har som målsättning att alltid spela live. Det innebär att man kan ta en refräng mer eller mindre beroende på vad man känner för.

Speltillfällena är allt från privata kalas, offentliga spelningar i folkparker och folkets hus. Då man spelar mycket gammaldans är man flitigt anlitade av gammaldansföreningar i södra sverige där man är mycket populära.
Blanda populära dansplatser man spelat kan man nämna Parken i Halmstad, Polketten Liseberg i Göteborg, Blå Caféet i Lomma, Jägersbo,Höör, Västerhagen i Haverdal samt Tydingesjöns festplats

Man medverkar även på en rad olika spelmans och dragspelsstämmor runt om i Sverige. Under 2014 medverkade man bland annat på ”Bälgspel vid landsvägskanten” som är är världens största dragspelsstämma. Där fick man mycket god kritik från publiken och det var full fart på golvet från första till sista dans.

Sweedz Sweedz[/caption

Bandet består av:
Maria Frid; sång och trummor
Manfred Frid; dragspel, komp, kör och lite sång
Fredrik Andersson; klaviatur, dragspel, kör och sång

På turné med Holidays Orkester

5 Jan
Holidays Orkester. Montage Ej pressbild

Holidays Orkester. Montage Ej pressbild

Detta inlägg har tidigare publicerats på danslogen men i en liten annan form. Texten är den samma men jag tänkte att alla skulle kunna få ta del av en händelserik helg i höstas. Även ni som av olika anledningar inte besöker danslogen.se

Med packad väska lämnar vi Kristinehamn kl 13.05 för att bege oss mot Karlstad. Där var det tänkt att vi skulle resa vidare med tåg mot Sunne. Där vi skulle möta upp Holidaysbussen. Men ibland blir det inte ritigt som man tänkt sig. Då vi råkade gå på fel tåg missade vi tåget som skulle ta oss till Sunne. Vi kollade lite olika möjligheter att ta oss upp till Höljes, och ju mer vi kikade, desto mer grusades våra planer. Men så fick vi till slut ett hopp.

På väg till Höljes

På väg till Höljes

Strax innan halv sex skulle en buss avgå från Karlstad till Värnäs där vi sedan skulle få byta buss för att ta oss till det lilla samhället Höljes. Efter lite strul så var vi äntligen på väg till Höljes.

Lite blandat folk :)

Lite blandat folk :)

Innan vi kom fram till Ekshärad så började bussen uppföra sig lite konstigt och vi tappade mer och mer fart. Ingen diesel till bussens motor. Jaha vad gör vi nu? Efter ett tag kom en ersättningsbuss från Hagfors. Bussbytet i Värnäs till minibuss flöt på bra och c:a en kvart efter tidtabell mötte sångaren Björn Björklund upp oss och körde oss sista biten fram till Finnskoga Värdshus. Vi hade sällskap av gitarristen Michael Anderssons fru Maj-Britt som vi mötte på busscentralen i Karlstad.

God mat på Världshuset

God mat på Världshuset

Efter att vi fått våra mysiga rum var det dags för en utsökt middag. Jösses vad gott det smakade med mat efter en smått kaotisk dag. Det var Älgfest denna kväll och så klart dans till det genomtrevliga dansbandet Holidays. Mycket folk hade samlats denna kväll för att avnjuta god mat och trevlig dansmusik. Runt kl 22.00 räknade Håkan in till första dansen. Fler och fler danspar strömmade till och det blev en riktigt trevlig kväll. Gästframträdande på scenen blev det också i form av en norrman som bjöd på ”Lys og varme”.

Holidays på Finnskoga Världshus

Holidays på Finnskoga Världshus

När dom sista tonerna ebbat ut över nejderna i Höljes visar publiken inga tecken på att vilja gå hem. Det är bara för grabbarna att hänga på sig instrumenten och köra några extra låtar. Vad gör man inte för en så entusiastisk publik?

Danspublik på Finnskoga Världshus

Danspublik på Finnskoga Världshus

Holidays på Finnskoga Världshus

Holidays på Finnskoga Världshus

Efter att vi alla varvat ner var det så dags för orkestern att packa ner alla prylar. Efter en stund begav vi oss till våra rum för att inta lite sömn. En lång morgondag väntade.

Nästan uppe med tuppen efter några timmas sömn. Lite frukost i konferenssalen på värdshuset gjorde susen. Lite snack om gårdagen blev det. Konstaterade att Höjes rockar även när det inte står Rally på menyn. Vi beslöt oss för att rulla i väg runt klockan elva mot nästa mål Norge.

Finnskoga Världshus

Finnskoga Världshus

Eftersom det skull bli en lång busstur så tog jag och brorsan en skön promenad genom Höljes. Det var lite småkyligt men ett strålande väder. Vi hittade bland annat Folket Hus och Park som vi dokumenterade.

Någonstans på dom värmländska vägarna

Någonstans på dom värmländska vägarna

Innan avfärd blev det ett depåstopp vid Höljes Lanthandel för att köpa lite nödvändigheter inför resan till Norge. Det blev dricka, kaffe, godis och diverse reselektyr. Man måste ju hålla sig informerad om vad som händer i dansbandsbranchen. Även om danslogen är en toppensida och bäst på alla sätt och vis när det gäller dansbandsnyheter kan det vara trevligt med ”riktiga tidningar” ibland.

Tanka vid Vägsjöfors

Tanka vid Vägsjöfors

Vi rullar neråt Värmland med sikte på Eda och tullstationen. Med en GPS och Hans Jönsson vid ratten och kartläsare kan det ju inte gå fel eller? Milt sagt kan man ju säga att det är fint i Värmland och trakterna kring Gräsmark. Speciellt dom mindre vägarna som man ibland funderar på om dom är vägar eller kostigar. Nåväl. Efter en stunds bussåkande hamnar vi på rätt köl igen.

Tullen i Eda och lite mat

Tullen i Eda och lite mat

Stannar till vid Tullen i Eda för lite formalia. Papper som skall stämplas. Hungern börjar göra sig påmind och det blir ett stopp för en matbit vid Morokulien. Då tiden sprungit ifrån oss blir det ”take a way” från restaurangen. Hamburgare med strips smakade gott medans vi gungade in i Norge med bussen.

Lunnerhallen

Lunnerhallen

Nu gäller det bara att sikta in sig på Gøvik Kartor tas fram och GPS:en trimmas in. Efter att ha färdats genom diverse vägtunnlar, rondeller och sett mycket fint så skymtar vi snart vårt mål Lunnerhallen. Arrangören möter upp och öppnar grinden åt oss så att vi kan köra in på området och packa in grejerna. Kvällens spelplats är en stor idrottshall där det normalt spelas handboll. Som arrangör står Lunner IL Håndbollslag.

Uppdukat och klart

Uppdukat och klart

I Norge är det mycket vanligt med dessa dansgalor som idrottsföreningar arrangerar i stora sporthallar. Där kombinerar man oftast svenska och norska dansband som spelar nonstop hela kvällen. Ett perfekt upplägg för att få så stor variation som möjligt. Dessutom ger dessa galor ofta ett fint tillskott i klubbkassan för föreningarna.

Dansebandet soundcheckar

Dansebandet soundcheckar

Just denna kväll skall Holidays dela scen med ett av Norges populäraste dansband, nämligen Dænsebændet med sångaren Arnstein Tungvåg i spetsen. Dom är redan på plats och har fått upp sina prylar och är på väg att börja soundcheck.

In med alla grejerna i den stora hallen. Mycket prylar blir det. Efter någon timmes plockade ned instrument, ljus, lådor och diverse andra mer eller mindre nödvändiga prylar börjar det arta sig och se riktigt trevligt ut på scenen. Strax innan klockan sju meddelar arrangören att det bjuds på mat i logen.

Riggat och klart

Riggat och klart

I Lunnerhallen vet man verkligen hur man tar hand om dansbanden. En stor korg med dricka, frukt och godis, två enorma familjepizzor möter oss i logen Inte illa. Efter allt bussåkande kändes det gott med lite pizza.

Eftersom vi blev något lite sena så bestäms det att banden skiftar ”körschemat” som innebär att Dænsebændet börjar kvällen med att spela en timma. När nästan alla pizzorna var uppätna blev det dusch och lite fix innan det var dags för Holidays att kliva upp på scenen.

Logen

Logen

Dansbandet på scenen

Dansbandet på scenen

Direkt när Dænsebændet drog i gång kvällen blev det full fart på golvet. Glädjande nog såg jag en del svenskar som jag kände igen och som tagit sig över gränsen för att få sig lite dans. Alltid kul när man kan locka folk över gränserna med hjälp av dansmusik. Sist jag hörde Dænsebændet var det under Malungs dansbandsvecka. Så det var ett kärt återseende.

Holidays på scenen

Holidays på scenen

Så efter en timme var det så dags för Dænsebændet att lämna över ord och bild till Holidays som mottogs med stora applåder och visslingar. Det är en fröjd att blicka ut över golvet och se så många som ”svinger sig” i dansen. Dansstilarna på golvet är många och jag märker att det är många som buggar även till de lugnare låtarna.

Dansen i full gång i Lunnerhallen

Dansen i full gång i Lunnerhallen

Jag får mig en pratstund med ett par dansare utanför entrén. Dom kommer från Gjøvik och berättar för mig att det arrangerades några galor på annat håll men att dom valde denna gala just för att höra Holidays och Dansbandet. Holidays är ett band som dom aldrig upplevt live förut. På frågan vad dom tycker om deras musik svarar dom blixtsnabbt att det är bra danstempo, mycket duktiga sångare och dessutom fina danslåtar. Kombinationen med ett norskt och ett svenskt band hyllar dom och säger att det nog är framgångsreceptet för en bra dansgala i Norge. Det blir mer variation i musiken säger dom innan dom vandrar in för att ge sig ut på dansgolvet igen.

Dansbandet på scenen

Dansbandet på scenen

Inne i Lunnerhallen är stämningen hög så hallen nästan kokar. En magisk stämning som nästan går att ta på. Holidays spelar ”Av hela mitt hjärta” och får förstärkning med saxspelet av Svein Egil saxofonist i Dænsebændet.

Svein Egil i Dansebandet och Mikael i Holidays

Svein Egil i Dansebandet och Mikael i Holidays

Tiden rinner i väg och det är så dags för Dænsebændet att spela sin sista dans. Det blir riktig allsång i låten ”Ingen är så go som du” där publiken stannar upp och dansar och bara sjunger. Allsång blir det även när Holidays spelar ”Lys og varme” och ”En slant till trikken hjem”. Två riktigt floorfillers.

Full fart på dansen i Norge

Full fart på dansen i Norge

Holidays Orkester in action

Holidays Orkester in action

En kväll som man inte vill ta slut är snart till ända. Efter spelningen blir det kramar och snack med dansare. Vi varvar ner i logen innan vi börjar rodda ner alla grejerna igen. För arrangörerna skall ”festlokalen” återställas till handbollshall då Lunner har hemmamatch på söndagen. Kvart över tre packade vi in det sista i bussen.

Nedpackning av instrument

Nedpackning av instrument

Nedpackning av instrument

Nedpackning av instrument

Vi tackade arrangörerna Lunner Idrettslag, Dænsebændet och alla andra inblandade och börja styra kosan mot Sverige vid Tullstationen i Eda.

I Charlottenberg tackade brorsan jag för en trevlig kväll och vinkade av bandet. Sista biten hem till Kristinehamn färdades vi per bil tillsammans med bandet sångare Björn Björklund.
Strax efter åtta å morgonen var vi hemma i Kristinehamn och kunde då se tillbaka på en otroligt trevlig helg.

Öl och macka efter gigget

Öl och macka efter gigget

Tummen upp för en trevlig dansgala

Tummen upp för en trevlig dansgala

Lasse Sigfridsson inleder samarbete med Dolbyz

2 Jan
Lasse Sigfridsson här kompad av Elisas

Lasse Sigfridsson här kompad av Elisas

Lasse Sigfridsson och Dolbyz kommer att göra en danskväll tillsammans hop på anrika restaurang Sandra i Kalmar. Detta kommer att gå av stapeln den 26/1. Lasse ska inte bara uppträda utan stå som en i bandet och spela och sjunga hela kvällen.

Blir responsen bra från publiken med denna konstellationen så kommer man att fortsätta med detta några ggr i månaden berättar Dolbyz för bloggen.

Det finns u flera fina dansställen i trakterna från där vi kommer så kanske Sommarlust eller Granada I lönsboda eller Lyktan Vilshult blir ställen man får se dem uppträda på. Det från framtiden utvisa.

Dolbyz med Lasse Sigfridsson

Dolbyz med Lasse Sigfridsson

Många har ju saknat den ”gamla” Lasse och får nu chansen att höra både hans nya låtar och lite äldre som han gjorde förr i Lasse Stefanz. Därför kommer vi att ta upp en del ”gamla” låtar som L t,ex ”Främling”, ”Livin Alone” och ”Mexican Girl”.

Både Lasse och vi är väldigt taggade inför detta. Dolbyz kommer även som tidigare att fortsätta vara enbart Dolbyz, och Lasse kommer fortsätta att göra sina egna uppträden i kyrkor, på festivaler med mera.

Bandbytarkarusellen har börjat snurra

2 Jan
Jianis Xouri

Jianis Xouri

På årets andra dag kan vi meddela förändringar i två av våra populära dansband.
Callinaz mdeddelar på sin facebooksida att Jianis Xouri nu väljer att lämna Callinaz. Ute på vägarna, tillsammans med er, blir man en stor familj och det är oerhört tråkigt att vinka av en så kompetent musiker och vän skriver dom. Vem som kommer ersätta Jianis är ännu oklart.

Samtidigt meddelar Voize att Fredrik Engdahl som varit med i Voize sedan starten, väljer att gå vidare med andra utmaningar i livet. Eftersom mängden spelningar ökat under 2013 har det blivit svårare för honom att kombinera privatlivet med bandet. Bandeta nya gitarrist som efterträder Fredrik heter Jianis Xouri. Jianis spelar idag med Callinaz. Han börjar spela med bandet månadsskiftet mars/april, och fram till dess kommer Andreas Nycander som varit med i Nova att vikariera med bandet.

Casanovas inleder i Kristinehamn

2 Jan
Casanovas

Casanovas

Det är Casanovas som traditionsenligt inleder vårens danssäsong när Vänerdansen har säsongspremiär i KCC Kristinehamns Conference Center 3/1 kl 20-24. Därefter blir det massor av härlig dansmusik. De flesta danser arrangeras på söndagar mellan 18-22. I orkesterprogrammet hittar vi dansband som spelar både modern dansmusik och lite mer mogen dansmusik. Förutom Casanovas kommer bland andra, Excess, Micke Ahlgrens, Dreams, Zlips, Expanders och Per-Håkans orkester.

Bollsta Folkets Hus slutar med dans

2 Jan
Bollsta FH slutar med dans

Bollsta FH slutar med dans

Arrangörerna för danserna i Folkets Hus Bollsta meddelar man lägger ner dansverksamheten under våren 2014. Sista dansen blir onsdagen den 8 januari då populära Sven-Rogers bjuder upp till dans. Om dansverksamheten fortsätter längre fram återstår att se.

Elisa i Fångarna på fortet

2 Jan
Fångarna på fortet med Elisa Lindström

Fångarna på fortet med Elisa Lindström

Du missar vl inte Fångarna på fortet som på fredag har premiär i tv4? Då tävlar ingen mindre än Elisa Lindström. Förutom Elisa har hon i sitt lag Tobias Wahlin från Let´s Dance, komkiern Peter Wahlbeck och Leif Svensson