Thomas kan det mesta om dansmusik

30 jun
Thomas Neraasen och For Swingende
Thomas Neraasen och For Swingende

Kunskap om dansband och dansmusik så det räcker och blir över. Det är det ingen tvekan om att Thomas Neraasen har. Han driver radioprogrammet och webbportalen ”For Swingende”. Hans radioprogram sänds på 11 olika norska radiostationer i Norge och dessutom via internet. Hans sida betecknas som ev Norges största och mest seriösa hemsidor för dansmusik i Norge.

På hemsidan ”For Swingende” finner man allt som rör nordisk dansmusik. nyheter, spelplaner, tävlingar, skivrecensioner, bildgallerier, forum m,m Thomas lägger ner åtskilliga timmar i veckan på att uppdatera hemsidan. Utöver detta producerar han mycket populära dansprogram för radio.

Varje stor site/radioprogram med självaktning ska ju ha en topplista vilket Thomas så klart också har.
”For Swingende-Toppen” är en mycket omtyckt topplista. Det märks om inte annat på alla som är med och rösta på topplistan.

For Swingende hemsida
For Swingende hemsida

Att Thomas trivs med detta råder det någonting tvivel om. Fin och proffsig research inför varje program med intressant fakta om dansbanden och nya skivor får man om man lyssnar på hans program.
Även hemsidan bjuder på välskrivna artiklar.

Flera dansband är det som blivit spelade i hans radioprogram och som sedan varit och spelat på olika dansställen i Norge. Där ser man vilket betydelse dansprogram på radion har för utvecklingen av dansbandskulturen. Det är viktigt att man inte blir för inrutad som arrangör utan bjuder publiken på varierat musikutbud med orkestrar från hela norden. Något som jag tycker en del svenska arrangörer borde vi bättre på.

Första gången jag hörde talas om Thomas och For Swingende var när jag för en massa år sedan satt och kikade på NRK och ett program som sändes från en stor dansbandsfestival i Norge. Där fick man möta Thomas som då fick göra en intervju med självaste Thorleif Torstensson. Sedan dess har jag alltid följt hans hemsida och fina program. Har även någon gång då och då tipsat Thomas om nyheter. Något som han med varm hand tagit emot och publicerat.

Så till alla dansband kan jag varmt rekommendera att ni förser Thomas Neraasen med skivor, nyheter och information. För adress dit ni skickar skivor och mer information rekommenderas ett besök på hemsidan /www.forswingende.com


Publicerad:

Sten & Stanley till Putte i Parken

30 jun
Sten & Stanley till Putthttps://markuz.se/wp-admin/post-new.php#e i Parken
Sten & Stanley till Putte i Parken Foto: Sten & Stanley

I början av 90-talet överraskade Sven Ingvars med att spela på Hultsfredsfestivalen. Sedan dök Torgny Melins upp på samma festival och gjorde stor succé.. Nu är det dags för Sten & Stanley att överraska publiken genom en spelning på festivalen ”Putte i Parken”. Det är på lördagen den 5 juli som ”Kanonerna från Bofors”entrar scenen i Mariebergsskogen Karlstad.

Putte i Parken eller PIP är en årlig festival som tidigare ägde rum i centrala Karlskoga, men som från och med 2012 anordnas i Mariebergsskogen i Karlstad. Festivalen riktar inte in sig på någon speciell genre och satsar istället på ett blandat utbud av artister. Artister som Håkan Hellström, Kent, Scooter, La Roux, Danko Jones och Paramore har tidigare spelat på festivalen.

I år har man valt att inte ta något entré. På grund av den hårdare konkurrensen om de stora artisterna så blir Putte i Parken en gratisfestival. Redan i sommar är det fritt inträde till festivalen som äger rum i Karlstad mellan den 3-5 juli.


Publicerad:

Snart dags för Seljordfestivalen 2014

29 jun
Seljordfestivalen 2014
Seljordfestivalen 2014

Snart är det dags för Seljordfestivalen 2014 att gå av stapeln. Detta är Norges populäraste dansfestival. 12 timmer nonstopdans varje dag från tre olika scener. Bland dom medverkande banden märks PK & Dansefolket, Jannez, Anne Nørdsti, Scotts, Contrazt, Ingemars, Wizex, Sogns, Sannex, Johnny Logan & Friends, Lasse Stefanz, Steinar Engelrektson Band och Ole Ivars. Som nu ser så är det gräddan av norsk och svensk dansmusik. Till skillnad från Malung har här varken finska eller danska dansband. En anledning beror kanske på den långa resvägen? Men lik väl är det ett mycket stjärnspäckat program.

Du kan se hela programmet och få mer information här.


Publicerad: 2014-06-29 16:35:17

Janne Martins i Folkparken Degerfors

28 jun
Janne Martins i Degerforsparken - Så klart vi drar dit
Janne Martins i Degerforsparken – Så klart vi drar dit

Denna onsdag 18 juni var det Janne Martins som hade den goda smaken att fara till Degerfors och spela upp lite härlig dansmusik. Jag slutade mitt arbete klockan 15.00 och for snabbt hem för att ta göra mig klar för dansen. 1 timme och 10 minuter senare sitter jag på en buss som via Björneborg skall ta mig till Degerfors. Landade i Degerfors helt enligt tidtabell. Tack för det Jönsson.

Vackra entrén till Folkets Park Degerfors
Vackra entrén till Folkets Park Degerfors

Efter en korv med medborgargrillen och lite kikande i diverse butiker var det så dags att knata den låååååånga backen upp mot Folkparken. Det var tunga ben idag. Men med den värme som rådde var det nog inte så konstigt. Men till slut så var man så framme vid parken. Från nedre dansbanan hördes det tonerna av soundcheck.

Tummen upp för bra orkestrar
Tummen upp för bra orkestrar

Strax innan klockan 19.00 räknade Per-Åke in till den första dansen, och golvet fylls av dansare från när och fjärran. Janne Martins är en orkester som förra året firade 10 år som orkester. Dom kommer från Stockholm och Uppsala och spelar traditionell svensk dansbandsmusik med dansvänliga rytmer av allehanda slag. Medlemmarna i bandet är musiker med lång erfarenhet av scenframträdande och orkesterspel.

jannemartins14-05

Janne Martins sommaren 2014
Janne Martins sommaren 2014

Kvällen till ära hade bandet repat in en del (för dom) nya låtar på repertoaren. Alltid lika trevligt när banden förnyar sig. På dansgolvet är det full fart. En dansare kommer fram till mig och frågar om Janne är släkt med Hans Martin som sjöng i Tommys. Jo det är hans bror förklarar jag. Dom sjunger ju så bra båda två säger hon. Och visst gör dom det. Janne Martins är en populär orkester som varje sommar blir tillbakabokade i Degerforsparken. Det är ett tydligt tecken på att man gör ett bra jobb.

jannemartins14-06

Så är det så dags för kvällens paus. En del går till sina bilar och hämtar sitt medhavda fika medans andra siktar in sig på serveringen. Här i Degerforsparken tillhandahåller man till och med en byggnad där folk kan sitta och spisa sitt medhavda fika. Som jag skrev tidigare så var vädret denna kväll som gjort för utedans, så det var många som fikade utomhus. Fika utomhus på sommaren är ganska svårslaget. Det är verkligen något speciellt att känna dofterna och höra surr och fågelkvitter.

jannemartins14-07

jannemartins14-12

Fina instrument finns det gott om. Två som jag gillar lite extra är dragspel och saxofon. Därför var det extra njutbart att höra Janne Martin spela saxofon i kväll. Och vilka goa låtar som han hade valt att framföra. Två favoriter som dom spelade var ”I have a dream” av Abba och Marie Fredrikssons underbart fina “Ännu doftar kärlek”. Dessa får dom mer än gärna spela in på skiva.

jannemartins14-09

Så börjar klockan att dra sig. Kikar till och märker att klockan slagit halv eva. Orkestern aviserar att dom tänker spela sista dansen. Det blir två riktigt lunga låtar. ”I varje andetag” och ”Regn i mitt hjärta” som Grönwalls en gång i tiden spelade in på skiva. Efter att jag tackat orkestern blev den en korv med bröd. Nöjd och glad med massa fina bilder i kameran styrde vi kosan hemåt. Bilder från danskvällen kan beskådas som vanligt på danslogen.se men även på Janne Martins hemsida.

Bjuder på lite fler bilder från kvällen:

Richard lirar lite sleedsteel
Richard lirar lite sleedsteel

jannemartins14-11

jannemartins14-10

jannemartins14-14

jannemartins14-15


Publicerad: 2014-06-28 06:51:57

Varmt och trivsamt med Mats Bergmans

27 jun
Mats Bergmans
Mats Bergmans

Den 14 juni var det så dags för Bergmans kvartett att inta scenen på Upperudslogen. Eller ska vi kalla dom för Mats Bergmans? Skämt å sido. Med facit i hand blev det åter en toppenkväll på Upperudslogen. Varmt, trivsamt, bra dansmusik.. Denna lördag hade broder och jag lockat hit folk från Örebro och Uddevalla För några av vännerna var det premiär på logen medans andra varit där förut.

Låååång kö utanför för att komma in
Låååång kö utanför för att komma in
Förväntansfulla Matsbergmansdansare
Förväntansfulla Matsbergmansdansare
Uppriggat och klart
Uppriggat och klart

mbergmansuppe1406

Trångt och trivsamt på golvet
Trångt och trivsamt på golvet
Fler dansare
Fler dansare
Trevliga dansare
Trevliga dansare
Danspublik
Danspublik
Magnus och Linus fann en kamera
Magnus och Linus fann en kamera
Tobbe showar bakom trummorna
Tobbe showar bakom trummorna
Micke övar in nya gitarrposer
Micke övar in nya gitarrposer
Gullmar med sitt bälgaspel
Gullmar med sitt bälgaspel
Magnus är basen för bassen
Magnus är basen för bassen
Linus har fått syn på något. Frågan är vad?
Linus har fått syn på något. Frågan är vad?
Linus med sitt trattsax :)
Linus med sitt trattsax :)
Saxspel i närbild
Saxspel i närbild
4/5 av kvintetten
4/5 av kvintetten
Micke och Gullmar har har fått syn på något spännande
Micke och Gullmar har har fått syn på något spännande
Saxspel i sterio
Saxspel i sterio
Nattsol över Nyed och Upperud
Nattsol över Nyed och Upperud

Publicerad:

Sätebanan Torrskog firar 40 år

25 jun

Den lilla festplatsen Sätebanan Torrskog utanför Bengtsfors firar 40 år i år. Det firar man stort fredagen den 27 juli. Då kommer Älvdalens stoltheter Larz Kristerz på besök Mellan 21.00-02.00 håller kalaset på. Mellan 21.00-22.00 och i pausen underhåller Ödemarksjägaren Roger Bäck.
Vi lyfter på hatten och säger grattis samtidigt som vi hoppas på mycket folk till denna festplats nu på fredag.

Sätebanan Torrskog firar 40 år
Sätebanan Torrskog firar 40 år

Publicerad: 2014-06-25 23:48:54

Casanovas levererar på nya plattan

25 jun
Casanovas - Hon ska bli min
Casanovas – Hon ska bli min

Casanovas med sångaren med den karismatiska sångaren Henrik Sethsson i spetsen är tvekan ett av de allra största banden på den moderna dansbandsscenen idag. Publikrekorden har haglat över dem och deras senaste år har varit helt otroligt där bandet spelat inför fulla hus från norr till söder.

Nu är bandet aktuella med sitt 5:e studioinspelade album som fått titeln ”Hon ska bli min” och innehåller 12 spår.
Första singeln från plattan ”Heart Breaking Down” är en duett med Monia Sjöström som tidigare sjöng i Grönwalls och spelats flitigt i Sveriges radio P4. Plattan kanas av välskrivna originalspår tillsammans med några väl valda covers som Casanovas gjort till sina egna.

Henrik Sethsson tycker jag personligen är säkerheten själv både på platta och på scenen. Han är ju inte bara en duktig sångare utan även en otroligt skicklig låtskrivare och producent. Gillar ni Casanovas, fartfylld dansmusik uppblandad med mysiga ballader skall ni absolut införskaffa er Casanovas nya platta. Ett tips att få tag i skivan kan vara att åka ut och dansa till Casanovas där dom spelar framöver.

Här kan du dansa till Casanovas framöver
2014-06-26 Lysingsbadet Västervik
2014-06-27 Skansen Galejan Stockholm
2014-06-28 Dahls Gård Nordankärr Katrineholm
2014-07-03 Öland Lundegård
2014-07-04 Ekebo Dansfestival
2014-07-05 Knutny Folkets Park
2014-07-06 Borlänge Tyllsnäs Udde
2014-07-10 Lane Loge Uddevalla
2014-07-11 Jacobs Loge Degerfors
2014-07-13 Dansbandsveckan Malung (Nonstop med Date)


Publicerad:

Patrik Karlsson är död

25 jun

Sven Ingvars förre basist Patrik Karlsson är död. Han avled blott 53 år gammal efter sviterna av en hjärnblödning. Personligen har jag sett Sven Ingvars flera gånger och minns Patrik som en stadig,bra basist och även sångare även om mest körade. Vla i frid Patrik. Du är saknad av många.


Publicerad:

Mogengodis när Tommys bjuder upp

24 jun
Tommys - Kära mor
Tommys – Kära mor

TOMMYS – KÄRA MOR
Bolag: Neptun
Antal låtar: 12
Betyg: 4/5

Drygt ett år har gått sedan förra plattan ”Nånting” och nu har finlandssvenska Tommys från Vasa släppt ett nytt album med titeln ”Kära Mor”. Och visst är det Göingeflickornas låt som Tommys gett nytt liv med snyggt sax arrangemang. Skivan är en klassisk Tommys-platta, gammalt blandat med nytt.

Klassiker som Kära Mor, Pojkarna över 35, m fl, samsas med nyskrivet material. Spår två på plattan är ”Är det kärlek du vill ha”. Det är en svängig sak av Thomas Berglund och Ulf Georgsson. Jonas Lindau och Marita Maritha Johansson bidrar med fina ”Att ännu älska dig” och riviga ”Det är vår natt i natt”. Riktigt bra låtar båda två. Donald Lathila bidrar med låten ”Oh Carmencita” som doftar lite Donnez men får en Tommys tutch med Toms röst. Och det är så här det fortsätter med idel bra låtar från Sveriges låtskrivarelit. På det stora hela tycker jag att det är ett mycket starkt album med Tommys som jag starkt rekommenderar till sommarens mogendansparty.

I ett pressmeddelande skriver bandets sångare Tom Käldström att ”Det är alltid lätt att tycka att den senaste plattan är den bästa men den här gången är det bara så”. Bandet är väldigt nöjda och stolta och det har förutom låtarna en förklaring i att der är tre producenter som jobbat med det de är bäst på. Förutom Tom Käldström så är det även Kjell Lolax samt Tobias Nyström. Tom Käldström – Sång, gitarr och saxofon
Kent Vikstrand – Bas och sång, Fredrik Lönnqvist – Trummor och sång och Markus Stara – Keyboard, dragspel och sång. Där har ni Tommys 2014. Köp, lyssna och njut


Publicerad: 2014-06-24 22:32:11

Orkesterbussar fascinerar

24 jun
Bandbusser 1950 - 1990
Bandbusser 1950 – 1990

Orkesterbussar fascinerar mig och många andra. En del förstår sig inte på varför vissa dansband har så stora bussar som dom har. Dom tycker det räcker med en van och släp. Då tycker jag dessa personer skulle testa på att turnéra och göra 170 jobb per år med bil och släpkärra så får dom se hur roligt det är.

Men nu ska inte inlägget handla om störst bussar utan om en facebookgrupp som startats upp med inriktning på orkesterbussar och turnéfordon. Bakom gruppens namn ”Bandbusser 1950 – 1990” står Allen Thompson skapat gruppen den 3 Mars i år. Gruppen har i skrivande stund 230 medlemmar.

Kika in på gruppens facebooksida här


Publicerad:

Callinaz bjuder på fest i Folkets Park

24 jun
Callinaz - Fest i Folkets Park
Callinaz – Fest i Folkets Park

Exakt vilken park det är som dom bjuder på fest i framgår inte riktigt. Men helt klart är det att Callinaz går från klarhet till klarhet och har på bara några år etablerat sig ordentligt på den svenska dansbandsscenen. Receptet är en skön mix av ett moget sound i botten men med en stor portion fräsch ungdomlig krydda på toppen. Lägg där till Carolinas karismatiska röst och du har ett fräscht mogenband. Bandet har på den korta tid dom existerat hunnit spela in sig på många ställen i Sverige, även om det ännu finns outforskade jaktmarker.

I mitten av Maj släppte man nya skivan ”Till Folkets Park”. Plattan innehåller både nyskrivna låtar och en del väl valda covers. Låtar bandet testat på sin publik och som gått hem riktigt ordentligt ute på dansbanorna. Bland låtarna märks Amanda Jenssens ”Amarula Tree” blandat mig Eva Eastwoods ”Himlen var här” och ”Ingenting går upp mot gamla Skåne” som Siw Malmqvist hade en hit med. Alla i snygga dansanta arrangemang. Bland de nya låtarna utmärker sig bland andra ”Om igen” skriven av Anders Tengnér från Larz Kristerz och ”Dom vackraste orden” skriven av Henrik Sethsson och Ulf Georgsson.


Publicerad:

Grattis Magnus

24 jun
Grattis Magnus

Idag säger vi STORT GRATTIS till Magnus Carlsson. En av mina favoritartister fyller nämligen år idag. Stort grattis än en gång!


Publicerad:

Lasse Sigfridsson med ny platta

24 jun
Lasse Sigfridsson - En ledig dag
Lasse Sigfridsson – En ledig dag

Lasse Sigfridssons har haft releaseparty för sin nya skivan ”En ledig dag.Detta är hans tredje soloalbum. Precis som de två tidigare albumen innehåller den nya skivan en blandning av nyskrivet material och några gamla klassiker som Lasse gör på ett nytt fräscht sätt. Jag verkligen älskar det här att få göra soloalbum på mitt sätt, säger Lasse. Att få välja låtar själv och tillsammans med min producent få jobba fram ett sound som jag tycker passar min röst är så kul.

Solokarrären tog fart för Lasse i och med hans debutplatta ”Min egen väg” som blev en supersuccé och som gick direkt upp på tredje platsen på den svenska topplistan och som toppades med förra årets skiva ”En gång till” som gick in som tvåa!

Så varför ändra på ett vinnande koncept. Nya plattan är precis som de två tidigare producerad av Jörgen Andersson och Lasse jobbar med samma låtskrivare som tidigare och har valt ut ett gäng nya låtar.

För ungefär en vecka sedan höll Lasse releaseparty på Åhus Strand där han hade samlat kollegor och nära vänner för en trevlig kväll med mingel, mat och mycket musik. Danslogen.se var på plats och dokumenterade det hela i text och bild.

Läs och se danslogens reportage från Lasse Sigfridssons releaseparty.


Publicerad: