Säsongspremiär med Lövgrens i Molkom

2 jun
Claes Lövgrens på Upperudslogen
Claes Lövgrens på Upperudslogen

När vet man egentligen när sommaren här är på riktigt. Jo det är när alla folkparker och logar öppnar upp portarna för säsongen. Det är ett typiskt svenskt tecken på att sommaren har kommit. I lördags var det nämligen säsongspremiär i Molkom när Upperudslogen hade premiär för sina danskvällar. Golvet var redan indansat då PRO Nyhed en vecka tidigare på söndagen haft premiär för sina trivseldanser med Tång & Company.

Entrén till logen
Entrén till logen

Strax efter halv åtta kryssade vi i sakta mak uppåt Upperudslogen och Molkom. Då vi hade gott om tid gjorde vi oss ingen större brådska. Vägen upp om man åker förbi Väse och Värmlands Rasta är riktigt fin och naturskön och det finns mycket att kika på. Många fina gårdar, ängar och sjöar susar förbi. När vi kom fram till Molkom tog vi en äkta raggarsväng genom ”Molkom city”. Stannade till utanför Coop där jag fikade lite kontanter. Konstaterade att man från Karlstad Kommun sida rustar upp torget där. Blir nog riktigt bra när det väl blir klart.

Full fart på dansen
Full fart på dansen

När vi kommer fram till logen möts vi att flera bilar och en massa husbilar och husvagnar. Anette som sköter om serveringen berättade att flera kommit redan på torsdagen för att ladda upp inför dansen. En del stannar kvar tills måndagen för att även dansa på söndagen.

Vädret var som gjort för logdans. Tänker en ljummen sommarkväll med en lagom utomhustemperatur. Kvällens orkester som skulle spela är en av Skånes mest populära och omtyckta, nämligen Claes Lövgrens från Helsingborg. Förra året var man av någon anledning inte bokade. Men nu var ordningen återställd. Någon i publiken sa att det inte är en riktig sommar utan Claes Lövgrens på Upperud. Och visst är det nog så. Vi värmlänningar mår gott av lite skånsk dansmusik.

Andy bakom sina trummor
Andy bakom sina trummor

Klockan slår 21.00 och Andy Ekenmo räknar in till första dansen som inleds av ”Nyckeln till mitt hjärta”. Det börjar fyllas på med mycket folk på en gång. Som alltid finns applåderna där från start. Claes är alltid så leende glad och hälsar publiken välkommen till Upperudslogen och säsongspremiären. Man fortsätter sedan med en snabb dans och det blir mer fart på dansgolvet. Fler och fler strömmar till logen. Och enligt säkra källor så blev det tro det eller ej säsongsbästa vad gäller publiksiffrorna. Hur många som dök upp är ju ointressant men orkestern och arrangör var mycket nöjda med tillströmningen av dansare.

Classe med drag
Classe med drag

Naturen kring själva logen är underbar. Flera av banden som spelar här brukar åka tidigare hit för att kunna rodda upp i tid och sedan slappa på badstranden eller bara ta en promenad i omgivningarna. Jag tog mig också en liten tur för att ta lite kort. Det är så rogivande att bara ströva runt i omgivningarna.

Hästar ett stenkast från logen
Hästar ett stenkast från logen

Tar mig sedan upp mot danslogen igen där det är full fart på dansen. Det är trångt och gemytligt på dansgolvet. Alla verkar trivas och samsas på dansgolvet. Man ser idel glada leenden på dansgolvet och man hör flera lovord om Claes Lövgrens. Extra kul är det att även en del yngre hittat hit till logen denna kväll. Det är riktigt kul att fler yngre upptäckt det som man kallar ”mogendans”. Fast egentligen gillar jag inte denna uppdelning av mogen, modern, fräschmogen osv. Kalla det för dans. That´s it.

Antti med sitt underbara saxspel
Antti med sitt underbara saxspel

Schottis, hambo och pariserpolka aviserar orkestern innan det är dags för kvällens paus.
Gammaldansen löper på som ett rinnande vatten. Det är som om dom inte gjort något annat i sitt liv. Men är man duktig speleman så är man.

I pausen fikar vi på goda mackor, kaffe och läsk. Jag har ju som ni bekant vet inte blivit vuxen än så jag håller mig till min läsk. Men så är det. Man måste våga vara lite udda i vissa avseenden. Kylan började göra sig lite påmind så efter fikat värmde jag mig lite i bilen.

Calle med baeb för omväxling skull
Calle med baeb för omväxling skull

Efter pausen är det full fart igen.. Fulla av energi entrar orkestern scenen medans dansarna intar golvet. Claes Lövgrens bjuder på många bra låtar från sin skiva ”Vi börjar om igen” som släpptes tidigare under våren. Ett mycket bra och starkt album där dom verkligen visar att dom är på banan. Det måste vara härligt att som musiker se hur väl skivlåtarna går hem hos publiken på dansgolvet. Vissa låtar får dom till och med spela på begäran.

Danspublik
Danspublik

I år på Upperudslogen har man nio danser med premiärdansen inräknad. Nästa danskväll blir den 14/6 då grabbarna från Nyköping Mats Bergmans bjuder på ljuvliga danstoner. 28/6 gästas logen av ett par härliga norrlänningar. Thor Görans har glädjande hittat ner till oss.
12/7 kommer Hallänningarna Jenny Salens till logen för vad jag tror är första gången.
Helgen efter blir det full fart med härliga Donnez. Bandet som slog publikrekord förra året.
26/7 blir det en favorit i repris från förra året. Drifters med underbara Erika Sjöström är tillbaka på logen. I augusti satsar man på en dansweekend med dans i dagarna två. Den 8/8 kommer hemmafavoriterna från Fernandoz. Dagen efter kommer Mats Bladhs att svara för dansmusiken. Avslutar säsongen gör man den 23/8 då Per Håkans gästar logen för första gången.

Classe visar sina konster
Classe visar sina konster

Åter till dansen på logen som börjar lida mot sitt slut. Så värst lidelsefullt tror jag inte att det har varit för publiken och orkestern. Mycket folk är det som stannat kvar till slutet. När dom sista tonerna i kvällens sista dans ebbat ut blir det show utan dess like. Claes och hans medmusikanter bjuder på ett härligt svängigt rockmedley som inte går av för hackor. Det är som att krama ut det absolut sista ur disktrasan. Om man nu skall lika det vid något.

Efter sedvanligt ”tack å hej då” kryssar vi hemåt genom natten. Bilradion spelar kända dansbandslåtar. Väl hemma blev det lite onyttig nattamat innan sängen kallade.

Med dessa rader ser vi fram emot en fin danssommar på Upperudslogen. Tack till Claes Lövgrens för att ni satte ribban. Nu har de andra banden lite att leva upp till.

Lövgrens pojkarna på scenen
Lövgrens pojkarna på scenen

Bjuder er här på lite fler bilder från kvällen

Hela bandet på scen
Hela bandet på scen
Mer danspublik
Mer danspublik
Logen
Logen
Calles gitarrspel i fokus
Calles gitarrspel i fokus

Publicerad: 2014-06-02 23:41:25