Refreshments till Kristinehamn

31 Jul
Refreshments till Torgfesten Kristinehamn

Refreshments till Torgfesten Kristinehamn

Snart är det dags för Norra torget i Kristinehamn att komma i gungning. Den 8-9 augusti är det nämligen Torgfesten som arrangeras av Patrik Ekman och hans företag Ekman Event.Festen håller på i dagarna två, och håller öppet från 19.00 till 01.00 båda dagarna.

Biljetter till denna evenemang kan ni köpa på Pressbyrån i Kristinehamn eller via tickster.com. Biljetterna kostar 150 kr för en dag och 200 kr för båda dagarna.

På fredagen den 8/8 uppträder följande. Börje Bapelsin. Mannen som kallar sig själv popstjärnan från Floby. Gate 5 som är ett cover och partyband.Status Quiz som är ett av dom främsta tributebanden till Status Que.

Lördagen gästas torgfesten av inga mindre än Refreshments. Detta band som bildades 1989 och som sedan dess aldrig tittat tillbaka. 25 år senare, miljoner sålda skivor, grammisar, guld- och platinaskivor i mängder är dom hetare än någonsin. Och nu besöker kungarna av rock’n’roll Kristinehamn. Under kvällen blir det även trubadur och coverband.

Värmlandspojkarna på Kväggeshyttans dansbana

30 Jul
Värmlandspojkarna på Kväggeshyttans dansbana

Värmlandspojkarna på Kväggeshyttans dansbana

Danskväll på klassisk utedansbana. Snart är det dags för Kväggeshyttans Byalag att arrangera sommarens stora danskväll. Förra året blev det succé. Bandet som spelar är så klart Värmlandspojkarna med bygdens store son Per Henning. Hela dansbanan är inglasad numera och bygdegården är även öppen ifall vädergudarna skulle komma på tanken att ändra sig.

Båtar kan nu ta sig in till bygdegården och det finns även plats för husvagnar och husbilar.

En klassisk danskväll på denna underbara plats får inte missas. Så boka in lördagen den 23/8 för en danskväll på Kväggeshyttans Bygdegård

Grattis brorsan

29 Jul
Grattis brorsan

Grattis brorsan

STORT GRATTIS säger jag till min käre broder som i dag fyller år. Ha en fin dag.
Passar även på att grattulera en annan trevlig kille som även han fyller år idag. Andreas Ekenmo som spelar trummor i Claes Lövgrens.
GRATTIS GRABBAR!!!!

Den folkliga festen med Anne-Lie Rydé

28 Jul
Den folkliga festen med Anne-Lie Rydé

Den folkliga festen med Anne-Lie Rydé

Idag drar Stockholm pride igång. Som vanligt bjuds på en rad olika aktiviteter. Det blir mycket sång och musik. Flera dansband genom åren uppträtt på Stockholm Pridefestival. Stockholm Prides legendariska torsdagar har byggt på minnen och musik som framkallar glädje och gemenskap. I år blir dessa faktorer mer betydelsefulla än någonsin. Den folkliga festen för schlagerarvet vidare samtidigt som man öppnar dörren till en annan del av den svenska musikhistorien, den svenska låtskatten. Musiken står i fokus när kvällens konferencier Anne-Lie Rydé med husband gästas av folkkära stjärnor från förr och nu. En kväll fylld av musik som berört oss genom generationer.

Tack Drifters för en underbar afton i Molkom

27 Jul
Erika i Drifters

Erika i Drifters

Jag vill med detta enkla inlägg tacka Drifters och Erika Sjöström för en makalöst trevlig afton när ni i går besökte Upperudslogen i Värmland. Fanns ingenting att anmärka på. Till och med temperaturen låg på en behaglig nivå. Så det blev en underbar kväll på alla sätt och vis. Tackar så mycket och välkommen åter. Slutligen så vill jag till Erika säga en sak. Stort lycka till nu på lördag då du skall stå brud.

Dansbandslandslaget gör comeback

27 Jul
Dansbandslandslaget med spelare fr. Arvingarna, Streaplers, Flamingo, Lasse Stefanz, Drifters, Bhonus, Elisas, Barbados m.fl.

Dansbandslandslaget med spelare fr. Arvingarna, Streaplers, Flamingo, Lasse Stefanz, Drifters, Bhonus, Elisas, Barbados m.fl.

Söndag den 3 augusti kl 16.00 är det dags för DansBandsLandslaget att göra comeback på fotbollsplanen.
Då spelar lagen match mot Team Stommens loge på Magra fotbollsplan.

Dansbandslandslaget spelade tidigare och gör nu comeback efter 10 års uppehåll. Dagens lag består av musiker från Arvingarna, Streaplers, Flamingokvintetten, Lasse Stefanz, Bhonus, Drifters, Elisas m.fl.

Efteråt mathcnen blir det dans på Stommens loge. Mellan kl 18.00-22.00 spelar Flamingokvintetten upp till dans. I pausen kl 19.45-20.15 kommer DansBandsLandslaget att underhålla med en show.

Göteborgs Kulturkalas med dans

26 Jul

Göteborgs Kulturkalas med dans på Packhuskajen

Göteborgs Kulturkalas med dans på Packhuskajen


I Augusti är det åter dags för Göteborgs Kulturkalas. Då blir det full fart på Packhuskajen med diverse dansinslag. Det blir dansband, dj:s, danskurser och mycket mycket mera. Programmet finner du nedan.

TISDAG 12/8
17.55 – 23.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18.00 – 18.50 FÅE JA´ LOV – Lär dig dansa gammaldans
19.00 – 23.30 LARZ-KRISTERZ – Årets bästa röst i Älvdalens populära dansband
21.00 – 22.00 ABALONE DOTS – Drottningarna av country och bluegrass

ONSDAG 13/8
17.55 – 23.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18.00 – 18.50 BUGGKRUS – Danscentrum bjuder upp till dans
19.00 – 23.30 STREAPLER – Danssa till ett av sveriges mest klassiska dansband
19.00 – 23.30 ELISA’S – Dansa till årets sångerska på dansbandhimlen

TORSDAG 14/8
17.55 – 23.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18.00 – 18.50 SQUAREDANCE – Lär dig dansa squaredance med Vinga Yellow Rockers
19.00 – 20.00 ANDRA GENERATIONEN – Dansa till Sveriges hetaste balkanband
20.30 – 21.30 NASHVILLE COUNTRY NIGHT med Caroline Larsson & Music City Band
22.00 – 23.30 THE REFRESHMENTS – Klassisk rockmusik i världsklass

FREDAG 15/8
17.55 – 00.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18,00 – 18.50 BUGGKURS – Buggkurs med Donnum Ferrum
19.00 – 00.30 WIZEX – 40 år i Folkparkernas tjänst
21.00 – 22.15 KIKKI DANIELSSON tillsammans med Sulo Karlsson & Idde Schultz
22.00 – 03.00 DJ PETER SIEPEN, 20 ÅRSGRÄNS – Ett energirikt dansgolv utan fördomar och förväntningar.
Presenteras av Kajskjul 8

LÖRDAG 16/8
17.55 – 00.30 KONFERENCIER BJARNE LUNDQVIST
18.00 – 18.50 DANSA JIVE – Lär dig dansa jive med Lazars dansskola
19.00 – 00.30 GLENNARTZ – Klassiska dansbandslåtar varvat med moderna radiohits
19.00 – 00.30 ARVINGARNA – Prisbelönt publikfavorit
20.00 – 20.20 GOTHENBURG ELITE TEAMDANCERS – Uppvisning inför VM i tiodans
22.00 – 03.00 DJ PETER SIEPEN, 20 ÅRSGRÄNS – Ett energirikt dansgolv utan fördomar och förväntningar.
Presenteras av Kajskjul 8

Fryksdalsdansen är igång

25 Jul
Kolsnäs Folkets Park

Kolsnäs Folkets Park

Nu är dans och partyfestivalen Fryksdalsdansen i gång i Sunne. I år har man koncentrerat det hela till tre dagar mot föregående år då man hade fyra. Dom senaste åren har man mer och mer satsat på att få dit fler målgrupper än bara dansarna. Därför har man bokat in artister och band som inte alltid är förknippade med dansbandsbranchen.

Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen

Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen

Jag minns så väl på det glada 90-talet när Fryksdalsdansen var en ren dansbandsfestival med många okända band som spelade upp till dans där. Susanne Nordströms, Sunlights, Kling & Company, Frenders, Chapelle, Dimes, Memories, Rhodos, Klabbes, Hobbies, Cheerie, Gotlänningarna, Cosmos, Stefans orkester, Nova, Roger Lindbloms, Weekends & Jenny, Beverliz ja listan på mindre kända band som spelat där uppe kan göras hur lång som helst. På den här tiden var det roligt att lyssna in sig på helt nya band som man aldrig hört tidigare. Då var det även ett forum. Flera arrangörer åkte upp för att lyssna in sig på nya band att boka in till sina ställen. Det skall ju sägas att på den tiden blomstrade branschen på annat sätt än vad den gör idag.

Casanovas vann 1998 Fptp/Copyright: Svt.se

Casanovas vann 1998 Fptp/Copyright: Svt.se

Man arrangerade även Svenska dansbandsmästerskapen som var en årlig musiktävling för dansband i Sverige. Tävlingen anordnades i Sunne åren 1991-2003. Först med regionaltävlingar på diverse dansställen där de bästa banden röstades fram som semifinalister.
På den tiden var det stort att vinna tävlingen. Flera band som vann där är några av våra mest populära band idag som; Fernandoz, Expanders, Mats Bergmans, Casanovas, Martinez och Zlips. Av 13 vinnare så existerar 8 band idag. Det är ett rätt okay facit tycker jag.

Tidigare vinnare av dansbands-sm

Tidigare vinnare av dansbands-sm

Nu är det som sagt helt andra tider vad det gäller dansbandsveckan. Man kan ju egentligen inte kalla det för dansvecka när man bara håller på tre dagar. Men å andra sidan vet jag inte om dom någonsin kallat det för dansvecka. Fryksdalsdansen har väl varit det som klingat mest bekant om man frågar banden som varit där tidigare år.

Dom mindre kända banden på väg upp är som bortblåsta. Med lite tur hittar du dem på Malungs dansbandsvecka om dom bokas av ”rätt” bolag. Man har nu ”bara” tre dansband per dag. Desssa har man förpassat till dansbanorna man kallar för ”logen” och ”bryggan”. Om logen är vad jag tror att det är så är det inomhus. Men jag kan ju ha fel. Jag hoppas att jag har det. Sedan har man gjort en stor utescen där man satsar på ”stora kända” artister som t,ex Den svenska björnstammen, E-type, Nause, Hoffmaestro, Björn Rosenström och Lasse Stefanz. Observera att Lasse Stefanz här är inbokade som artistband och kommer att göra någon slags show av något slag.

Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen

Diverse band som uppträtt på Fryksdalsdansen

Kikar man på hemsidan och förstasidan finns där bilder på sex olika artister och band som kommer att uppträda här. Ett av de sex banden är en bild av ett dansband. Ni kan ju nästan med lilltån räkna ut att det är en bild av Lasse Stefanz. I annonser och reklamer är det nästan lika dant. Det är artisterna och inte dansbanden som får det största utrymmet. Fryksdalsdansen har på något sött gått från en dansfestival till en mer artist och partyfestival med allt vad det innebär. Lite trist att man mist sin charm som dansfestival. Förr snackades det bara positivt om denna festival i media. Tyvärr är det inte lika positiva vindar idag tycker jag. Men det är en högst personlig åsikt.

Hjältarna på scenen

Hjältarna på scenen

Med dessa ord hoppas jag att det blir en trevlig fryksdalsdans med mycket folk, glada dansare samt att polisen kommer få lugna dagar. Men tyvärr känner jag på mig att så inte är fallet.
Trist men sant.

Dansband + fotboll = sant

25 Jul
Diverse kampsånger på skiva

Diverse kampsånger på skiva

Många är dom dansband och andra artister som sjungit sin lov till olika idrottslag inom diverse sporter. Botaniserar man bland dem finns det många klämkäcka kampsånger och supportervisor som en del kallar dem. Vissa är riktigt fyndiga trallvänliga medans en del av dessa alster tenderar till att framstå lite töntiga.

Ett band som varit väldigt produktiva är ett band från Göteborg som håller en väldigt låg profil. Dom kommer från trakterna kring Sätila i Marks kommun sydvästra Västergötland och bildades 1972 Bandet jag snackar om är så klart Bhonus. Dom har gjort hyllningslåtar åt både fotbollsklubben Gunnilse IS från Angered, Öregryte IS, IFK Göteborg och Göteborgs IK Ni vet Daniel Alfredssons moderklubb. Den sistnämnda handlar dock om hockey!

Låten som jag fastnade för och vill presentera för er nedan är just låten om Örgryte IS, Örgryte Idrottssällskap, eller ÖIS som alla säger i Götet. Klubben är ett idrottssällskap i Göteborg, bildat den 4 december 1887 av Wilhelm Friberg. Örgryte har sektioner för bowling, brottning, friidrott och handikappidrott men det är sektionen för fotboll som blivit mest känd. ÖIS är en av de äldsta och en av Sveriges mest traditionsrika fotbollsföreningar och var en av de drivande i fotbollens utveckling i Sverige under 1890-talet. Örgryte IS är den äldsta fotbollsklubben i Sverige.

Så någon gång under 90-talet gissar jag så spelade Bhonus in en hyllningslåt till detta anrika Göteborgslag. När exakt vet jag dessvärre inte. Jag vet inte heller vem som skrivit låten. Den är inte registrerad hos SLBA Statens ljud- och bildarkiv. Men jag tycker ändå att det är en klämkäck låt som tål att höras flera gånger. Så var stolta alla ni ÖIS:are att ni har en sådan bra kamplåt.

Lycka till i kväll Donnez

25 Jul
Nya Donnez

Nya Donnez. Foto/Copyright: Donnez dansband

I dag säger vi STORT LYCKA TILL, till Donnez orkester som i kväll startar upp med sitt nya manskap. Spelplatsen är Ängelholm Marina Arena. Detta är en uppbyggd arena vid Ängeholms hamn belägen i vackra Skälderviken. Arenan beräknas ta drygt 2 000 vid idrottsarrangemang och upp mot 5 000 personer vid konserter. Så nog skall det finnas plast till att dansa på. Att Donnez är ett publikdragande band. Det vet vi ju sen tidigare.

Annonsera rätt arrangörer

25 Jul
Dolbyz med Lasse Sigfridsson

Dolbyz med Lasse Sigfridsson. Montage: Markus Redman

Jag har funderat på en sak eller rättare sagt tänkt på en sak. Det är hur arrangörer och andra annonserar inför sina danser. Ser ibland att man använder felaktiga bilder med gamla medlemmar. Oftast så har ju banden färskt pressmaterial på sin hemsida som man kan använda sig utav. Även bandens bokningsbolag har presservice där dom tillhandahåller pressbilder och logotyper för dom band som man bokar. Jag kan förstå att man som arrangör och webbmaster inte alltid har 100 procent koll på vilka som spelar i banden. I och för sig är väl det viktigast att det är rätt band i annonserna. Men medge att det är trevligare om det är folket i annonsen som dyker upp och spelar på dansen.

Ett tydligt exempel är Dolbyz orkester där det allt som oftast annonseras ut bilder med Lasse Sigfridsson på de spelningar som Dolbyz gör ensamma. vet man inte vad man har bokat in eller ej? Är man osäker kan man enkelt på Dolbyz hemsida se på vilka spelningar Lasse medverkar på. På hans egna hemsida kan man även se alla hans framträdanden och med vilka band han uppträder.

Remembers på Oskarshamnsfestivalen

24 Jul
Remembers spelar upp i Oskarshamn

Remembers spelar upp i Oskarshamn

Vad gör man när en stadsfestival inte har med något dansband i sitt program? Jo man ställer så klart upp och själv arrangerar dans.

I går Onsdagen den 23 juli gick startskottet för Oskarshamns härligaste sommartradition och under dagarna fyra bjuds det på allt från talangjakt och bingo till barnprogram, tivoli och uppträdanden från en lång rad av olika artister. Och så klart blir det även i år dans även om det inte står med i festivalprogrammet.

Så den 25-26/7 på Badholmen mellan 21.00-01.00 spelar Remembers upp till dans. Alla är så klart varmt (!) välkomna och man har fri entré. Så slut upp alla Oskarshamnsbor och övrig i närheten och visa att festivalen vill ha dansband.

Nya Dansbandsradion

24 Jul

Dansbandsradion

har lagt upp lite nya länkar och reklambanners i högermenyn. Bland annat har jag uppdaterat med reklambanner för Dansbandsradion.nu

På dansbandsradion.ny kan du njuta av dansbandsmusik från våra nordiska länder, dygnet runt. Önska, hälsa och mycket mer. Skapa din egen profil och bli vänner med dansbandsälskande medlemmar. Allt i ett smidigt paket, helt gratis! Registrera dig redan nu och upplev en härlig början på en långvarig vänskap. Dansbandsradion är med andra ord en webbradio och mötesplats för dansbandsälskare.

Nya Folkparker

23 Jul
En av alla "nya" parker i gruppen

En av alla ”nya” parker i gruppen

Idag är jag glad. Flera personer har hört av sig till mig med bilder på diverse folkparker och festplatser. Alla bilder finns eller kommer finnas framöver i facebookgruppen Svenska Folkparker och festplatser. Bilden på parken ovan visar Hallstaparken.

Det kännssjälvklart att göra reklam till er som gillar detta med Folkparker, festplaster m,m Ni är varmt välkomna att gå med i gruppen Våra svenska folkparker/festplatser. Där samlas bilder på våra fina folkparker och festplatser.

Den senaste tiden har som sagt flertalet nya parker och bilder blivit upplagda på sidan. Om du inte redan är medlem i gruppen och vill hänga med på en resa genom våra folkparker/festplatser rekommenderar jag dig ett besök.

Vilken kväll det blev med Donnez

22 Jul
Donnez på Upperudslogen

Donnez på Upperudslogen

Så var det dags för ännu en trevlig danskväll på natursköna Upperudslogen med Perstorpsbandet Donnez. Detta trodde jag och broder skulle bli en sådana där makalös kväll som det skulle pratas länge om i lilla Molkom. Och visst blev det en kväll att minnas. Jag tror fortfarande om man åker upp till logen kan se spår av Donnez. Det blev publikrekord, två extranummer och ett sjuhelsikes drag på scenen med idel glada miner både på scenen och dansgolvet.

Upperudslogen

Upperudslogen

Min vi tar det som vanligt från början. Sedvanligt kryssade vi upp mot Molkom i en stekhet bil. Trots AC var det bastuvarmt så det räckte och blev över. Men man ska inte klaga. Man får vara glad och tacksam för att någon bestämde sig för att skänka lite högsommarvärme över metropolen Molkom. Det såg lite vanskligt ut på förmiddagen i Kristinehamn med lite småskurar, men det ordnade upp sig.

Full bana från start

Full bana från start

När vi anlände till logen var det redan massor med husbilar och husvagnar och en hel del bilar. Vart skulle detta sluta. Pratade med Nisse Andersson som stod och dirigerade in bilar och som även arrangör. Han hoppades på en riktigt trevlig kväll med mycket trevligt dansfolk.
Och han kunde som sagt inte ha mer rätt. Många nya ansikten blandades med kända på dansgolvet. Jag antar att det var en hel del folk på väg från Malung som var på väg hem som stannade till. Det var även en massa glada dansare från vårt grannland i väster. Dom önskade mer Donnez i Norge. Så där hör ni alla norska arrangörer. Boka in en kväll med Donnez.

Simon, Rickard och Micke showar

Simon, Rickard och Micke showar

Dessa grabbar med utgångsort Perstorp i Skåne har ju på kort tid blivit lite av en instution på något sätt i dansbandssverige med sina 170-180 jobb per på. Jag hittade en spelplan med Donnez från 2002 där dom hade ungefär 40 jobb per år varav mer än hälften var på privata danser. Så man kan lugnt säga att det har hänt en del med dom. Men det är oerhört mycket slit som ligger bakom. Att dom orkar hålla i gång så på scenen är för mig en olöst gåta. Men det märks att dom gillar det dom gör. Jag kan lugnt påstå att jag aldrig haft det tråkigt på en danskväll till Donnez. Så mycket positiv energi som dom släpper ut är det få band som gör.

Donne trivs att stå på scen

Donne trivs att stå på scen

Åter till danslogen där det är full fart. Den ena dansen avlöser den andra. Det går åt mycket vatten en kväll som denna. Det gäller att dricka mycket när det är så varmt som det är. Fler som jag snackar med är jättenöjda med kvällen. Några tycker att det är lite för mycket folk men tycker samtidigt det är kul för arrangören och Donnez. Alltsammans bidrar till att det blir härlig stämning. Grabbarna i Donnez är oerhört musikaliska. Verkligen en fröjd för örat att höra på dem. Ett extra plus för att dom har en äkta steelguitar och även munspel på scenen som används flitigt. Tiden går fort när man har roligt och vipps så har man kommit fram till kvällens paus.

Danspublik

Danspublik

I pausen väljer några par att dansa till pausmusiken medans andra går till sin husbil/husvagn/bil och fikar eller ställer sig i kön för att handla och spisa Annettes underbart goda fika. Hon bjuder på mackor, hembakt och en massa andra trevligheter. Är man orkester och besöker Upperudslogen behöver man inte vara orolig för att åka hem hungrig. Orkestrarna bjuds på kaffe och fika när dom kommer dit. Sedan blir det middag med efterrätt. I pausen blir det goda mackor med hembakat som efterrätt. Sist men inte minst blir det så klart korv med bröd efter spelningen. Det mina vänner kallar jag service till dansbanden. Vissa arrangörer borde lära sig av detta. Man kan ju säga att det ena ger det andra.

Joel bakom trummorna

Joel bakom trummorna

Jag har skrivit det många gånger förr men det finns kvällar och nätter man aldrig vill ska ta slut. Denna kväll var definitivt en sådan. Och jag var inte helt ensam om att tycka det samma. Det blev stående ovationer efter dansens slut så det var bara för grabbarna att kränga på sig instrumenten igen och spela både ett och två extranummer. Jösses vad skoj det var. Efter att vi tagit en korv så blev det att tacka av orkestern. Två medlemmar fick tackas lite extra för sina år i Donnez. Den ena skall bli pappa och den andra slutar av privata skäl. Men sluta helt med musiken är det ingen som gör. Musik blir det som tidigare fast kanske i lite mindre omfattning som nu. Så det ska bli spännande och se och höra Donnez under ”Stora Folkparksdansen” i Mariestad där dom kommer med två nya medlemmar. Vi hörs alla läsare. På återhörande.

Hela bandet Donnez in action

Hela bandet Donnez in action

Lite fika är aldrig fel

Lite fika är aldrig fel

Jag och Donnez

Jag och Donnez

Rickard och SImon

Rickard och SImon

Gjorde så klart reklam för Stora Folkparksdansen i Mariestad

Gjorde så klart reklam för Stora Folkparksdansen i Mariestad

Micke munspel

Micke munspel

Brorsan var där så klart

Brorsan var där så klart

Mycket folk på Upperudslogen

Mycket folk på Upperudslogen

Bakstammen på  Donnez buss

Bakstammen på Donnez buss

Jag vid entrén

Jag vid entrén

Gideons på Djäkneberget

22 Jul
DJäknebergets dansbana

DJäknebergets dansbana

Ibland kan man få infall som man måste förverkliga. Just denna onsdag blev det ett riktigt trevligt infall. Jag hade långt tillbaka sett att mina vänner i Gideons orkester skulle spela upp till dans på Djäkneberget i Västerås denna onsdag. Sagt och gjort så ringde jag och bokade hotell i Västerås och drog dit. Det blev lite besök på diverse andra trevliga platser under denna semestertripp. Men vi spolar fram till onsdag kväll. Klockan är 18.15 och vi har gjort oss så fina vi kan med dom förutsättningar som finns.

DJäknebergets Restaurang

DJäknebergets Restaurang

Sommarvärmen med tillhörande sol och klarblå himmel prydde denna trevliga kväll. Eftersom vi bodde centralt så blev det en lagom promenad upp på berget. Man fick en rejäl portion motion av att gå alla trappor upp till berget. Det var en underbar syn att se Peter och de andra medlemmarnas miner på när jag gick framåt dansbanan. Alltid lika kul att överraska.

Djäkneberget är en riktigt underbar oas mitt i Västerås. Här arrangerar Djäknebergets Restaurang med stöd av Kultur-, idrotts – och fritidsförvaltningen dans varje onsdag under sommaren till populära orkestrar. Denna onsdag var det således dom trevliga grabbarna i Gideons från Eskilstuna som stod på scenen.

Innan spelningen

Innan spelningen

Bandet in action

Bandet in action

Det är alltid lika kul att besöka nya dansställen som man bara hört talas om och sett på bild. Vilken sorts publik kommer hit och dansar? Det hela artade sig till en riktigt trevlig kväll med mycket folk. Glädjande att se att det var så otroligt stor spridning på åldrarna i danspubliken. Man kan kort och gott säga att ”alla var där”. Det är precis så här man önskade att det såg ut på alla dansbanor i landet. Tyvärr har det ju blivit en uppdelning mellan dansare. Det är moderndans, mogendans, trivseldans, motionsdans och pro-dans. Skit samma vad det är för dans. Kalla det för dans och åk ut och dansa. Det verkar fungera i Västerås uppenbarligen.

En glad kapellmästare

En glad kapellmästare

Gideons var på ett riktigt gott spelhumör denna kväll. Att dom trivdes att spela på Djäkneberget gick inte att ta miste på. Orkestern har ju under flera års tid varit ett stående inslag i dansprogrammet varje sommar. Så varför bryta ett vinnande koncept? Att publiken gillade bandet var det inget tvivel om. Det var fullt på golvet från första till sista dans. Kunde se en liten tendens till ytterst lite mer folk när det spelades bugg. För bugg var något som Västeråsborna var duktiga på. Men även foxtrot.

Conny sjunger och spelar trummor

Conny sjunger och spelar trummor

Bandet började spela halv åtta och skulle spela fram till halv elva. Efter ungefär en timmes spelandes i det varma vädret tog dom sig en liten paus. Jag sprang ihop med två dansbandsmusiker uppe på berget. Eller en nuvarande musiker och en före detta musiker om man ska vara noga. Det var PG Einarsson från Junix och Göran Johansson (som nyss slutat i Junix) som dök upp och gästade danskvällen. PG hade tidigare på dagen spelat upp till eftermiddagsdans med sitt band Junix i Kolbäcks Folkets Park som ligger ungefär 2,3 min utanför Västerås. Det var ett trevligt besök av grabbarna. Alltid lika kul att prata lite dansband. I pausen passade vi även på att få i oss lite lättare mat. Vi hade tidigare på dagen käkat lunch så vi kände för något lätt. Resultatet blev två stekta med en massa pommes och gurksallad. Mums!!!

Danspublik

Danspublik

Efter pausen började det svalna lite men aldrig så att det blev kallt. På plats fanns inte bara Gideons utan även trevliga dansare och hårt inbitna Gideonsfans. En av den är Gunilla. En mycket trevlig tjej som jag tidigare träffat på båtspelningar som Gideons gjort. Alltid lika trevligt att träffas och snackas vid. Hoppas det inte dröjer allt för länge tills vi ses igen.

Robban sjunger

Robban sjunger

Klockan drog sig mot halv elva och Peter Berg som sköter snacket i kapellet påannonserade kvällens sista dans. Men det var bara vad han trodde det. Efter dansen blev stående ovationer. Vad gör man då som dansband? Jo spelar man i Gideons så ber man Robban haka på sig saxofonen och svänga loss i ett underbart saxofonmedley som inte gick av för hackor. Härligt Robban och Gideons. När dom sista danstonerna ebbat ut över Djäkneberget var det dags för lite gruppfotografering till bandets hemsida och danslogen. Sedan tackade vi av Peter, Conny, Robban och Hans för en trevlig kväll och vandrade sakta genom den ljumma natten tillbaka till vårt mysiga hotell. Tack än en gång grabbar för att ni gjorde min kväll.

Osten bakom sin klaviatur

Osten bakom sin klaviatur

PG och Göran

PG och Göran

Gideons orkester

Gideons orkester

Osten med sin gitarr

Osten med sin gitarr

Conny hittade en kamera

Conny hittade en kamera

Danspublik

Danspublik

Peter Berg sjunger

Peter Berg sjunger

Utsikt över Västerås

Utsikt över Västerås

Längs Göta Kanal

21 Jul
Längs Göta Kanal

Längs Göta Kanal

I dag blev det en trelig tur längs Göta Kanal som började med flera strandhugg om man säger så.

Men det hela startade i vätterstanden Askersund. Detta är en otroligt fin sommarstad. Skulle vara spännande och se hur det är här på vintern. Har hört att staden sover då. Här blev en hel del kort tagna i deras finns stadskvarter. Här blev det en även en otroligt god lunch på Wärdshuset Sundsgården som dagen till ära bjöd på Strömming, mos, skriat smör och rårörda lingon. Det smälte underbart i munnen.

Efter detta blev det en tur till Karlsborg. Där blev det glass. Glass i stora lass blev det. En bägare med 3 kulor vanilj, jordgubb och päron slog jag till med. Alltså en kula av varje blev det ju, inte 3 kulor av varje. Ha ha! Ni förstod säkert vad jag menade ändå.

Färden gick sedan vidare till Forsvik och Forsviks Bruk. Denna dag visade sig att det var motorträff som var mycket trevligt. Det artade sig till en enormt trevlig kväll med massor av fina fordon av allehanda slag. Tåg är alltid kul så det åkte vi här. Det var ett brukståg som man kör med. Bruksjärnvägen är uppbyggd i sin första och största etapp. Järnvägen sträcker sig nu från kanalen till Forsviks Bruk. Nu finns inte mindre än 470 m järnväg, plus några dubbelspår. Det blev en trivsam åktur.

Dansbandsveckan i Malung är över

21 Jul
Dansbandsveckan i Malung

Dansbandsveckan i Malung[ Foto/Copyright: Markus Redman

Så var Malungs dansbandsvecka över för i år. En mycket händelserik vecka som innehöll många trevligheter men även saker som var mindre trevligheter. Hur som helst så hoppas jag att alla som besökte Malungs dansbandsvecka fick en riktigt trevlig vecka med mycket, skratt, dans och trevligt umgänge. Kanske är det så att du fått nya dansvänner?

Jag hörde en hel del folk som i år trotsade sina favoritband framför andra nya band som dom inte hört förut. En stor eloge skall ni ha. Det är på så sätt vi utvecklar branchen. Nu har ni säkert fått tre eller minst fyra nya favoritband som ni tänker åka ut och dansa till fortsättningsvis.

Ett stort tack skall även arrangörerna har som bokar in alla dessa band och som lägger detta pussel till spelprogram. Det kan inte vara helt lätt. Ett plus för att ni fått med band från i stort sett alla dom nordiska länderna. Till nästa år se ni väl till att få med ett Åländskt band också?

Danspublik under Malungs dansbandsvecka

Danspublik under Malungs dansbandsvecka

Publikmässigt blev det inget rekord i år. Men vem bryr sig om det? Alla som var där hade det enormt trevligt och dansade så svetten lackade.

Nästa år firar Malungs dansbandsvecka 30 år och man har redan nu börjat planera för nästa års vecka. Ska man göra ett bra jobb gäller det att börja i tid. Jag är säker på att nästa års vecka blir minst lika trevlig som denna som det rapporterats om.

Nu denna vecka stundar två dansbandsfestivaler som drar i gång samtidigt. Det är den nya dansveckan ”Kongahälladansen” i Kungälvsparken och sedan Fryksdalsdansen i Sunne. Vi får hoppas att dessa blir riktiga publikfester.

Jubileumskväll på vackra Utängens loge

21 Jul
Holidays till Utängens Loge

Holidays till Utängens Loge

Utängens Loge har all anledning att fira. Det gör man Tisdagen den 22 juli då man arrangerar en jubileumskväll. Arrangörerna Kjell och Gunilla firar 2 x 70 år samt Tanum kommuns turistpris som de fick 2013. Det är fri entré och för musiken svarar Holidays. Utängens loge ligger i Tanumshede i norra Bohuslän.

Kongahälladansen 2014

20 Jul
Kongahälladansen 2014

Kongahälladansen 2014

Måndag 21 juli
17.00-18.30 Gratis! – Prova på bugg
19.00-20.30 Gratis! – Prova på foxtrot

Tisdag 22 juli
09.00-14.30 Intensivkurs i bugg för nybörjare
15.00-18.30 Intensivkurs i foxtrot för nybörjare

Onsdag 23 juli
09.00-14.00 Fortsättning Intensivkurs i bugg för nybörjare
14.30-16.00 Fortsättning Intensivkurs i foxtrot för nybörjare
19.00-01.00 Dans nonstop till Casanovas & Date

Torsdag 24 juli
13.00-15.00 Workshop – Snabba fötter bugg
16.00-18.00 Workshop – Dynamisk dans bugg
19.00-01-00 Dans nonstop till Expanders & Voyage

Fredag 25 juli
13.00-15.00 Workshop – Hållning, balans och snurr bugg
16.00-18.00 Workshop – Uttrycksfull dans bugg
19.00-21.00 Dans nonstop till Sannex & Blender

Lördag 26 juli
20.00-00.00 Dans till Fernandoz

Evenemang på www.facebook.com/kongahalladansen/events

Varmt välkomna alla till årets upplaga av Kongahälladansen – Sveriges nya dansvecka!

Tack till danslogen.se

19 Jul
Danslogen.se rapporterar från Malung[

Danslogen.se rapporterar från Malung[

Stort tack till danslogen för er rapportering från Malungs dansbandsvecka. Danslogen.se gör ett enormt jobb uppe i Malung vad gäller rapporteringen av allt trevligt som händer där.

Tack även för att ni tar en an tips, dansprogram m,m som skickas in. Det inspirerar till delge er

Så gör som jag. Följ danslogen.se på deras ”riktiga sida” med även deras facebooksida för senaste nytt inom dansbandsbranchen.

Dags för Mona G dagen

19 Jul
Mona bjöd på skönsång

Mona bjuder på skönsång

Missa inte att på söndag uppträder Mona på otroligt vackra Saltsjöbaden i Sävsjö. Då är det dags för den traditionsenliga Mona G dagen att gå av stapeln. Alltsammans börjar kl 15.00 Före och efter samt i pausen finns det gott fika att köpa. Förutom danskvällarna på onsdagar så arrangerar man trivsam underhållning varje söndag. Så väl mött till en trevlig afton med inslag av dansband, country och mycket annat smått och gott.

Sista chansen att se kvintetten

19 Jul
Mats Bergmans

Mats Bergmans

Du har väl inte missat att det just idag är sista chansen att dansa efter Mats Bergmans som kvintett. Som bloggen tidigare berättat slutar Linus Lindholms om sångare i badet. Efter denna spelning tar bandet lite välbehövlig semester och återkommer i augusti som kvartett. bandet består från och med augusti av:
Magnus Nyman: Sång, Gitarr, Bas, och kapellmästare
Mikael Eriksson: Sång och gitarr
Torbjörn Kempe: Trummor
Gullmar Bergman: Klaviatur och dragspel

Mats Bergmans utgåva augusti 2014

Mats Bergmans utgåva augusti 2014

Här kan ni se Mats Bergmans i augusti
21/8 Tor Götene – Folkets Park
22/8 Fre Broby – Tydingesjön
23/8 Lör Österbymo – Rydsnäs Loge
24/8 Sön Vassmolösa – Stallet
27/8 Ons Vilshult – Lyktan
28/8 Tor Eskilstuna BarvaLogen
30/8 Lör Kungälv – Folkets Park

Bilder från Gideons på Djäkneberget

18 Jul
Bilder från Gideons på Djäkneberget

Bilder från Gideons på Djäkneberget

Tack Gideons för all fin reklam som ni gav mig på dansen på Djäkneberget. Många var dom som kom fram och pratade om min blogg och om danslogen.se P plats fanns även två arrangörer som jag pratade med. Jag lovade så klart att ge dem gratisreklam här i bloggen för deras danser. Vi pratade om branchen i stort och om vilka band som dom hade som stora publikfavoriter och som drog mycket folk. Det är härligt när man kan hjälpas åt med att sprida reklam för varandra. . För er som undrar över bilderna jag tog på dansen så finns det en massa bilder att beskåda på Gideons hemsida www.gideons.se

Dessa bluffmail

18 Jul

mejlfusk

Nu får dom väl ge sig? Nu har till och med norrmännen försökt lura mig på pengar. Men så lättlurad är jag inte. Och om ni norrmän ska lura mig på pengar så skriv på korrekt svenska. Jag vill härmed varna alla för dessa bluffmail som skickas ut så att det ska ut att komma från er bank.

INGEN bank kontaktar dig via e-post och ber dig maila tillbaka kontonummer och koder. Kom i håg detta. Dom är så ihärdiga med dessa mail så får dem från ”företag” jag inte ens är kund hos oss. Det är telia, blocket, någon norsk bank jag ej minns namnet på som vill ge mig pengar tillbaka p,g,a misstag från deras sida.

I h*lvete att jag mailar er. Helt slut i skallen är jag inte. Så än en gång påminner jag er.

INGEN bank kontaktar dig via e-post och ber dig maila tillbaka kontonummer och koder.

Archipelago singers vann körkampen

17 Jul
Ramona vann körkampen med Archipelago singers Foto/Copyright: Erica Lindroos

Ramona vann körkampen med Archipelago singers Foto/Copyright: Erica Lindroos

Vi säger STORT GRATTIS till dansbandssångerskan Ramona Nordberg som numera även kan titulera sig körledare. Det var nämligen hennes kör, Enklingekören Archipelago singers tog hem segern i körkampen som har arrangerats på Åland
– Det känns overkligt och jätteroligt. Jag är så stolt över min kör, säger körledaren Ramona Nordberg till Ålandstidningen. Jag får lov att än en gång lyfta på hatten och säga grattis!

Hittade en dansbana med orkester

17 Jul
Dans ned Gideons

Dans ned Gideons

Jadå var man i Mälarstaden där man hittade en dansbana med tillhörande orkester. Medans andra drar till Malung så uppsöker jag dom lite mindre dansställena. Jag är övertygad om att Malung klarar sig utan mig i år. Jag befinner mig vid Djäkneberget. Här arrangerar Djäknebergets Restaurang med stöd av Kultur-, idrotts – och fritidsförvaltningen danse varje onsdag under sommaren. Det hela artade sig till en riktig trevlig kväll. Mer läsning om detta kommer framöver i bloggen. Ett ställe jag kan rekommendera. Dom har väldigt god mat dessutom.

Kommande danskvällar på Djäkneberget
Onsdag 23/7 Rolles
Onsdag 30/7 4 Knektar
Onsdag 6/8 Jiges

Älskade Neon

17 Jul
Älskade Neon

Älskade Neon

Detta är så himla retro detta med neon. Så häftigt på något sätt. Mer neon åt folket. Har den senaste tiden jagat lite neonskyltar i bland annat Gullspång, Kristinehamn och Degerfors. Som ni ser fångade jag en del, Dock i dagsljus men ändå. Ni får liksom tänka er hur det ser ut nattetid.
Jag var i extas förra året då jag hittade Folkparken i Arvika och såg att dom hade neonskylt till parken. Kan det bli mera folkparksaktigt.

Det är så härligt att se alla dessa butiksnamn som säkert existerat i minst 60 år eller kanske upp till 100 eller mer. Strandberg, Ekdahls, Blomgrens och så liknande. Så himla underbart att se. Jag ber att få återkomma i ämnet neon.

Jenny Saléns premiär på Upperudslogen

15 Jul
Lång kö för att komma in på Upperudslogen

Lång kö för att komma in på Upperudslogen

Hade man fått byts namn på Jenny Saléns skulle Karisma vara ett bra namn på dem. För det är just vad dom har Jenny och grabbarna. Det hade blivit dags för dagen med stort D. Dagen så Upperudslogen i Molkom skulle få besök av det halländska bandet Jenny Saléns bestående av hallänningar, göteborgare och dalslänningar. En kväll som vi absolut sett fram emot sen vi fick nys om att dom skulle komma till denna vackra loge. Alltid kul när arrangörer förnyar sig och bokar in banden som inte tidigare besökt det aktuella stället.

Den leende orkestern

Den leende orkestern

Dagens temperatur visade +25 grader och solen stod högt från en klarblå himmel. Kvällen var som gjord för logdans. Idag skulle en tjejkompis Carina följa med på dansen. Alltid lika trevligt när hon följer med oss bröder. Och idag skulle hon få uppleva och höra en bra orkester så det var ett bra val. Strax innan åtta rullade vi i väg från Lusasken i den blåa volvon med destination Molkom och Upperudslogen. Ungefär kvart i nio landade vi på parkeringen där det redan var fullt av bilar. Massor av husbilar och husvagnar var det också som hade samma goda smak som oss. Antar att några av dem var på väg upp till Malungs dansbandsvecka.

Duktiga Xerxes på trummor

Duktiga Xerxes på trummor

Klockan 21.00 räknar bandets nye trummis Xerxes Andrén in till första låten och publiken strömmar till. Många är dom som vill vara med från start. Ute vid entrén är det lång kö för att komma in. Årets säsong är lite speciell. Det är sista året som Nisse Andersson står som arrangör för danserna. Han har arrangerat dans i 34 år. Då visste han nog inte att ett av sveriges populäraste dansband skulle stå på scenen idag. Inför nästa år lämnas stafettpinnen över till inte helt okända Anette Frisk Anette är ”husmor” och har hand om all förtäring som ska erbjudas gästerna. Det är allt från mackor och kakor till kaffe korv med bröd. Dessutom så lagar hon middag åt dansbanden som kommer hit och spelar. Mår en orkester bra gör dom ett bra jobb. Och jag tror det är få arrangörer som skämmer bort orkestrarna så som Anette gör.

Glada dansare på Upperudslogen

Glada dansare på Upperudslogen

Inne i danslogen är det varmt, trångt och trivsamt så som det ska vara på logdans en sommarkväll i Värmland. Jenny berättar att dom är väldigt kramiga av sig och bjuder gärna på en och annan kram under kvällens gång. Att orkestern har publikkontakt går inte att ta miste på. Det skojas lite från scenen och publiken är genast med på noterna. Jenny Saléns står fär välspelad mogen dansmusik. Det märks att dom vet vad publiken vill ha. Vid vattenkranen där man hämtar sig vatten hörs idel lovord om orkestern. Många jag pratar med denna kväll hoppas att bandet får komma tillbaka nästa år. En fågel har kvittrat i mitt öra det nog blir så. Gör man ett bra jobb och det kommer mycket folk ska det nog mycket till om arrangören inte väljer att boka dom igen.

Magnus Heiel Ekeborg med sin läckra gitarr

Magnus Heiel Ekeborg med sin läckra gitarr

Xerxes Andrén lilrar trummor som aldrig förr

Xerxes Andrén lilrar trummor som aldrig förr

Jenny Saléns har sedan en tid nya medlemmar. Bandets nya trummis heter Xerxes Andrén och gjorde sin första spelning i Åseda i mitten av juni. Bandet har även en ganska så ny gitarrist i Magnus Heiel Ekeborg. Han premiärspelade med bandet den 3 Juni då Björka loge hade säsongspremiär för sina Trivseldans på tisdagar. De nya medlemmarna har kommit in bra i orkestern och det märkets inte alls att dom nya i bandet. Hela bandet med Jenny i spetsen utstrålande massor av kärlek, karisma och spelglädje. Något som smittade av sig på publiken.
När man ser Jenny sjunga och agera på scenen så förstår man att dom förra året blev ”Årets sångerska” på guldklavegalan.

Jenny med bälgaspelet

Jenny med bälgaspelet

Det var snart dags för kvällens paus. Men innan dess var det dags för lite gammaltjo i form av både schottis och hambo till publikens förtjusning. Efter det blev det fika ute i det fria. Broder hade gjort goda smörgåsar som vi kalasade på. Det smakade gott. Lite mygg gjorde oss sällskap vid campingbordet. Men vad gjorde det? Det är ju svensk sommar konstaterade vi, även om en och annan mygga blev bragd på livet.
Efter pausen blev det åter fart i logen ända fram till 01.00 då orkester spelade upp till kvällens sista dans. Mn publiken visade inga tecken på att vilja gå hem så det var bara att haka på sig instrumenten igen och bjuda till ett extranummer. Bandets gitarrist Magnus Heiel Ekeborg visade vad han gick för och bjöd på guitarrboogie. En härlig version där Niclas spelade sax. Det blev ett drag utan dess like. Och jag tror närmare bestämt att när Nordbergs kom dit dagen efter för att spela så hördes det nog fortfarande lite guitarrboogie i väggarna.

Jenny, Niclas och Magnus

Jenny, Niclas och Magnus

Vissa kvällar är sådana man adlig vill ska ta slut. Denna var en sådan kväll. Men allt har tyvärr en ände och så även denna kväll. Efter att vi tackat orkestern och ätit en korv med dom var det så dags att åka hemåt i den ljumma sommarnatten.
Här följer lite fler bilder från kvällen.

Niclas och Magnus i speltagen

Niclas och Magnus i speltagen

Utsikt över dansgolvet

Utsikt över dansgolvet

Fullt med bilar på parkeringen

Fullt med bilar på parkeringen

Söta Jenny och Niklas

Söta Jenny och Niklas

Den leende orkestern

Den leende orkestern

Molkom

Molkom

Guldis - Jenny Saléns orkesterbuss

Guldis – Jenny Saléns orkesterbuss

Niclas med sin sax

Niclas med sin sax

Husvagnar och husbilarna är på plats

Husvagnar och husbilarna är på plats

Jenny och Jag

Jenny och Jag

Toppen och botten

15 Jul
Toppen och botten

Toppen och botten

Har man semeser borde man inte bry sig om vissa saker. Men en del retar jag mig på medans jag gläds åt andra ting.

Toppen
1. Semestern är i full gång och jag bara njuter av varje sekund
2. Att Sannex blev årets dansband. Tack för lite nytänkande till juryn och er som röstade.
3. Xcide Catums/Lime. Tack till dig som uppfann denna ädla dryck
4. Mitt shoppingfynd på MQ. Vad ska jag göra för dom 600 som jag sparade nu?
5. Karlstadbuss. Vilka sköna och tysta bussar ni har. Med tv så man får information. Och dessutom AC. Toppen!!!

Botten
1. Media som inte skriver om dansbandsveckan i Malung. Skandal! Inte ett enda ord i Sveriges största kvällstidning om festivalen eller vinnarna i Guldklavegalan. Pinsamt!!! Men att skriva om ”alla andra” musikfestivaler går tydligen bra.
2. Fotbollstränare/ledare som anklagade tjejer för att vara killar under en fotbollscup för juniorer. Skärp er! Dåliga förlorare är vad nu är.
3. Hundägare som skiter i att plocka upp skiten efter sina hundar. Hur svårt kan det vara?
4. Folk som glömmer sina djur i bilen. Hur är man skapt i hjärnan? Skottpengar på ägarna vore kanske enda lösningen?
5. Människor som inte kan skilja på ditt och mitt. Ge fan i det som inte du äger. Svårare än så är det ju inte.

Nykroppanatta får parken att leva upp

15 Jul
Nykroppaparken

Nykroppaparken

Nu har jag i flera dagar fått tummen ur och skriva om Nykroppanatta men det har kommit en del annat i vägen. Och sen har man ju faktiskt semester med allt vad det innebär. Men här kommer reportaget i alla fall.

Så har det då gått ett år och det var således dags för en ny upplaga av Nykroppanatta i Nykroppa fina Folkets Park som egentligen heter Dammboparken. Dags att väcka parken tll liv igen. I år var det Matz Rogers från sagolika Sunne som stod för dansmusiken tillsammans med trubadurerna Gert & Stefan. Innan vi anlände till parken besökte vi goda vänner i Nykroppa för en fika. Eller Newbody som Nykroppa heter på engelska. Ganska fräckt att kunna säga att ”Im come from Newbody”.

Nykroppaparken

Nykroppaparken

När vi anlände till parken var det ett fåtal bilar här. Men vi visste att det skulle komma mycket folk vad kvällen lider. På landsbyggden går man ut lite senare. Här är inte alla på plats till klockan 21.00 utan man droppar in lite efter hand. Men dom riktiga dansentusiasterna var så klart på plats för att höra Janne Carlsson räkna in till kvällens första dans. Dom börjar lite mjukt och skönt som man säg bör.

Nykroppaparken

Nykroppaparken

Jag passar på att vandra runt i parken för att ta lite bilder till facebooksidan. Såg att vissa delar var med underhållet än andra. Men glädjande nog såg jag att taket till dansrotundan var åtgärdat. Det var under förra året lite kritiskt med taket. Kultur- och föreningsutskottet i Filipstads kommun beviljade Nykroppaparken 27 000 kronor i bidrag. Man fick bland annat ta hjälp av ett företag att byta ut tunga reglar i två av åtta taksektioner. Men nu är det åtgärdat.

Danspublik

Danspublik

Åter till dansen där det var lite mer folk som hittat till rotundan. Det är ju hemvändarkväll så många utsocknes som flyttat från Nykroppa kommer hem denna helg för att träffa släkt och vänner. Tar en öl och snackar lite skit om vad som hänt sedan sist det var Nykroppanatta, och går in och tar sig en dans eller lyssnar på trubadurerna. Serveringen var riktigt lyxig kvällen till ära. Där kunde man till och med köpa sig varm mat. Vi slog till på ett jättegod kasslergratäng. Mumsfilibabba!

Det bjöds på kasslergratäng

Det bjöds på kasslergratäng

Jag tog ett avbrott från dansbanan för att lyssna på trubadurerna. Och just när jag kom fram så spelade dom en favoritlåt som jag har. Kim Larsens ”Hva gør vi nu, lille du” följt av ”This is my life”. Det blev lite magisk stämning med allsång. Han kan skriva låtar den där Dansken, inget snack om det. Om det är något lite äldre publik på dansbanan är det lite yngre besökare här. Det är lite som förr när alla gick till parken för att roa sig. Det enda som fattades var tombola, luftgevärsskytte och chokladhjul.

Drag i trubadurtältet

Drag i trubadurtältet

Inne på dansbanan har sångaren Roger Andersson fått hjälp med sången av en tjej som är på sin möhippa i parken. Barbados kända låt ”Berlinda” framförs i en annorlunda duett. Det var lite si och så med texten från tjejens sida. Men kul var det. Alltid kul när folk bjuder på sig själva. Jag önskar den lyckliga mön lycka till. Jag antar att du vid det här laget redan är lyckligt gift.

En liten möhippa

En liten möhippa

Matz Rogers fortsätter dansen utan mön. Det blir en favoritlåt som jag önskat. Mona Gustafsons ”Dig ska jag älska” som jag önskade till min mamma som älskar den låten. Därefter blev det instrumentalt med Roger och Ulf på saxofon i ”Vid en liten fiskehamn”: Underbara låtar. Två saxar instrumentalt är underbart och inte så vanligt förekommande i dansband. Men det är inte bara dessa två herrar i bandet som bjuder på instrumentalt godis.

KG med sitt gyllene gitarrspel

KG med sitt gyllene gitarrspel

Det finns en kille i bandet vid namn Karl-Gustaf Örtlund som med sin gitarr får en att sväva i sjunde himlen. En favoritlåt han framför är ”Thoméegränd 14”. KG Örtlund är även den i bandet som får ”sista ordet” innan det är dags att tacka för sig. Extranummer i form av guitarrboogie får inte av för hackor. Tack till Matz Rogers Ulf, Roger, Kalle, Janne och Lennart, trubadurerna Gert & Stefan och alla andra inblandade för en trevlig Nykroppanatta 2014.Vi ses igen 2015

Här följer lite fler bilder från Nykroppanatta 2014

Drag i trubadurtältet

Drag i trubadurtältet

Utsikt över Nykroppaparken

Utsikt över Nykroppaparken

Lennart med sina klaviaturer

Lennart med sina klaviaturer

Janne bakom trummorna

Janne bakom trummorna

Ulf Gullbrandt

Ulf Gullbrandt

KG med sitt gyllene gitarrspel

KG med sitt gyllene gitarrspel

Bandet in action

Bandet in action

Dubbla saxar är inte illa

Dubbla saxar är inte illa

En av trubadurerna

En av trubadurerna

Mycket folk var det i trubadurtältet

Mycket folk var det i trubadurtältet

Full fart på trubadurerna

Full fart på trubadurerna

Fagerströms spelar i Malung idag

14 Jul
Fagerströms live

Fagerströms live

Är du på plats i Malung i kväll vill jag tipsa er om Fagerströms orkester som spelar på bana 5 nonstop med gammaldansbandet Happy Skvett från Norge.

Fagerströms orkester består av fem killar. Samtliga medlemmar kommer från andra ”gamla band” som ex. Norrsken, Sounders, Kenth-Erics, Christie och Scandix.
Spelstilen är fräsch mogen dansmusik med sväng. Bandet är ett av få band som själva spelat in sig i Malung utan att något stort produktionsbolag ligger bakom. Rekommenderar alltså ett besök på bana 5.

Bjuder er på ett klipp från 2013 då bandet även då besökte Malungs dansbandsvecka,

Tyska saxiga toner i Malung i kväll

14 Jul
Captain Cook & Die singenden Saxophone

Captain Cook & Die singenden Saxophone

Förra året var det premiär för ett tyskt dansband på Malungs dansbandsvecka. I kväll spelar dom igen på dansbandsveckan nonstop med Thor Görans. bandet jag pratar om är underbara ”Captain Cook und seine singenden Saxophonen”. Hur har man då fått nys om detta band?

Jo det var Bertil Elfström som är grundare av dansbandsveckan som ”upptäckte” det tyska dansbandet när han åkte bil med en tysk bekant. I bilstereon hörde han smäktande dansbandstoner med saxofon. Efter att han fått några skivor med bandet
som han lyssnat in sig på var saken klar. Detta bandet ska till Malung och spela.

Captain Cook består av sju killar som spelar i stil som Ingmar Nordströms orkester gjorde, med tre-fyra saxofoner. Det är underbar njutningsfull dansmusik som garanterat kommer platsa bra in på bana 1 där man har den mogna danspubliken.

Övriga band som spelar i kväll är Bana 2 Flamingokvintetten – Streaplers
Bana 3 Arvingarna – Kindbergs, Bana 4 Per-Håkans – Svänzons, Bana 5 Fagerströms – Happy Skvett och Bana 6 Junix – Sounders

Rapport från Malung

14 Jul

Dansare i Malung Dansare i Malung Foto: Markus Redman[/caption]

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så kan ni på danslogens ”riktiga” sida samt facebooksida följa rapporterna från Malungs dansbandsvecka.

Men jag kan ändå berätta lite kort att i går invigdes dansbandsvecka i Malung under blöta former. Topcats underhöll den tappra publiken som var på plats. Lite regn har väl skadar väl inte? Den som invigde hela galan var som vanligt Thorleif Torstensson. Thorleif har medverkat på samtiga dansbandsveckor sen starten 1986.

På kvällen arrangerades Guldklavegalan med pomoa och ståt. Mer om det finns i ett annat inlägg här på bloggen.

På kvällen var det dags för dans. Och denna kvällen var 100% nordisk. Dansbandsveckan i Malung är ju nordens enda dansbandsfestival som har band från både Sverige, Finland, Danmark och Norge. Dessutom på samma dag också. Fler dansbandsfestivaler borde ta efter detta. Inte bara här i Sverige. Det arrangeras ju en del galor i Norge där danska och finska band lyser med sin frånvaro.

Det rapporterades om full vart på dansbanorna igår med nöjd danspublik och orkestrar. Det var en salig blandning av orkestrar som spelade i går. En härlig mix med orkestrar som jag tror passade alla som var där.

Några av banden som spelade i söndags

Några av banden som spelade i söndags

På bana 1 var det danska Blue Hawaii som i år spelade nonstop med Jenny Saléns orkester.

På bana 3 var det som vanligt Casanovas och Date som kamperade i hop. Det har dom gjort dom senaste åren så varför ändra ett vinnande koncept.

Bana 4 fick besöka träffa ett nytt band som inte besökt Malungs dansbandsvecka tidigare. Det var Hanne Mette Band. Spelade gjorde dom tillsammans med jämtländska Zlips.

På Bana 5 böjd Annelie Lundh upp till dans med sitt band Callisto. Härligt mogengodis. När inte dom spelade där var det gammaldansorkestern Lill-Stickans som svarade för tonerna till shottis, hambo, vals, pariespolka m,m på

Bana 6 direkt innan för entrén till höger böjd på det unga bandet Deléns från Skåne som spelade upp till dans. Nonstoppartner var skivaktuella Tommys från Vasa i Finland. Det är inte så ofta som Tommys spelar i Sverige så man får passa på. Och det var det många som gjorde.

Reflektioner över Guldklavegalan

13 Jul
Guldklaven 2014

Guldklaven 2014

Så var årets Guldklavegala över för i år. Några går glada från galan medans andra kanske är mindre glada inombords men utåt glada för sina kollegor som vann. Som vanligt var det ganska förutsägbart vilka som skulle få lämna galan med en klave i handen. Gästartisterna på galan bestod av folkkära artister som även dom på något sätt var förutsägbara men för den skull inte dåliga.

Gunild Carling som jobbat en del med Thomas Deutgen var så klart på plats. Hon inledde med en bejublad version av Claes-Göran Hederström dänga från 1967 ”Det börjar verka kärlen banne mig”. TopCats spelade ett fräckt rockabilly nummer. Svenne Hedlund var på plats som prisutdelare och sjöng även två låtar i form av ”Caddilac” och ”Sunny Girl”.

Årets sångerskor respektive sångare var framme och sjöng varsina låtar varav en del i duetter. Anna Sköld och Sandra Estberg levererade som vanligt. Hade hoppats på att någon av dessa förtjusande damen fått en klave. Men icke. Jack Vreeswijk och Olle framför ”Bbrevet från kolonin” i en minst sagt udda version. Jag gillar nog originalet bättre. Arvingarna framförde ”Finns det nån annan än du”. Duett mellan Lasseman och Elisa Lindström från Elisas som blev årets sångerska.

När det gäller pristagarna så beror det på vilka som har mest röstbenägna fans. Sen kan man ju ibland tycka ett och annat om juryn som från början plockar ut de dansband och artister som är nominerade. Så man ställer sig frågan om Sverige är så fattigt på dansband? Nej så klart att det inte är. Malungs dansbandsvecka har ju 82 olika band inbokade om man räknar med de nordiska orkestrarna som kommer och förgyller galan.

Årets Musiker: Peo Gruvengård Jannez

Årets Musiker: Peo Gruvengård Jannez


Årets Musiker blev ju Peo Gruvengård Jannez. Efter alla dessa år och slit med Jannez är han väl värd denna. Men nu är det ju inte för lång och trogen tjänst man får en klave utanför prestationerna man gjort sen förra gången det var gala. Personligen höll jag en tumme för värmlandsonen Conny Olsson. Om ni bara visste hur många dansbandsplattor som han medverkar på och hur mycket han hörs i dansbandssammanhang utan att man tänker på det.

Årets album: Änglar och en massa kärlek – Arvingarna

Årets album: Änglar och en massa kärlek – Arvingarna

Årets album med Änglar och en massa kärlek med Arvingarna. Välförtjänt! Ett mycket starkt och bra album. Det märks att dom jobbat med det ett tag och att det inte är ett hastverk. Extra kul är det att veta att det grabbarna själva i Arvingarna som lirar på plattan. Tyvärr är det inte alla som gör det idag. Men det är en annan historia som vi inte behöver gå in närmare på här.

Årets sångare: Olle Jönsson

Årets sångare: Olle Jönsson


Årets sångare med mycket oväntat Olle Jönsson som fick en klave för 512:e gången. Känns oerhört nytänkande. Slut på kommentarer :)

Årets sångerska: Elisa Lindström

Årets sångerska: Elisa Lindström


Årets sångerska: blev Elisa Lindström. Jag höll alla mina tummar och tår för att någon av de andra tjejerna skulle få en klave. Otroligt duktiga Sandra Estberg som lyft Martinez något enormt hade gärna fått ta emot en klave. Eller Anna Sköld som med Wizex som gör danskvällarna till något alldeles extra förutom att bara stå och traggla igenom låtarna rätt upp och ner. Hade jag fått bestämma hade ni fått en varsin klave tjejer.

Årets Låt: Det måste gå att dansa till – Larz-Kristerz Sören Karlsson/Peter Larsson

Årets Låt: Det måste gå att dansa till – Larz-Kristerz Sören Karlsson/Peter Larsson


Det måste gå att dansa till Årets Låt. Och visst kan man dansa till den låten som Larz-Kristerz framför. Men nu är det ju egentligen inte dom som vann utan låtskrivarna. Men å andra sidan är det ju ett samspel mellan låtskrivare och orkester. Du kan ju skriva världens bästa dansbandslåt men vad hjälper det om inte ”rätt band” framför den eller ännu värre om den inte går att dansa till. Starkt jobbat Sören Karlsson & Peter Larsson som skrivit låten.

Årets dansband: Sannex

Årets dansband: Sannex


Årets dansband blev Sannex. Hoppades på mina favoriter i Streaplers. Men kom sedan på att Sannex kunde inte bli mer rätt val. Streaplers som kuskat runt på vägarna i över 50 år har ju som publik och har absolut inget mer att bevisa. Sannex är ett ungt hungrigt band även om namnet som sådant existerat i snart 30 års tid. Så tummen för Sannex som lockar ut en ny generation på dansgolvet. Fortsätt med detta grabbar.

Årets skapstipendiater: Kent Fingal och Haidi Krohn

Årets skapstipendiater: Kent Fingal och Haidi Krohn


Årets skapstipendiater blev Kent Fingal och Haidi Krohn. Dessa två personer som varit eller är hovleverantörer av låtar till Lasse Stefanz. Kul att få hur dom ser ut. Man har ju bara sett deras namn i skivkonvoluten. Jo jag köper Lasse Stefanz plattor, jag erkänner. Men jag köper dom några månader efteråt då dom hamnat i reabackarna. Tyvärr fann jag ingen bild på låtmakarna därav en bild på toner

Juryns specialpris: Viking Lines nöjesteam på Cinderella

Juryns specialpris: Viking Lines nöjesteam på Cinderella


Juryns specialpris gick till Viking Lines nöjesteam på Cinderella för deras satsning på dansband under Cinderellas dansbandsvecka som man har. Dick vet jag inte om man har något samarbete med Malungs dansbandsvecka vad gäller denna gala. Men kul att dom får priset. Grattis nöjesteamet på Cinderella.

Sveriges radios pris: Callinaz

Sveriges radios pris: Callinaz


Sveriges radios pris: Callinaz Så rätt som det kan bli. Unga hungriga musiker som ser till att branchen lever vidare. Det finns några nya band som r på väg upp vilket är glädjande. Callinaz har kämpat hårt för att nå dit dom är idag. Så man kan lugnt påstå att detta är en arbetsseger. Bra val Sveriges Radio.