Finix på Ersboda FH

29 Feb

För ganska precis ett år sedan, den 13 februari 2015 gjorde dansbandet Finix en av sina allra första spelningar på Ersboda FH. Givetvis var det nåt som kurt Sundin ville uppmärksamma. Därför tog han sin kamera och begav sig dit för en intervju med grabbarna och givetvis lite dansbilder som vanligt.

Strike böjd på en fullträff på Ersboda Folkets Hus

29 Feb

STRIKE, dansorkestern från Hudiksvall spelade upp till dans på Ersboda FH i Umeå torsdag den 11 februari 2016. Kurt Sundin hade den goda smaken att fara dit med sin kamera. Hör vad de har att säga om sina spelningar och så dansbilder förstås.

Om Hasse Anderssons grammis

29 Feb

hassegrammis16

Jag fick ett mail ang grammisvinnaren Hasse Andersson i kategorin dansband. Många undrar varför många inom dansbandsvärlden är så förbannade på att han vann en grammis. Jag kan bara säga att vi är inte förbannade. I alla fall inte jag. Det som vi vänder oss mot är juryn som placerade han i kategori ”Dansband”. Med med tanke på vilka kategorier som finns så var nog denna närmast. Kanske man till nästa år skall göra en kategori för countrymusik där Hasse passat in mer eller en kategori svensk övrig musik.

Toppen och botten

29 Feb
Toppen och botten

Toppen och botten

TOPPEN
1. Våren är på gång. Takdropp deluxe :)
2. Längtan till sommarens logdanser. Nu börjar programmen ploppa upp
3. Innebandymatchen mellan Karlstad Innbandy och IK Carlstad.
4. QX-Gaygala. Så mycket kärlek på ett och samma ställe.
5. Arrangörerna av söndagsdansen i Storfors

BOTTEN
1. Melodifestivalen- Samma regler för väl gälla för alla artister
2. Bokare som sprider ut skit om dansbandens existens
3. Arrangörer som inte kan samarbeta
4. Nätmobbning
5. Eksem. Vem skapade detta helvetes påfund

Matz Bladhs i Vännäsby Festplats

27 Feb

På Alla hjärtans dag, den 14 februari 2016 spelade Matz Bladhs upp till dans på festplatsen i Vännäsby. Många tog chansen att dansa till dem då de inte är där uppe så ofta. En av dem som tog chansen var Kurt Sundin som var där och gjorde ett fint dansinslag.

Ingen alkohol – Ingen dans?

26 Feb

ivarskro

Idag kunde jag läsa på internet om ett dansställe eller danskrog i Norge som tyvärr måste upphöra med dans. Anledningen är att man blivit av med utskänkningstillståndet. Jag är ingen moralpolis som skall tala om för folk vad som hör ihop och inte hör ihop?

Men är det inte lite beklämmande att man 2016 inte kan bedriva dansverksamhet utan alkohol? Jag vet flera ställen här i Sverige som det funkar alldeles utmärkt på. Och det finns säkert sådana platser i Norge med. Men ändå? Nu handlar ju detta om en danskrog där det primära nog inte är dansen utan att servera mat och dryck, men ändå. Det är trist om man går mot en trend där alkohol skall ha en sådan betydelse för dansens fortlevnad.

Som en passus till detta så bjuder jag er på Ole Ivars med ”Je har slutta å drekke brenn’vin”.
Undrar om något svenskt dansband skulle få för sig att spela in denna låten?

Dags för dansbandskalaset i Västerås

25 Feb

dbkalaset16

Nu till helgen är det dags för Dansbandskalaset i Västerås. Då öppnar man dörrarna till Aros Congress Center i Västerås för dans i två dagar till flera av landets mest käbda dansband. Dans på två golv kommer att erbjudas. I hela evenemangshallen läggs ett stort parkettgolv och i restaurangen.

Under fredagen den 26 februari, kl. 21.00-02.00, kommer följande dansband att spela Lasse Stefanz, Donnez, Sannex och Catch
På lördag den 27 februari, kl. 21.00-02.00, spelar Streaplers och Arvingarna, Mickeys, Larz Kristerz

Young 66 med mer Nostalgi

25 Feb

young66-cd16

Är du intresserad av lättlyssnad 50 och 60-tals musik så bör du införskafa Young 66s senaste cd ”Mer Nostalgi”. På denna trevliga platta ryms 12 gamla klassiker. Här ryms klassiker som ”Dreamlover”, ”Judy”, ”Puppy Love”, ”ogether Again”, ”Laste date”, Onley the lonley” och ”Lilla vackra Anna” för att nämna några av skivans goda spår. Young 66 är en duo från Kristinehamn som består av Leif Andersson på sång och gitarr samt Gunilla Widerström på sång och tamburin. Detta är bandeta tredje skiva med nostalgilåtar. Vill du provlyssna på skivan kan du göra detta på bandets hemsida www.young66.se

Young66 med ny uppdaterad hemsida

25 Feb

young66-web

Kristinehamnsbandet Young66 har en ny uppdaterad hemsida www.young66.se Välkommen in för att läsa, se på bilder, lyssna och ta del av historiken.

Leif och Gunilla är två stycken 50-talister som älskar sin ungdomsmusik. De vill ge alla som var tonåringar på 60-talet en riktig nostalgikick.

Låtvalet är allt ifrån The Platters till Rolling Stones. Varje låt som framförs skapar stora minnesbilder för de flesta i publiken.

Både Leif och Gunilla har ett gediget musikliv bakom sig.

Leif har spelat och varit kapellmästare i Karlstad Örjans, ett av landets populäraste band på 70 och 80-talen. Med massor av skivframgångar och svensktoppsplaceringar.

Gunilla har sjungit sedan hon var en liten tös. Hennes största merit var när hon på 70-talet vann en av folkparkernas countrysångartävlingar i hård konkurens med bland andra Tone Norum. Hon har sedan dess sjungit med många konstellationer.

Grattis Hasse Andersson

24 Feb

hassegrammis16

Vi säger stort grattis till 2016 års vinnare av en Grammis i kategorin ”Årets Dansband” Hasse Andersson med plattan ”Guld och gröna skogar”

Dans på Crazy Daizy på Fleminggatan i Stockholm

24 Feb

crazy16

Några har undrat om det inte längre arrangeras danser på ”Dans In” i Stockholm längre. Arnfinn Opsand rapporterar att det är slut på danserna på denna populära danskrog där flera av ladets största dansband spelat upp till dans. Dyra orkestrar som inte drog så mycket folk är orsaken till att man lagt ner danserna. I stället satsar man åter på dans på nattklubben Crazy Daizy på Fleminggatan 2. Restaurang Flemmings. Nu på lördag gästas man av Rezar med Lotta

Källa: Arnfinn Opsand

rezar

Calle Stensson har dött

23 Feb

callestensson

Calle Stensson som varit gitarrist i Dannys, Bob Stevens och Mona Gs har lämnat jordelivet. Han gick bort i början av februari. Vi lyser frid över hans minne.

Samzons cd-aktuella

23 Feb

samzons-cd

Sounders orkester som kommer från Kimstad utanför Norrköping är just nu cd-aktuella.

Hur kom man då på att döpa sig till Samzons? Man kom ju på att alla i orkestern hade namn som slutar på. Och eftersom alla hade ”SAMMA SON” i efternamnet så föddes också idén till namnet SAMZONS som nu hängt med i 39 år.

Man har släppt ett fullmatat album med inte mindre än 19 låtar. Här får man verkligen valuta för pengarna. Det är både nya och äldre låtar från Samzons 39 åriga karriär.

Plattan öppnas med härliga ”San matinique” och följs av många fina dansanta hits. ”Vilken underbar dag just idag” av
Marek Kruczkowski och Boel Glaas, ”Kärleken finns för alltid kvar kvar” signerad Peter Grundström, ”När drömmarnas tid är förbi” som Mona Gustafson skrivit och ”Kärlek och längtan” av Lars-Erik Ohlsson och Keith Almgren. Lägg där till instrumentala ”Under ekars djupa grönska” och ”På röda rosor faller tårar” så har ni en fin dansplatta som passar perfekt för dansgolvet där hemma.

En mycket fin dansplatta som jag varmt kan rekomendera. Skivan säljs ute på Samzons danskvällar.

Lite Göteborgsbilder

23 Feb

gbgjan1601

För en tid sedan så besökte jag Göteborg med min bror. Här följer lite bilder från den resan.

gbgjan1602

gbgjan1603

gbgjan1604

gbgjan1605

gbgjan1606

gbgjan1607

gbgjan1608

gbgjan1609

gbgjan1610

gbgjan1611

gbgjan1612

gbgjan1613

gbgjan1614

gbgjan1615

Nostalgisk dansgala i Borås

19 Feb

dansgalaahaga106

Nu är det dags för ännu en härlig dansfest på Åhaga i Borås lördag 20 februari 2016. Nostalgisk dansgala med Sveriges mest legendariska band, Streaplers, som lockar stor publik efter över 56 år på vägarna. Dessutom unik återförening med den sångare som många nog personifierar med Streaplers och 70-tals nostalgi, nämligen Ove Pilebo. Han bjuder förstås på sina största hits ihop med sitt gamla band.

Ihop med Streaplers bjuder välkända Seastars också upp. Bandet firar 40-årsjubileum och lovar garanterat klackarna i taket.

Kvällens värd och konferencier är radio- och tv-profilen Thomas Deutgen, ihop med Jan Öjler.

Börja kvällen med härlig supé som du bokar via Åhaga.se
Klassisk skagentoast toppat med löjrom serveras på vårsalladsbädd.
Helstekt fläskfilé serveras med cognacsflamberad pepparsås, tvåfärgade honungsglaserade morötter samt ugnsbakad klyftpotatis.
Kaffe
Dryck beställs på plats

Excess med ny keybordist

18 Feb

hannesexcess
Foto: Excess

I Janauari tackade Mårten Nordström för sig som keyboardist i Excess orketer. Nu kan bandet stolt presenteras hans efterträdare. Det är Hannes Qvarnström från Gnesta som kommer ha koll på de vita och svarta tangenterna.
Hannes kommer göra sitt första jobb med Excess den 18 mars i Mörrum Folkets Park

Förändringar i Kindbergs

17 Feb

kindbergsanders16

Som vi rapporterat om tidigare så har bandets sångare och frontfigur Jocke Ekelund varit sjukskriven från bandet pga problem med stämbanden. Nu rapporterar bandet att Jocke redo att kliva in i turnébussen igen. Han är taggad och laddad som aldrig förr. Men för att ha det säkra före det osäkra så kommer man starta lite lugnt.

Som du kunnat läsa i föregående nyhet så har bandets basist Ola bestämt sig för att sluta.

Olas ersättare blir ingen mindre än Anders Wigelius som varit med i bandet under den tid Jocke varit borta från bandet. Han har kommit in i bandet som en frisk fläkt därför känns detta som en naturlig fortsättning säger grabbarna i bandet.

Den första spelningen med vår nya sättning blir på Rosella den 22/4.

Källa: Kindbergs

Ola slutar i Kindbergs

17 Feb

olakindbergs

Ola Jonsson som spelar bas och sjunger hoppar av bandet Kindbergs efter åtta händelserika år i bandet. Läs nedan vad han skriver på bandets facebooksida.

Som en del av er säkert sett o hört att jag nu hoppar av Kindbergs. Vill jag på detta sätt tacka alla för dom 8 fantastiska år jag varit med. TACK till Er alla fina dansare och publik ( både i Sverige o Norge ), arrangörer, Nöjeskällan (Mats), JH Formidling (Jan), skivbolag o producenter (Per Hasse Marcus), o sist men inte minst mina goa kamrater i Kindbergs Smiley smile. Vill även önska Anders Wigelius lycka till som min efterträdare, samt Jocke som nu är fit for fight igen (kul) Smiley smile. Må livet gå som en dans. Vi ses o hörs. PUSS&KRAM//Ola.

Skicka en hälsning till Ola via bandets sida på facebook

Elisa Lindström medverkar i Let´s Dance

17 Feb

Komikern Pia Johansson, Programledaren Linda Lindorf och Operasångaren Rickard Söderberg är alla klara för Let´s Dance 2016. Nu kan vi avslöja ytterligare ett namn. Det är dansbandsdrottningen Elisa Lindström från Töreboda.

Hennes karriär började 2005 när hon ställde hon upp i Lilla Melodifestivalen med gruppen Lali. Sen blev det dansbands för hela slanten och dom vann dansbandskampen 2010. Både 2011 och 2012 tilldelades hon Guldklaven i kategorin Årets Sångerska. Hon har även fått Sveriges radios specialpris för ungt uppstickarband 2011. 2013 kammade hon hem ytterligare en seger då som körledare i Körslaget i TV4. Året efter deltog Elisa Lindström deltog som soloartist i Melodifestivalen med bidraget ”Casanova”. Senast var hon programledare tillsammans med Thomas Deutgen för Tack för dansen i TV4. Frågan är om det kan bli ytterligare en seger för Elisa?

Elisa Lindström

Elisa Lindström

Dansbilder från Hedins i Storfors

15 Feb

Den 31/12 var jag till Storfors på dans. Orkestern som spelade var Hedins. Det blev en trevlig kväll med mycket folk. Bandet spelade som vanligt bra musik.
Jag tog lite bilder från kvällen som ni kan se här. Jag experimenterade lite med min kamera denna kväll. Blev helt okej bilder om ni frågar mig.

hedinsstorfv1601

hedinsstorfv1602

hedinsstorfv1603

hedinsstorfv1604

hedinsstorfv1605

hedinsstorfv1606

hedinsstorfv1607

hedinsstorfv1608

hedinsstorfv1609

hedinsstorfv1610

hedinsstorfv1611

hedinsstorfv1612

hedinsstorfv1613

hedinsstorfv1614

hedinsstorfv1615

hedinsstorfv1616

hedinsstorfv1617

hedinsstorfv1618

hedinsstorfv1619

hedinsstorfv1620

hedinsstorfv1621

Med Sandins på Kusmarks Folkets Hus

14 Feb

Kurt Sundin hade den goda smaken att åka till Kusmarks FH som ligger nån mil norr om Skellefteå. Där fick han en pratstund med bandmedlemmarna i Sandins orkester spelade där den 5 februari. Se hans trevliga inslag nedanför.

Casanovas tvingas ställa in i Gävle

13 Feb

casanovas15

Casanovas tvingas ställa in kvällens spelning på parken i Gävle p,g,a sjukdom. Arrangören Leif Vibron har förgäves försökt få fram ett ersättningsband med alla är uppbokade. Så ÅK INTE på dans i Gävle i kväll.

Så här skriver Leif på facebook:
Olyckan grinar oss i ansiktet….
Kvällens spelning på Parken i Gävle är inställd!
Casanovas är sjuka ! Jättetråkigt!
Influensan har slagit till på bandet!
Vi har letat efter ersättningsband, men alla möjliga är upptagna med andra spelningar ! Jättetråkigt!
Vi återkommer med nytt speldatum under nästa vecka!
OBS! Sprid detta till alla som ni känner snarast så att folk inte åker hit i kväll i onödan!
Tack på förhand!

Nästa dans på parken Gävle är 28/2 då Mannerz kommer på besök och spelar mellan 18.00 – 22.00

På konsert med Streaplers i Kungälv

12 Feb

konstreap01

konstreap02

konstreap03

konstreap04

konstreap05

Ett band som ligger mig lite extra varmt och hjärtat är ett band som såg dagens ljus 1959 i Kungälv. Man startade som en popgrupp och utvecklades senare till det vi idag kallar för dansband. Originalmedlemmarna var Gert Lengstrand på sång, Mats Alfredsson på trummor, Göran Liljeblad på gitarr, Håkan Liljeblad på bas och slutligen Lasse Larsson på klaviatur. För er som är någorlunda allmänbildade och musikintresserade har nog kommit på att det handlar om Streaplers. Detta band som blivit en institution inom svenskt musikliv. Säg bara ”Bara femton år”, ” Diggity Doggety”, ”Nyanser”, ”Till min kära”, ”Vad har du under blusen rut”, ”Bugga”, ”Lady banana”, ”Älskar älskar inte”, ”Alltid på väg” och det är många som kan sjunga med i dessa låtar. Och den sistnämnda låten ”Alltid på väg” är förresten titeln på deras konsert.

I December fick jag broder en förfråga från Streaplers om vi hade lust att komma ner till Kungälv och uppleva denna konserten live. Ja vad svarar man på en sådan fråga? Man svarar Ja så klart. Bara att ordna ledigt från jobbet. Tur att man har en sådan förstående chef som även han är inbiten Streaplersfantast. Så det blev till att boka in sig på ett tåg ner mot Göteborg där en hotell väntade på oss bröder. Jag hade gjort god research innan så jag visste att det var täta förbindelser mellan centrala Göteborg och Kungälv.

konstreap06

konstreap07

konstreap08

konstreap09

konstreap10

Startade resan strax efter sju på morgonen och landade strax efter halv elva i Göteborg. Jösses!! Tåget var i tid. Inte illa. Efter lite tittande i butiker och lunch på Burger King for vi sedan vidare mot Quality Hotell Panorama. Ett riktigt tjusigt hotell. Vi vilade lite och tog det allmänt lugnt. Ingen stress här inte. Vi var ju ute i god tid. Strax innan klockan fem stod vi klara och uppsnofsade på väg mot Kungälv. Att vara ute i god tid lönar sig då det var lite trassel med en buss. Men vi landade i ändå i Kungälv en och halvtimme innan konsertens början. Gångavstånd från stationen till Mimers hus som var lätt att hitta. Ett mycket fint kulturhus som man restaurerat . Mycket tjusigt. Vart skall man ha en konsert om inte i hemstaden. Där allt tog sin början en gång i tiden.

konstreap11

konstreap12

konstreap13

konstreap14

konstreap15

En styrka är att man i Streaplers aldrig profilerat sig så starkt med en enda sångare. Sten & Stanley har Sten Nilsson, Thorleifs har Thorleif Torstensson, Flamingokvintetten har Hasse Carlsson och Lasse Stefanz har Olle Jönsson. Här har man kunnat byta sångare genom åren samtidigt som man hållit sin stil och profil. Det är en enorm styrka anser jag. Jag vågar nog påstå att inget band som skulle klara av det lika bra som Streaplers har gjort. Dom alltid varit som ett enda band. Man skulle kunna skriva spaltmeter med historik om dessa grabbar som vanligt med om så otroligt mycket. Men jag tänkte koncentrera mig mer på konserten som jag upplevde.

konstreap16

konstreap17

konstreap18

konstreap19

konstreap20

konstreap21

konstreap22

konstreap23

I väntan på att konserten skulle ta sin början så träffade vi en av huvudpersonerna. Kjetil Granlie trumslagare och sångare i Streaplers som också är en av de som bjudit ner mig och min broder. Han blev så glad att se oss och vi blev förstås glada av att se honom med. Lite snack med honom blev det. Sen så dök Thomas Engström som är ansvarig för denna konsert . Han ligger även bakom Flamingokvintettens bejublade konsert, den stora dansbandsboken, samt många andra dokumentärer inom pop och dansband.

konstreap24

konstreap25

konstreap26

konstreap27

konstreap28

Denna konsert var helt utsåld fullsatt salong. Man hade tidigare på dagen släppt några biljetter som tog slut i nafs. Klockan passerade halv åtta och ljuset släcktes ner i lokalen så började musiken och ridån gick. Där stod de, idolerna Streaplers. ”Alltid på väg” från plattan med samma namn som släpptes 1973 fick inleda det hela. Det är svårt att sitta stilla då Streaplers drar igång med sån god fart. Anders Larsson hängde på med klassikern ”Rock´n Robin”. När denna låt tog slut räknade Kjetil in och sjöng själv ”Skattlösa bergen”. Så hade Streaplers sångare presenterat sig. Det är inte alla band som lyckas få ett helt konserthus i gungning men Streaplers kan detta. Det är imponerade vilken låtskatt dom har att ösa ur. Även om ingen av originalmedlemmarna är kvar i bandet har man väl bevarat soundet och det karakteristiska soundet som är unikt för Streaplers.

konstreap29

konstreap30

konstreap31

konstreap32

konstreap33

Det var en härlig syn att se en fullsatt konsertlokal. Det var även fin besök av bröderna som startade Streaplers, tvillingarna Göran och Håkan Liljeblad med sällskap med en de populäraste sångarna hos gruppen genom åren Ove Pilebo. När dessa herrar presenterades blev det värdiga stående ovationer. Det är ju fantastiskt när man tänker på vad dessa herrar varit med och skapat.

Den ena hitlåten avlöser den andra. Man har en perfekt balansgång mellan gammalt och nytt. Lagom med snack mellan låtarna är det. Flera gånger under kvällen bevisar medlemmarna i bandet vilka instrumentalister man är. Henrik Göranssons gitarrspel i låten ”En afton vid Mjörn” ger en otaliga ljuvliga rysningar genom kroppen. Minst lika bra som om Göran skulle ha gjort den. Jag behöver väl knappast berätta om vilka applåder och ovationer han rev ner. Jag tror till och med han blev lite smått rörd. Även Anders Larsson visade vilken utmärkt keyboardist han är låten ”Happy Piano”. Det var kul att höra en massa låtar som de normalt inte spelar ute på en danskväll.

konstreap34

konstreap35

konstreap36

konstreap37

konstreap38

Man hade kvällen till ära förstärkt bandet med en ”gammal bekant” som otaliga gånger förstärkt Streaplers vid speciella tillfällen. Det var nämligen Arne Österlind som spelade steelguitar med den äran hela kvällen. Ni har kunnat se honom ibland annat Bingolotto där Streaplers varit med flera gånger. En annan person som också skall ha stort cred är Gunnar Åkerlund som skruvade ljud denna kvällen. Ett mycket proffsigt och behagligt ljud. Tillsammans med en mycket läcker ljussättning gjorde det konserten ytterst proffsig.

Sammanfattningsvis var det ett superfin konsert med ett av dom bästa och största dansband vi har i Sverige idag. Få dansband kan man mäta sig med den musikaliska resa som Streaplers gjort. Tycker konserten speglade deras karriär på en värdigt sätt från de första trevande tonerna till dagens Streaplers. Och det skiljer sig inte speciellt mycket skulle jag vilja påstå.
Slutligen vill jag ta tillfället i akt och tacka Kjetil Granlie Kenny Samuelsson som bjöd ner oss till Göteborg. Stort tack även till Henrik Göransson, Per Lundin, Anders Larsson och Arne Österlind för en underbart trevlig konsert. Stort tack till Thomas Detta kommer man leva länge på. Tusen tack än en gång samtliga inblandade.

konstreap39

konstreap40

konstreap41

konstreap42

konstreap43

Efter konserten blev vi skjutsade till hotellet av Kjetils snälla fru Ulrika och en kompis till henne som heter Camilla. Tack tack tjejer. Tillbaka på hotellet tog vi spårvagnen in till city för att koppla av med lite dryck. Vi hamnade på en hårdrocksbar som heter ”Lilla London”. Musiken till trots så var det en trevlig kväll. När vi kände oss färdiga tog vi spårvagnen tillbaka till hotellet och sussade gott i våra sängar.

Två nöjda och hungriga bröder var det som vaknade till en underbar morgon. Vi fräschade till oss och gick i raskt takt mot matsalen. Oj vad mycket gott det fanns, fil, korv, bacon, äggröra, goda ostar, korv och en massa andra läckerheter. Det smakade perfekt. Frukosten gör mycket för att resten av dagen skall bli bra. Sen gick vi upp för att vila en stund på hotellrummet. Sen gick ner för att checka ut från hotellet. Utanför mötte vi upp några trevliga dansvänner som kommer från Uddevalla. Vi for i väg mot ett konditori för att ta en fika. Så mysigt och slå sig ner med en semla och en läsk. Efter detta besökte vi feskekörka och saluhallen. Alltid lika trevligt att träffa er Märta och Jessica. Hälsa Kjell så mycket.

konstreap44

konstreap45

konstreap46

konstreap47

konstreap48

När vi vinakt av våra vänner tog vi och åkte lite spårvagn till centralen för att göra oss av med vårt bagage. Sen blev det lite shopping. Jag handlade en del i lite butiker som vi inte har här i Värmland. Lite mat blev det på en fin restaurang. Efter maten tog vi de sista bilderna innan vi gick till centralstationen dels för att hämta ut våra väskor sedan se från vilket spår vårt tåg skulle gå. Det var två överlyckliga bröder vinkade adjö till Göteborg steg på tåget så upprymda och glada så lyckliga för konserten och dessa trevliga dagar i Götet.

konstreap49

konstreap50

konstreap51

konstreap52

konstreap53

konstreap54

konstreap55

konstreap56

konstreap57

konstreap58

konstreap59

konstreap60

konstreap61

konstreap62

På Ålandskryss med Jontez och Claes Lövgrens

10 Feb

birkakryssjan1601

birkakryssjan1602

birkakryssjan1603

birkakryssjan1604

birkakryssjan1605

Ibland kan det vara skönt att komma bort från vardagens alla måsten och rutiner. Så vad kan passa bättre än en kryssning med till exempel Birka Stockholm. Vi hade ett presentbrev broder och jag som vi tänkte utnyttja. Spanade in spelplanen för Birka och hittade en kryss där Jontez och Claes Lövgrens spelade. Så det blev att ansöka om ledighet på våra jobb och sedan boka in oss. I mitten av januari så for vi väg mot Stadsgårdskajen. Efter en matpaus med underbar buffé på Rasta i Arboga kom vi fram i mycket god tid till terminalen.

birkakryssjan1606

birkakryssjan1607

birkakryssjan1608

birkakryssjan1609

birkakryssjan1610

Vi passade på att besöka ”Fotografiska” eftersom det var en stund kvar tills båten skulle avgå. Vi såg bland annat fotoutställningar med bilder av bland annat ”Martin Schoeller” med Up Close, Magnus Wennman / Aftonbladet Där barnen sover och Guy Bourdin med utställningen Avant-Garde. Samtliga utställningar var mycket sevärda och ett besök rekommenderas.

Strax efter halv hem var det ombordstigning på båten. Vi steg ombord och gick ut på däck för att försöka få några fina Stockholmsvyer i kvällsskrud. Med facit i hand blev det en del bra bilder som ni kan se här i bloggen. Stockholm är riktigt fint och det finns massor att fotografera.

birkakryssjan1611

birkakryssjan1612

birkakryssjan1613

birkakryssjan1614

birkakryssjan1615

När vi kändes oss färdiga installerade vi oss i vår fina hytt på våning nio. En mycket fin och fräsch utsideshtytt med tillfällig utsikt över Söders höjder. Det är något visst med söder på Stockholm tycker jag. Vi passade på att ta lite bilder innan vi hoppade in duschen och sedan svidade om till finstassen. Vi hade boka en middagsbuffé direkt efter avgång. Jag tycker det är bra att äta på en gång så har man kvällen fri sen för andra aktiviteter. Personligen tycker jag att maten på Birka har blivit mycket bättre mot vad den var för några år sedan. Det blev först en tallrik med lite kalla rätter och sen en med varma. Skönt att bara koppla av med god mat och bara vara. På desertbordet fann jag lite glass som jag med god aptit tog mig för utav. Kul när det fanns något för en allergiker som mig. Tack för det Birka.

birkakryssjan1616

birkakryssjan1617

birkakryssjan1618

birkakryssjan1619

birkakryssjan1620

Efter att vi smällt ner allt mat och kände oss belåtna drog vi oss i sakta mak mot Club Maritim. Här finner du Birkas största bar, scen och casino. Söndag till torsdag är det en danssalong med dansband som spelar och inbjuder till svängom. Fredagar och lördagar finns både partyband och dj på plats. På Birka har man dessvärre dragit ner på dansbandens medverkan på båten. Lite trist då jag vet många som reser just för att det är dansband ombord. Men det är ju deras beslut. Nu var vi alla fall ombord och skulle njuta av trevlig dansmusik till tonern av Jontez och Claes Lövgrens. Två band som passar perfekt tillsammans. Dom kompletterar varandra riktigt bra.

birkakryssjan1621

birkakryssjan1622

birkakryssjan1623

birkakryssjan1624

birkakryssjan1625

Först ut på banan var Claes med tillhörande Lövgren som efternamn tillsammans med sina spelkamrater. Det blev en sista koll innan Classes hängde på sig med dragspelet. Vipps så var det igång med den fina dragspelssmyckade låten ”Marseille”. Kul att se så många glada ansikten på golvet. Som vanligt var det toppenstämning och bättre skulle det bli. Efter ett tag så kom killarna i Jontez upp på scenen med sångare Ole Hansen i spetsen. Jonathan satte sig nöjd till rätta bakom trummorna och räknade in till deras första dans. Håkan stod tryggt med basen medans Conny Ohlson satte sig ner bakom sin pedal steel och spelade så vackert. Jösses vilken musiker han är.
Härligt återseende av båda banden som växlade och spelade nonstop fram till klockan två på natten.

birkakryssjan1626

birkakryssjan1627

birkakryssjan1628

birkakryssjan1629

birkakryssjan1630

Vi gick runt lite och lyssnade på lite annan musik som det bjöds på båten. Vi fann Birkas nöjesteam som bestod av Anna-Klara Folin, Patrik Grönlund och Jesper Andersson. Dom hade ”På Begäran” där de framförde publikens önskelåtar. Man fick skriva ner på en lapp lägga i en låda. Sen drog dom en lapp och kunde dom spelade dom låten på lappen. Och kan ni tänka er att sista låten ut i deras program var just den låt som broder och jag önskade. ”Himlen är oskyldigt blå” av Ted Gärdestad. Oj grabbar vilken låt sade Jesper då han drog vår lapp. Kanske blev han lit överraskad över att två relativt unga grabbar önskade en så låt. Men jag tycker det är så himla fin, Det räcker med att bara lyssna på den fina texten.

birkakryssjan1631

birkakryssjan1632

birkakryssjan1633

birkakryssjan1634

birkakryssjan1635

Åter i danshallen var det ful fart på dansgolvet till de lövgrenska tonerna. Calle var i full färd med att berätta musikaliskt att ”Gammal kärlek rostar aldrig”. Och jag tror han har väldigt rätt i detta. Så var det dags för att för sista gången i kväll lämna lämna över till Norrköpingsbandet Jontez med stående ovationer och jubel. Härligt att se så många som orkade distansen ut till klockan två. När dom sista tonerna ebbat ut applåderade vi in dem till en extralåt. Och blev inte något extranummer? Nä. Tycker det var lite sniket. Här har broder och jag åkt över 35 mil enkel resa och inte ens ett extranummer. Skämt å sido. Jag hoppas ni förstår att jag skojar. Båda banden som spelat har varit enorma och jag beundrar dem verkligen som orkar hålla i gång som dom gör på scenen och dessutom flera dagar i rad. Innan vi gick och lade oss blev det lite småprat med bandet om musik, branschen och lite av varje. Jag tror inte vi löste några världsproblem men roligt hade vi i alla fall. Efter ett tag så pockade klockan på uppmärksamheten.

birkakryssjan1636

birkakryssjan1637

birkakryssjan1638

birkakryssjan1639

birkakryssjan1640

Pigga och fräscha efter en morgondusch steg vi upp för att käka lite sjöfrukost och ta del av dagens program som bestod av musikquiz, shopping, dans och en del andra trevligheter. Vi högg in direkt på ägg bacon och korv köttbullar, rostat bröd, ostar och diverse andra läckerheter. Man bara bjöd av det fina vinterlandskapet utanför fönster. Sedan bar det ner till Taxfree för att handla lite med hem. Jag är inte så mycket för godis men köpt ändå lite med mig hem. Jag avstod från att köpa alkoholhaltiga drycker då jag avsåg att det prismässigt inte var värt att slita och släpa med detta hem även om det var lite smått frestande.

birkakryssjan1641

birkakryssjan1642

birkakryssjan1643

Efter shoppingen bar det av till musikquizen. Och med facit i hand gick det gick bra för oss bröder. Vi körde lite teamwork och lyckades var och en at skrapa ihop 9 poäng av 10 möjliga. Det vi lärde oss var att Agnetha Fältskog är från Jönköping. Det kommer jag aldrig att glömma. Du kan väcka mig mitt i natten och svaret kommer lika blixtsnabbt som om ni skulle fråga efter mitt personnummer. Annars var det en lagom svårighetsgrad på frågorna.

birkakryssjan1644

birkakryssjan1645

birkakryssjan1646

När quizen var avklarad gick vi upp på däck igen för att fota lite mer bilder. När man kryssar till Åland är Stockholmsskärgård så fantastiskt vacker att kryssa igenom. Och även fast det var vinter så fick vi en del fina bilder. Vinterskärgården har sin charm den med. Sedan började dansen igen. Först ut var Claes Lövgrens som inledde med mycket fina”Ljus och värme”. Grabbarna var glada att se oss igen. Andy sjöng ”Tänd ett ljus i fönstret”. Med sån känsla som alltid. Lövgrens var framme vid sin sista låt. De bjöd på ett bejublat rockmedley där Jontez inte var sena att haka på. Fräckt att se båda banden spela samtidigt.

birkakryssjan1647

birkakryssjan1648

birkakryssjan1649

Vi satte och sen och kikade på den fina utsikten till tonerna av den fina och underbara musiken. Jontez började smyga igång med en fin låt som jag tror det flesta dansband spelar eller någon gång spelat. Det var den välkända låten Främling. Allt medan båten sakta kryssade mot Stockholm. Tiden den gick och vi började så sakta närma oss Stockholm igen efter ett mycket trevligt dygn ute på Ålandshav. Vi tackade både Jontez och Claes Lövgrens ordentligt innan vi gick ner till hytten för att plocka ihop våra saker. Sedan väntade bara en lång bussresa hem till Värmland igen.

Skivrelease för Janders orkester

10 Feb

janders16

I slutet av februari är det Premiär för dansen på Väven i Umeå. Med mer än 50 års turnerande och en rykande färsk skiva bjuder bandet Janders upp till dans och skivrelease på Väven. Det blir en fullspäckad premiärkväll med dans hela natten lång. Självklart finns det möjlighet att köpa bandets nya skiva ”Våra bästa år”
Det blir en helkväll med dans, skivsläpp och massa annat spännande.

Förköp: 200kr
Vid dörren: 220kr
Vid köp av biljett finns möjlighet till specialpris för boende på www.umehotel.se
För mer information och bokningskod kontakta Kulturreceptionen, Väven på 090-16 33 10

Twilights spelar vidare under nytt namn

9 Feb

pergorans
Foto/Copyright: Per-Görans

Det är tufft att driva dansband idag. Speciellt om du tillhör dom lite mindre kända. På vissa sidor har man kunnat läsa att bandet Twilights lagt ner. Detta är en sanning med modifikation. Bandet spelar på som vanligt fast med det nya namnet Per-Görans orkester. Samtliga inbokade jobb framöver kommer att genomföras som planerat.

Bandet hälsar att man fått en hel del nytt material av bland andra Mats Ymell, tre riktigt bra låtar. Bandet ser ljust på framtiden och hoppas att fler skall hitta ut till dansbanorna där dom spelar.

Per-Görans spelar det dom själva kallar ”modernmogen” dansmusik!! Deras måtto är att varje spelning ska vara en glad och trevlig upplevelse för danspubliken! Man använder inga bakgrunder eller andra hjälpmedel, utan spelar absolut live, något som de tror danspubliken uppskattar.

Skåningarna satsar friskt framåt

9 Feb

skaningarna

När Joel slutade i Donnez som trummis började föddes idéerna till att starta upp något nytt i mindre skala. Det hela mynnade ut i duon Skåningarna som han startade upp med Mats Gustafsson som då hade slutat i Canyons. Nu har man utökat duon till en kvartett och satsar friskt framåt. Genuin mogen dansmusik med sväng är det som står på menyn. Bandet har fått kontrakt med Nöjeskällan och kommer medverka på deras dansforum i Huskvarna söndagen den 13 mars.

Följande medlemmar ingår i bandet:
Joel Andreasson – Sång och Gitarr
Mats Gustafsson – Klaviatur,Dragspel och Sång
Rickard Alerstedt – Steelguitar, Gitarr och Sång
Håkan Larsson – Trummor

Detta med källkritik

9 Feb

kallkritik

Det är lite tragiskt i bland när man läser nyheter och annat som folk skriver på internet och delar. Man undrar om någon har någon liten uns av källkritik. Jag slog föresten upp ordet för att se vad man kan läsa om det. Och fann bland annat detta.

Källkritik är en kritisk granskning av källmaterial och en bedömning av trovärdigheten av påståenden som ges i en informationskälla. Källkritik är en central vetenskaplig metod för att bedöma vilka uppgifter från en uppgiftslämnare som är trovärdiga.

Källkritiken består av ett antal kriterier som ursprungligen utvecklades för historievetenskapen, för att värdera vilka uppgifter i historiska och religiösa dokument som är myter eller propaganda, eller har förändrats genom muntlig berättartradition, och vilka som är sannolika.

Källkritiken har även visat sig vara användbar inom andra vetenskaper, av journalister och författare,[1] och av alla som försöker skapa sig en bild av verkligheten ur samhällets informationsflöde.

Jag är alltid lite skeptisk ibland när man får en del information tillsänt sig. Och i den mån jag kan försöka jag kollla upp riktigheten i saker och ting innan jag delar på facebook och skriver här i min blogg.

Deléns till Danshallen Karlskoga

8 Feb

delens15

Nu på fredag gästas Danshallen Karlskoga av ett härligt gäng från Skåne. Det är dom underbara grabbarna i Deléns som gästar danshallen med sin fina musik. Flera som jag träffat undrar vad för sorts musik dom spelar. Jag kan berätta då att dom spelar fantastiskt god och fräsch mogen dansmusik. Sådana där musik som gör att man inte kan sitta still när man hör den. Så snöra på dig dansskorna och kom till Karlskoga och Danshallen. Kl 19.00 räknar Philip in till aftonens första dans.

Platina med välgörenhetssingel

7 Feb

fantasi-cd

Nu släpper Platind Duo sin singel ”Fantasi” som jag har fått vara med och gjort omslaget till. Platina är duo från Gästrikland som gör runt 100 spelningar per år, oftast som partyband men ibland även som trubadurer eller dansband. Nu släpper vi singeln Fantasi på iTunes, Spotify och Google Play. Alla intäkter från försäljning och streaming går till Kung Över Livet och deras välgörenhetsgala på Oscarsteatern i Stockholm den 24 april, där Platina även medverkar och spelar låten.

Kung Över Livet är en ideell förening som har startats av föräldrar till barn med olika Neuropsykiatriska Funktionshinder.

Mer information: http://fantasi.platinamusic.se

Blender vinnare med ”Me Amore”

6 Feb

blendercd15

Idag delades musikpriserna ut på Manifestgalan. Vinnare i kateogrin dansband blev Blender och deras album ”Me Amore”.
Bandet som spelar på Vemdalsskalet kunde inte ta emot priset. I stället var det Micke ”Syd” Andersson i Gyllene Tider som tog emot priset åt Blender.

Motiveringen löd:
”Vinnaren har med eget koncept mycket målinriktat byggt upp ett tydligt varumärke med stark profil. De har en förmåga att ständigt leta fram låtmaterial som förnyar intrycken för lyssnaren och dansaren, samtidigt som de bevarar bandets musikaliska signum och originalitet – där sången är en mycket viktig del.
Genom att för första gången själva producera sitt album har de tagit ännu ett stort steg i sin utveckling.”

Stort grattis säger vi till Blender!

Källa: Fjl.se

Sambandet har lagt ner

5 Feb

sambandet
Foto/Copyright: Sambandet

Dansbandet Sambandet ifrån Gävle är nerlagd. Bandet hade ett möte den 23:e januari där man gemensamt kom fram till att lägga ner bandet. I tider som dessa kan det vara tufft att turnera runt som deltidsdansband. Vi tackar Sambandet för de år som dom existerat som dansband.

Svantes överraskade i Storfors

4 Feb

svantesstorf01
Samtliga foton i repotaget: Markus Redman

Det är en del band man tänker att man vill höra live men det har liksom inte funnits tillfälle. Ett av dessa band har varit Svantes. Men nu när dom var i Storfors passade det perfekt att åka dit och lyssna på dem och ta sig en svängom. Jag hade innan bara hört gott om denna orkester. Svantes är en trio från Säffle som är flitigt anlitade på danser i mellansverige Spelplatserna är folkets hus och parker, hembygds och bygdegårdar, samt privata feste. Bandet spelar mogen dansmusik med inslag av gammeldans. Man har lång och många års erfarenheter av att spela upp till dans. Bandet består av Jimmy Gustafsson som sjunger och spelar gitarr, Thomas Olsson på klaviatur, trumpet och spång samt Gunnar Svensson på saxfon, gitarr och sång.

svantesstorf02

svantesstorf03

svantesstorf04

svantesstorf05

”Hello Mary Lou” inedde danskvällen denna förtjusande vintersöndag. På ett kick var dansgolvet fullt med glada dansare från när och fjärran. Det märkstes direkt på applåderna att Svantes musik är uppskattad. Lite lugnt blev det på detta i låtarna ”Till min kära” och ”Är du min älskling än”. Två klassiska dansbandslåtar som inte går av för hackor precis. Jag gillar Jimmys röst. Har ju tidigare hört honom så jag visste ju lite på förhand hur bra detta skulle bli. Han har bland annat sjungit i Cliptons, Hobbies och Benjamins o rkester. Gunnar var med och startade Sejns orkester 1960 som senare bytte namn till Keith Elwins orkester. Vad Thomas gjort tidigare har jag dessvärre ingen pejl på.

svantesstorf06

svantesstorf07

svantesstorf08

svantesstorf09

”Release me”och ”Livet har varit gott mot mig” är det dags för nu. Lugnt kryssar dansparen runt på dansgolvet. Så var det då dags för kvällen första gammaldans som blir en shottis. ” Ska Vi Dansa Schottis” började man med. En låt som kanske är mer känd som jullåten ”Mössens julafton”. En fröjdär det att se dom som verkligen kan dansa gammalt. Efter detta blev det lugna tongångar igen. Lite norsk musik stod på menyn ”En slant till trikken hjem” och efter det Tom Jones klassiker i ”Green green grass of home”.

svantesstorf10

svantesstorf11

svantesstorf12

svantesstorf13

På det stora hela var detta en lyckad kväll om än lite kylslagen trots att vi var inomhus. Det verkade lite som att man hade lite problem med värmen inomhus denna kväll. Kanske inte så konstigt med tanke på den utomhustemperatur som rådde ute. Det var så pass kallt i lokalen att man fick stämma om instrumenten. Men det var varmt och hjärtligt på dansgolvet ändå och glada leenden. Inte så konstigt kanske med den fina dansmusik som det bjöds på från scenen.

svantesstorf14

svantesstorf15

svantesstorf16

svantesstorf17

Jommy som är sångare myntade ett utryck en gång att har man inte spelat låten ”Främling” så har man inte spelat i ett dansband och det kanske ligger någontng i detta. Självklart så spelade dom denna låten följt av den vackra ”Natten tänder sina ljus”. En sak som alltid är trist är att tiden går så fort när man har roligt. Man kan knappt blinka innan vi var framme vid sista dansen. Lugnt och kramvänligt blev det som sig bör. Efter dansen blev det lite fotografering. Tack Svantes för en mycket trevlig kväll. Hoppas våra vägar korsas snart igen.

svantesstorf18

svantesstorf19

svantesstorf20