En tur till Ölme kyrka

23 jul

Idag blev det en tur till Ölme kyrka och Lundsholmsparken.

Ölme kyrka är en vitputsad stenkyrka belägen på en kulle omgiven av odlad slätt 2 km väster om Ölme, Värmland, i Kristinehamns kommun, cirka 12 km väster om centralorten Kristinehamn. Den tillhör Ölme församling i Karlstads stift.

Kyrkan uppfördes 1787-1788 av byggmästare Gustaf Westman som ersättning för en om- och tillbyggd medeltidskyrka av sten. Den nya kyrkan murades av sten med vitputsade väggar både ut och invändigt som genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Kyrkan är byggd med ett rektangulärt långhus med segmentformade utbyggnader såväl i väster som öster, den förra innesluter tornkroppen medan den senare inrymmer koret. I samband med renovering av byggnaden 1927 byggde man till en sakristia på långhusets nordsida. På kyrkogården står ett timrat bisättningshus som troligen härrör från 1700-tal och utgör ett av landskapets äldsta ännu bevarade byggnader.

I Lundsholmsparken brevid Ölme kyrka finns en paviljong som är ett lusthus från 1700-talet. Här hittar du också ett magasin (från Ölme Prästgård) med en utställning av gamla jordbruksredskap.


Publicerad: 2018-07-23 13:55:19

En tur till Östra Ämtevik

23 jul

I söndags skulle vi till Kil och lyssna på Erik Lihm och Britt-Enders. Då vi var lite tidigare föreslog pappa att vi skulle ta oss en tur och köpa en glass så länge. Det hela slutade med att vi hamnade i Östra Ämtervik en bit utanför Sunne.

Östra Ämterviks socken i Värmland ingick i Fryksdals härad, uppgick 1963 i Sunne köping och området ingår sedan 1971 i Sunne kommun. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Östra Ämterviks församling och för de borgerliga frågorna bildades Östra Ämterviks landskommun. Landskommunen uppgick 1952 i Stora Sunne landskommun som 1963 uppgick i Sunne köping som 1971 uppgick i Sunne kommun.

Östra Ämterviks socken ligger nordväst om Karlstad öster om Mellanfryken kring ån Ämtan och sjöarna Gårdsjön och Skacksjön och med sjön Visten i öster. Socknen har odlingsbygd i ådalen och invid några av sjöarna och är i övrigt en kuperad skogsbygd med höjder som når över 200 meter över havet

Här blev det en glass vid Prästbols handel och café. De har ett litet sortiment av matvaror också förutom cafédelen. Förr var det det större sortiment på livsmedel med i början av året begärde Östra Emterviks lanthandel sig själva i konkurs. Oerhört trist med butiker på landet som tvingas lägga ner. Det gäller att vara lojal mot sin butik.

Men nu har det som sagt en handel och café som är mycket trivsamt. Trevlig personal. Mycket goda bullar och god glass. Väl värt bett besök.

Sedan vill jag även passa på att tipsa om att det finns en mycket fin fotbollsanläggning här. Prästbols IP. IS Emtarna heter föreningen som huserar här. De bildades 28 juli 1942. I dag har de ett A-lag som spelar i div Div 6 norra herrar tillsammans med lag som Rinns AIK från Torsby, IFK Edebäck-Uddeholm, Lesjöfors IF, Sörby IK från Lakene, Ekshärads BK och Bäckalunds IF för att nämna några. Ni utsocknes vet nog inte vart alla dessa platser ligger. Men ta då google till hjälp.

När vi kändes oss klara kryssade vi sakta mak tillbaka till Kil och Fryksta gamla station.


Publicerad:

Varm och härlig danskväll med Matz Bladhs

23 jul

Efter lite ”semesterupphåll” på Upperudslogen så var det åter dags att hålla lite dans igen. Denna gången var det kavaljerna från Falkenberg som skulle komma på besök. Matz Bladhs eminenta kapell med nye sångaren Ole Hansen vid mikrofonen. Liksom tidigare danskvällar stod solen högt på himlen och kvicksilverhalten är hög. Frågan är om det var för varmt för att folk skulle få för sig att fara på dans? Med facit i hand kom det folk från när och fjärran. Det blev säsongsbästa för Bladhs.

Denna gång kom det med en ny sångare i bagaget. Ole Hansen som tidigare var med i Jontez har tagit över mikrofonen efter att Conny Nilsson under hösten 2017 aviserade att han kommer hoppa av bandet. Ett mycket bra val om ni frågar mig.

”Tänker du på mig i ensamhet” fick inleda denna danskväll med Matz Bladhs följt av ”Natten tänder sina ljus”. Lugnt och stillsamt som sig för i första dansen. Lite snabare tongångar i dans två ”Dags att börja om” sedan tar Lollo och sjunger ”Tänk om världen vore min”. Så var danskvällen igång på riktigt.

Ole skötte sig med den äran när han sjöng så fint. Det fanns säkert lite nervositet också. Men det ska det göra efter att komma in som ny sångare i en orkester. Det bjöds på massa låtar från deras skivor. En lugn dans bytte sin plats med en snabbare dans.

Tiden gick framåt och vi närmade oss kvällens paus. En halvtimmes pausvila med mycket gottigt som arrangören Anette med personal bjuder på. Vilka fantastiska smörgåsar och sockerkaka fanns där också. Vi satt och småpratade med grabbarna om allt möjligt. Jag och broder passade på att berömma dom ordentligt för hur bra det lät när de spelade. Sedan var det så dags för Bladhs att åter börja spela. Vi dukade av som vanligt och bar in all disk i köket till Annette och hennes fantastiska personal.

Uppe på logen var det full fart. Varmt och svettigt värre. Jag förstår inte riktigt hur det orkar i värmen. Men det är duktiga som orkar hänga i. De bjöd på en helt ny låt med Ole från deras kommande skiva. ”Bara ett ensamt hjärta” heter låten som de gjort på en färsk singel. En mycket bra låt i typisk Matz Bladhs anda. Låten är skriven av Henrik Sethsson, Kalle Blomqvist och Thomas Deutgen. Ett mycket gott hantverk.

Applåderna var många och långa. Tiden går så fort då man har trevligt. Nicklas som sköter mellansnacket berättade att ja kära publik en del tittar på klockan tänker nu är det snart slut. Vi vill rikta ett stort TACK till Annette och personalen Sveriges bästa arrangör vilken omsorg när vi kom hit fick vi en rejäl god pannkakstårta bullar dricka kaffe kakor bullar, middag ja listan kan göras lång. Tack vi älskar Upperudslogen så enormt mycket. Och jag stämmer in. Tack Matz Bladhs för underbar musik som ni bjuder på. Vi ses framöver på dansbanorna. Nu laddar vi om inför dansen med Donnez den 4 augusti.


Publicerad:

Het gatublues i Kristinehamns centrum

23 jul

Här följer lite bilder från den gatublues som arrangerades i Kristinehamn den 21 juni.

Varje år arrangerar Kristinehamns Bluesförening en festival här i Kristinehamn i dagarna två, En festival som växt och blivit mycket omtyckt bland deltagarna artister och publik. Denna hålls på Ölme Diversehande i Kristinehamn.

Men ingen bluesfestival utan lite gatublues. I år kallade man det för bluesjam. Det var Mercury Bluesband som stod för underhållningen. Sen var det olika musiker som anmält sig och som ”hoppade på tåget”. Det blev en riktigt trivsam dag på stan. Otroligt duktiga musiker.

H


Publicerad: