Om dansband

dansbandinfo01

Inledning
Dansbandsmusik som begrepp är tämligen ny. Men egentligen är dansmusik bara en sorts förfining av gamla dans till fiol och dragspel. År 2004 är dansband mer aktuellt än någonsin i Sverige. Varje vecka går över 500 000 svenskar ut på dans. Så den som säger att pardansen är död vet nog inte vad han pratar om. Jag hade tänkt berätta lite om dansband och dess musik. Varje musikstil är även en livsstil. Som till exempel hiphopen som inte bara är en musikstil utan också en livsstil, man bär lite tuffa hiphopkläder etc. Det kan för vissa vara likadant med dansbandsmusiken. Det finns olika typer av dansbandsfolk. Vi har dom som ibland kallas för ”amatörer”. Dom som kommer ikontakt med dansband på fester, bröllop och midsommar. Sen har vi dom som går ut och dansar på dansställen. Vissa går ut 1-2 gånger i månaden, andra varje vecka, och sen har vi dom som går ut 2-3 gånger i veckan. Det finns folk som följer sina dansband land och rike runt. Kollar i deras spelplaner vart dom spelar, och sedan åker dit. På senaste tid har det blivit liksom en uppdelning när det gäller dansare även på dansgolvet. Man kan liksom gruppera upp dem där på golvet. Kostymnissar, ”vanliga Svensson” och sportdansarna. Just sportdansarna utmärker sig lite ibland. Dom kommer ofta till dansen med sin handdukar och sportdrycksflaskor. Dansar hela kvällen. Buggar ofta mycket bra, eftersom dom gått buggkurser. Sen finns det en liten skara som åker på dans, bara för att lyssna på musiken. Just musiken fyller, liksom dansen en mycket viktigt social del.

dansbandinfo02


Att vara dansbandsmusiker

Att turnera som dansband är i dag mycket tufft, och för att överleva krävs mycket. Bland annat bör du ha tålamod, vara stresstålig. Det tar för vissa väldigt lång tid innan dom slår igenom och blir kända. Men får man ”jobba med rätt sorts folk” så blir det oftast bra. Men det är få dansband förunnade att få jobba med en ”Bert Karlsson”. Dom växer inte på träd precis. Man kan dela in dansbanden i olika kategorier, heltidsband, deltidsband, hobbyband. Man brukar ibland prata om A och B-band. Vissa band spelar bara för att det är så himla kul, och strävar inte efter ”att slå stort”. En del har svårt att förstå att en del dansbandsmusiker har detta som jobb. Om man tänker efter är det ett rätt slitsamt jobb att vara dansbandsmusiker.

dansbandinfo03

Slit och släp
Du åker i en turnébuss från stad till stad, kors och tvärs genom hela Sverige, gör kanske någon avstickare till Norge eller Finland. Som exempel kan man ta Lasse Stefanz som kommer från Kristianstad, dom har sedan dom skaffade buss på 70-talet kört ca 164 000 mil eller månen tur och retur 2,5 gånger som motsvarar cirka 20 075 timmar. Då gäller det att man tycker om att åka buss. Tänk även på att detta gör dom året runt, så dom får brottas med olika väglag.

Sen så har du en utrustning som väger flera ton som skall packas upp och ner varje kväll. Du spelar normalt fyra timmar (från klockan nio till klockan ett). Så det är ett evigt packade upp och ner. Vissa av dom större bandet har folk anställda som åker med just för att ”rodda” som det så fint heter. Alltså att se till att få upp och ner utrustningen. Här spelar arbetsmiljön en viktig roll. Jag vet många dansband som ibland svär över att det är för dåligt med packutrymme osv. Till exempel på Luleå Stadshotell där orkestern får köra ner i ett trångt garage och sedan lasta ur utrustningen och kör upp den via en liten hiss. Det verkat inte alls kul. Men här i Kristinehamn på Folkets Hus är det enkelt. Det har jag hört många dansband säga.

dansbandinfo04

Något som man ofta hör är att vissa dansband har dubbelnamn namn som till exempel; Lill-Ingvars, Curt Kenneths, Erik Arnolds, Matz Bladhs, Sven Bertilz, Zlips, Britt Yngves. Det sistnämnda bandet är inget riktigt dansband. Det var så att Ofta har dom dubbelnamn som kommer från medlemmarna i orkestern. Att byta ut s mot ett z är det många dansband som gjort. Alltsammans för att få det så där dansband som det skall vara.

Dansbandsmusikens utveckling
Nu tänkte jag berätta lite om hur dansbandsmusiken förändrats från slutet av 60-talet fram till idag år 2002. På slutet av 60-talet var det mycket rock och pop som gällde. Ofta så spelade banden rock och pop i dansant tempo. 70-talet glömmer nog ingen när det gäller dansband. Det man nog kommer ihåg mest är deras utstyrsel som dom då hade. Scenkläderna. I dag tror jag nog att ingen skulle våga gå ut och visa sig offentligt i dom kläderna. Om du upplevt 70-talsmodet förstår du nog vad jag pratar om. Det vill säga pastellfärgade skjortor med breda kragar och utsvängda byxor. Musiken var dansant och svängig. Under 70-talet var det många dansband som startade olika bolag, bland annat skivbolag. Idag är det nästan inga dansband som har kvar sina skivbolag som dom startade. Man turnerade hårt under denna tid. Ibland kunde vissa band spela upp till 4 kvällar i veckan. Det förstår nog alla att det är slitsamt.

dansbandinfo05

Sen kom 80-talet och förstörde allt. Då kom den stora diskovågen över Sverige. Alla dansband skulle börja spela dansant diskomusik. Det var långt ifrån alla band som klarade av detta. Och det var här som många av dom fina 70-talsbanden föll bort. Bara dom bästa banden kunde hålla sig kvar, och överleva discovågen. Men man måste säga att det inte var alla band som hoppade på diskovågen. Klädstilen på 80-talet var ganska tråkigt. Alla dansband såg likadana ut nästan. Det såg på något sätt lite billigt ut på klädstilen tycker jag. På slutet av 80-talet föddes många nya dansband.

dansbandinfo06

Det var då som alla på något sätt gjorde sig beredda på den dansbandsvåg som skulle komma under 90-talet. På 90-talet blev dansbandsmusik något stort. Den har ju nästan hela tiden varit stor, med det blev liksom mera påtagligt. Man började arrangera dans på mer än på dansställena. Dansbandsfestivaler anordnas, liksom melodifestival för dansband. Just festivaler är något alldeles speciellt. Det finns några festivaler i Sverige som är värda att nämna. Ekebofestivalen som anordnas nere i Skåne. Där samlas dansare från hela norden för att under tre kvällar dansa till de bästa banden. Förra året var det c:a 25000 som var där. Dansbandsveckan som arrangeras uppe i Malung. I Malung har dom även ett evenemang kallas Guldklaven. Guldklaven är motsvarigheten till Oscarsgalan. Där får dansbanden pris för sina insatser under året. Förra året dansade 31 200 personer där under en vecka, och 40 band stod på scen. Sen i Sunne så är det som traditionen lyder sedan över 10 år tillbaka dansbands-sm. Där koras årets svenska mästare i dansmusik. Till skillnad från dom andra festivalerna så spelar här ofta mindre kända band som är på väg upp mot toppen. Frykendansen hade 2001 ”bara 19 000” besökare. Det är en speciell stämning på alla dessa festivaler. Där möts ”alla” dansband, dansare och arrangörer.

dansbandinfo07

På tal om festivaler och mässor, har det på senare tid blivit populärt att arrangera dem ombord på någon fin färja som går till Mariehamn eller Helsingfors. Det finns olika typer av evenemang omber på båtarna. Trivselvarning och Stormvarning heter dom stora evenemangen. Båda lika kul, och drar mycket folk. Målsättningen är att många olika band spelar upp c:a 30-40 minuter var. Sen så har man bjudit in arrangörer och mediafolk så man då hoppas skall bli intresserade av att boka dansbanden. TV4 har sedan några år tillsammans med Se & hör anordnat dansbandslåten. Det är en sorts melodifestival är dansband och låtskrivare. Tyvärr valde TV4 att 2001 inte ha någon festival.

dansbandinfo08

Under andra hälften av 90-talet har det skett väldigt mycket i dansbandsbranschen. Det har skett en föryngring av banden. Det verkar som att ”alla band” skall spela tuffare och tuffare dansmusik. Jag tycker personligen att det är OK, men man får absolut inte glömma bort de som byggt upp dansbandssverige, samt de som inte gillar den modernare dansmusiken.

Dansmusik i media
Tyvärr har dansbandsmusik inte varit så accepterat i media. Dom har inte fått så där väldigt mycket programtid. Det var mer förr. Då det var dansband nästan varje vecka i Bingolotto, plus att caféprogrammen som hade dansband. Men på senare år har dom fått hård konkurrens av andra musiksorter och artister. I dag är det väldigt viktigt för ett dansband att få vara med i radio och TV, få ligga på topplistor. Det påverkar mycket för ett dansband. Bland annat påverkar det skivförsäljningen, antal besökare på dansställena. Varje vecka sänds I afton dans med olika dansband direkt i Sveriges radio p4, detta är ett mycket viktigt forum för dansbanden. Men det är minst lika viktigt för dom som av olika anledningar inte kan ta sig ut till ett dansställe.

dansbandinfo09

Det underbaraste – Sommardanserna
Sen så skulle jag kort vilja beskriva den underbara känslan av sommardans. Tänk dig en ljum sommarkväll som har en temperatur på cirka +22°. Du sätter dig i bilen och åker ut till ”logen som ligger i skogen”. Det doftar nyklippt gräs och det är bara så där somrigt som det kan vara. När du kommer fram så har parkeringen hunnit bli välfylld med bilar. När du närmar dig entrén så hör du att orkestern hunnit starta upp med kvällens första dans. På vägen in mot dansgolvet ser du folk som kastar pil, pratar och har det så där trevligt som man skall ha det på dans. Du bjuder upp och virvlar ut i dansen. Du är i sjunde himlen. När klockan närmar sig elva är det dags för det obligatoriska kaffet eller drickan som gör att du orkar dansa fram till klockan ett halv två på natten. När klockan slår ett och orkestern tackar för sig och publiken visat sin respons genom att applådera in orkestern till en extra dans är det så dags att tacka orkestern och sedan köpa en varmkorv för att senare sätta sig i bilen förhoppningsvis nöjd efter en trevlig och rolig kväll.

dansbandinfo10

dansbandinfo11

dansbandinfo12

dansbandinfo13