Grammis genom tiderna

16 dec

Nu har jag nördat ner mig lite i grammisgalan och listar här med samtliga vinnare sen samt alla nominerade sen 1988 då man började premiera ”dansband”.

Vinnare genom tiderna

1988: Ingmar Nordströms – Saxparty 14

1989: Vikingarna – Kramgoa låtar 16

1990: Lasse Stefanz – Mot nya mål

1991: Sven-Ingvars – På begäran

1992: Vikingarna – Kramgoa låtar 19

1993: Arvingarna – Coola killar

1994: Lotta & Anders Engbergs orkester – Kärlek gör mig tokig

1995: Kikki Danielsson & Roosarna – Vet du vad jag vet

1996: Candela – Candelas vita

1997: Sten & Stanley – Musik, dans & party 11

1998: Thorleifs – En liten ängel

1999: Joyride – Godmorgon världen

2000: Barbados – Belinda

2001: Barbados – Kom hem

2002: Arvingarna – Diamanter

2003: Barbados – Världen utanför

2004: Jill Johnson – Discography *

2005: Benny Anderssons orkester med Helen Sjöholm – BAO

2006: Björn Skifs – Decennier – sånger från en annan tid

2007: Benny Anderssons Orkester – BAO på turné

2008: Benny Anderssons Orkester/H. Sjöholm & T. Körberg – BAO 3

2009: Lasse Stefanz – Rallarsväng

2010: Larz Kristerz – Hem till dig

2011: Lasse Stefanz – Texas

2012: Benny Anderssons orkester – O klang och jubeltid

2013: Lasse Stefanz – Rocky Mountains

2014: Elisa’s – Be mig! Se mig! Ge mig!

2015: Elisa’s – Det ska va lätt

2016: Hasse Andersson – Guld och Gröna Skogar

2017: Sannex – Din sida sängen

2018: Expanders – Play That Rock’N’Roll

Nominerade genom tiderna

1988:
Hot Lips Big Band – Dance (While the music still goes on)
Ingmar Nordströms – Saxparty 14
Leif Kronlunds – Big band dancing is back

1989:
Vikingarna – Kramgoa låtar 16

1990:
Ingmar Nordströms – Saxparty 16
Lasse Stefanz – Mot nuya mål
Lotta & Anders Engbergs Orkester – Genom vatten och eld
Vikingarna – Kramgoa låtar 17

1991:
Black Jack – Filmmusiken
Lasse Stefanz – Vindarnas sång
Sven Ingvars – På begäran
Vikingarna – Kramgoa låtar 18

1992:
Ingmar Nordströms – Saxparty 18
Sten & Stanley – Musik, dans & Party 11 Spar dina tårar
Sven Ingvars – Två mörka ögon
Vikingarna – Kramgoa låtar 19

1993:
Arvingarna – Coola killar
Grönwalls – Du har det där
Lotta & Anders Engbergs orkester – Stora rubriker
Simons – Mellodier vi minns

1994:
Christina Lindbergs – Vind och vågor
Grönwalls – Högt upp i det blå
Lotta & Anders Engbergs orkester – Kärlek gör mig tokig
Nick Borgens – We are all the winners

1995:
Arne Domnérus – Får jag lov eller ska vi dansa först
Candela – Candelas blåa
Kikki Danielsson & Roosarna – Vet du vad jag vet
Lotta Engbergs – Våra nya vingar

1996:
Candela – Candelas vita
Grönwalls – Jag ringer upp
Towe Widerbergs – Angelina
Vikingarna – Kramgoaa låtar 1995

1997:
Anders Engbergs – Lova mig
Kikki Danielsson & Roosarna – Hem till norden
Lotta Enbgergs – Äntligen på väg
Sten & Stanley – Musik & Dansparty 11

1998:
Arvingarna – Nya spår
Grönwalls – Bara vi och månen
Kikki Danielssons – Ett hus med många rum
Thorleifs – En liten ängel

1999:
Barbados – Barbados
Joyride – Gomorgon världen
Sten & Stanley – Bröder
Wizex – Mot nya mål

2000:
Arvingarna – Lime
Barbados – Belinda
Joyride – Ett nytt millenium
Sound Express – Vi är vi finns

2001:
Barbados – Kom hem
Date – Allt mina ögon ser
Friends – Blickar som tänder
Wizex – Om du var här

2002:
Arvingarna – Diamanter
Friends – Listen to your heartbeat
Kindbergs – Donna bella donna
Wahlströms – Lovar och svär

2003:
Barbados – Världen utanför
Candela – Blå vind
Friends – Dance with me
Lasse Stefanz – Mi vida loca
Vikingarna – Kramgoa låtat 2002

2004:
Barbados – Hela himlen
Fame – Give me your love
Jan Johansen – X my heart
Jill Jonsson – Discography
Lasse Stefanz – Det här är bara början

2005:
After Dark – La dolce vita
Benny Anderssons Orkester med Helen Sjöholm – Bao!
Lill-Babs – I lyxförpackning – det bästa med Lill-Babs
Shirley Clamp: ”Den långsamma blomman
Vikingarna – Bästa kramgoa låtarna

2006:
Björn Skifs Decennier – Sånger från en annan tid
Jimmy Jansson – Som en blixt
Mathias Holmgren – Vägen hem
Nanne – 20 år med Nanne
Shirley Clamp – Lever mina drömmar

2007:
Benny Anderssons Orkester – BAO på turné
Björn Skifs – Andra decennier
Linda Bengtzing – Ingenting att förlora
Magnus Carlsson – Spår i snön
Torgny Melins – Dansbander

2008:
Benny Anderssons Okrester – BAO 3
Christer Sjögren – Äälskade andliga sånger
Drifters – Ett liv med dig
Flamingokvintetten – I mina drömmar
Lasse Stefanz – Vagabond
Magnus Carlsson – Live forever the album
Nanne Grönwall – Jag måste kyssa sug
Sanna Nielsen – SANNA 11-22
Torgn Melins – Allting som vi har
Thorleifs – Vära bästa år

2009:
Charlotte Pirelli – Hero
Lasse Stefanz – Rallarsväng
Linda Bengtzing – Vild och galen
Rongedal – Rongedal
Sarek – I natt ska marken skälva

2010:
Benny Andersson Band – Story Of A Heart
CC & Lee – Gåva till dig
Jannez – Guenerina
Larz Kristerz – Hem till dig
Scotts – På vårt sätt

2011:
Larz-Kristerz – Små ord av guld
Lasse Stefanz – Texas
Rolandz – Jajamen
The Playtones – Rock’n Roll dance party
Titanix – Drömmar får liv

2012:
Benny Anderssons Orkester – Oklang och jubeltid
Elisa’s – Det här är bara början
Larz-Kristerz – Från Älvdalen till Nashville
Lasse Stefanz – Cuba Libre
Zekes – Vi lyfter igen

2013:
Elisa’s – Det sa klick
Eva Eastwood & The Major Keys – Åh vilken skiva!
Lasse Stefanz – Rocky mountains
Sten & Stanley – 50 Jubileum
Streaplers – På egna vägar

2014:
Larz-Kristerz – Det måste gå att dansa till
Elisa’s – Be mig! Se mig! Ge mig!
Wizex – 40 år i folkparkens tjänst
The Playtones- In the mood
Lasse Stefanz – Trouble boys

2015:
Arvingarna – Änglar och en massa kärlek
Elisa’s – Det ska va lätt
Larz Kristerz – 40 mil från Stureplan
Lasse Stefanz – Honky tonk rebels
Scotts – Tre år senare

2016:
Blender – Mi amore
Hasse Andersson – Guld och gröna skogar
Perikles – Heta pojkars flickor
Lasse Stefanz – Whisky barrel
The Playtones – It’s alright

2017:
Benny Anderssons orkester – Mitt hjärta klappar för dig
Blender – Ängel utan vingar
Casanovas – Kom och sjung Halleluja
Donnez – Många långa mil
Sannex – Din sida sängen

2018:
Casanovas – Ut i livet
Donnez – Akta dig för svärmor
Expanders – Play that rock’n’roll
Lasse Stefanz – Wind me up (Mariann)
Nya Vikingarna – Kramgoa låtar 30

2019
Blender – Gambla lite grann
Casanovas – Vi lever här och nu
Larz Kristerz – Det går bra nu
Lasse Stefanz – Forever
Sannex – Crossroads

Kategorin “Årets dansband” har funnits med sedan år 1988, då kategorin hette “Årets dans”. Vissa av åren mellan 2004-2009 har den även hetat “Årets schlager/dansband”.

TIDIGARE
1988 DANS
1989-1995 DANSBAND
2004-2007 ÅRETS SCHLAGER/DANSBAND
2008-2009 ÅRETS DANSBAND/SCHLAGER

admin

Lite om MackanZ